ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλεονεκτική η θέση της Κύπρου στην προμήθεια φαρμάκων

19 Μαΐου 2023, 12:47

images

Πλεονεκτική είναι η θέση της Κύπρου όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων, με το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων να είναι μηδαμινό, λόγω της διαθεσιμότητας πρώτων υλών από τις τοπικές φαρμακευτικές εταιρείες στο νησί.

Στο 6ο Συνέδριο για τον Τομέα της Υγείας στην Κύπρο (6th Healthcare Conference), που πραγματοποιήθηκε χθες, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αγορά των φαρμάκων στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), Κυριάκος Μικέλλης, ανέφερε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και τους τελευταίους μήνες ευθύνονταν κυρίως στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών ειδικά από την Κίνα και από την Ινδία, προορισμοί στους οποίους υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας Covid-19.  

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Novagem Limited, Γιώργος Λυμπουρής, πρόσθεσε ότι ακόμα ένας από τους κύριους λόγους ελλείψεων είναι οι αυξημένες ιώσεις που αναδύθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού των ανθρώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19.

Συμπλήρωσε, ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν βοήθησε καθόλου, αφού αντί να λύσει το πρόβλημα το χειροτέρευσε, γιατί αύξησε σημαντικά τα κόστη παραγωγής και κάποιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Λυμπουρή, «ελλείψεις πάντα θα υπάρχουν αλλά είμαστε τυχεροί στην Κύπρο γιατί είμαστε πολύ μικρή αγορά και θα μπορούσε να είχαμε πολύ χειρότερο πρόβλημα».

Όπως ανέφερε, «οι φαρμακευτικές εταιρείες μας θεωρούν σημαντικούς συνεργάτες τους, μας δίνουν προϊόν, έχουμε προϊόν στην αγορά. Και έχουμε ακόμα ένα παράγοντα ο οποίος μας βοηθά που είναι ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων».

Εξήγησε ότι «τα φάρμακα έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο τιμολόγησης ο οποίος σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει αυξήσει την τιμολόγηση που καταλήγει στο πιο φθηνό φάρμακο της Ευρώπης, ο δικός μας τρόπος τιμολόγησης μας βγαίνει περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να έχουν ένα περισσότερο λόγο για να μας δίνουν προϊόν στην κυπριακή αγορά».

Ο κ. Μικέλλης, επεσήμανε τη σημασία της τοπικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, τόσο της Remedica, Medochemie και της Delobris, των τριών μεγάλων τοπικών φαρμακευτικών βιομηχανιών, οι οποίες είχαν πρώτες ύλες στην Κύπρο και φρόντισαν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

«Όμως γενικά οι ελλείψεις είναι πολυπαραγοντικές και επίσης είχαν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα αρχικά όταν ξεκίνησε το ΓεΣΥ. Υπήρχαν ίσως γιατί υπήρχε μία μετάβαση από τον κρατικό στον ιδιωτικό τομέα, από δύο συστήματα σε ενοποίηση του ενός και εκεί ίσως υπήρχε μία αστοχία στις προβλέψεις τις οποίες έπρεπε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι μηδαμινό, σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό ότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε ουσίες, μπορεί όμως να παρατηρούνται ελλείψεις σε εμπορικά φάρμακα, οπότε το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο».

Εναλλακτικές λύσεις για ελλείποντα φάρμακα

Ο κ. Μικέλλης ανέφερε ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), έχει πρόσφατα αλλάξει τα συστήματα ώστε να δίνεται η δυνατότητα τόσο στον γιατρό όσο και στον φαρμακοποιό να μπορεί, εάν υπάρχει έλλειψη σε ένα φάρμακο, να δώσει ένα παρόμοιο φάρμακο.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπουρή, ο ΟΑΥ έχει στον κατάλογο του 2.097 προϊόντα, συμπληρώνοντας ότι «στον κατάλογο που μας στέλνει μηνιαίως, 40 από αυτά ήταν ελλειπτικά, ένα ποσοστό 1,9%. Δεν είναι δραματικό και στις πλείστες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό έχει εναλλακτικές λύσεις».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα