ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Platonas Medical Center: Η πανδημία φρέναρε τον ιατρικό τουρισμό

04 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Φρένο στον ιατρικό τουρισμό στην Κύπρο επέφερε η πανδημία, με το Ιατρικό Κέντρο Πλάτωνας ( Platonas Medical Center – PMC) να ευελπιστεί ότι σύντομα οι συνθήκες θα επιτρέψουν στην επαναδραστηριοποίηση του τομέα αυτού.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, o Γενικός Διευθυντής του PMC Αλέξης Δημητρίου αναφέρει ότι η πανδημία έχει εκμηδενίσει την ροή ιατρικού τουρισμού τόσο στο PMC όσο και σε άλλα Κέντρα, για τους ευνόητους λόγους. «Παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας και ευελπιστούμε σύντομα οι συνθήκες να είναι τέτοιες που θα επιτρέψει σε αυτό τον τομέα να επαναδραστηριοποιήσει», συμπλήρωσε.

Επισημαίνει ότι το Platonas Medical Center προωθεί την Κύπρο ως ένα προορισμό κατάλληλο για νοσηλεία και αποκατάσταση λόγω των καιρικών συνθηκών της χώρας και χάρη στην ελκυστική τοποθεσία της, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει μια μακρά παράδοση ως σημείο συνάντησης για διαφορετικούς πολιτισμούς και υπηρεσίες, ως ένα μέρος όπου η Ευρώπη συναντά τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει, «το Κέντρο μας διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένους ιατρούς και άλλο ιατρικό προσωπικό. Συνδυάζοντας τα δύο, προωθούμε κυρίως τις υπηρεσίες Αποκατάστασης που προσφέρει το Κέντρο μας, μέσω των κατάλληλων καναλιών με απώτερο στόχο την προσέλκυση ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν των υπηρεσιών του Κέντρου μας αλλά και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας».

Οι υπηρεσίες του PMC

Το Platonas Medical Center είναι ένα ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Λευκωσίας το οποίο προσφέρει διαφορετικές ιατρικές υπηρεσίες κάτω από μια στέγη, όπως υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, υπηρεσίες αποκατάστασης και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται o ασθενής για να βελτιώσει την υγεία του.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου όλες οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας ή/και ημερήσιας φροντίδας, που παρέχονται στο πλαίσιο των ειδικοτήτων για τις οποίες κατέχει άδεια από το Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβάνονται στις υπηρεσίες που καλύπτονται από το ΓΕΣΥ. «Προς το παρόν, εξαίρεση αποτελεί η Ενδονοσοκομειακή Αποκατάσταση, υπηρεσία η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί από τον ΟΑΥ στις παρεχόμενες υπηρεσίες στα πλαίσια του ΓΕΣΥ», συμπλήρωσε.

Οι ειδικότητες που προσφέρει το PMC είναι Αιματολογίας, Γηριατρικής, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας – Φυματολογίας και Ρευματολογίας. Επιπλέον, «έχουμε κτίσει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει Ιατρούς, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτή, Λογοπαθολόγο, Κλινική Διαιτολόγο και Ψυχολόγο, όπου προσεγγίζει ολιστικά και εξατομικευμένα τους ασθενείς που χρίζουν αποκατάστασης», συμπληρώνει ο κ. Δημητρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «στον κατάλογο με τους συνδεδεμένους Ιατρούς του Κέντρου μας, έχουμε τον μοναδικό Ιατρό ενταγμένο στο ΓΕΣΥ στην ειδικότητα της Γηριατρικής, όπου νοσηλεύει κοντά μας ασθενείς άνω των 65 ετών που παρουσιάζουν συνήθως πολλαπλά και περίπλοκα προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζοντας το κάθε περιστατικό ολιστικά». Μάλιστα, «τα δύο τρίτα των ασθενών που νοσηλεύονται, προέρχονται εξίσου από την ειδικότητα της Γηριατρικής και της Ογκολογίας/Αιματολογίας, με τις υπόλοιπες ειδικότητες να συμπληρώνουν το υπόλοιπο των ασθενών που νοσηλεύονται κοντά μας».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρει επίσης ότι «στο πλαίσιο της παθολογικής ογκολογίας/αιματολογίας, πέραν από τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας που παρέχονται σε ογκολογικούς ασθενείς, λειτουργούμε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, όπου ασθενείς λαμβάνουν τις ενδεδειγμένες θεραπείες, μεταγγίσεις κτλ.». Προσθέτει ακόμη ότι στο Ιατρικό Κέντρο Πλάτωνας εισάγονται πνευμονολογικοί ασθενείς υπό την φροντίδα του Ιατρικού Διευθυντή ο οποίος είναι ειδικός Πνευμονολόγος.

Ο κ. Δημητρίου κληθείς να απαντήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε το PMC κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ότι το Ιατρικό Κέντρο Πλάτωνας στάθηκε στο πλευρό των δημόσιων νοσηλευτηρίων που δέχτηκαν πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών νοσηλείας ασθενών Covid-19.

Συνεργασία με άλλους οργανισμούς

Το PMC αποτελεί την μετεξέλιξη του Nicosia Rehabilitation Center (NRC), συνεχίζοντας να λειτουργεί και ως κέντρο αποκατάστασης, παρέχοντας υπηρεσίες Φυσιοθεραπείας, Υδροθεραπείας, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται τόσο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Επιπρόσθετα, το PMC διατηρεί στενές σχέσεις και με άλλους οργανισμούς όπως είναι το Sheba Medical Centre, γνωστό και σαν Tel Hashomer, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο ιατρικό κέντρο του Ισραήλ το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Μέση Ανατολή και ένα από τα 10 καλύτερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο.

Ακόμη, συνεργάζεται και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία περιλαμβάνει την Κλινική εκπαίδευση για φοιτητές ιατρικής στα προγράμματα MD και MBBS από το ιατρικό προσωπικό του PMC. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες ανάπτυξης ερευνητικής δραστηριότητας στα τμήματα του PMC από φοιτητές ιατρικής και μέλη ΔΕΠ.

Μία άλλη συνεργασία την όποια έχει συνάψει το PMC είναι με το με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και περιλαμβάνει την κλινική εκπαίδευση για φοιτητές στο τμήμα Φυσιοθεραπείας και Εργοθεραπείας, καθώς επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από εξειδικευμένα στελέχη του PMC προς τους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη:

Πόσο χρονικό διάστημα λειτουργεί το PMC;

Το Ιατρικό Κέντρο Πλάτωνας (PMC) είναι η μετεξέλιξη του Nicosia Rehabilitation Center (NRC) το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του τον Νοέμβριο 2018 σαν Κέντρο Αποκατάστασης.  Τον Ιούνιο του 2020, αδειοδοτηθήκαμε από το Υπουργείο Υγείας ως Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο και από τον Νοέμβριο του 2020 έχουμε συμβληθεί με τον ΟΑΥ παρέχοντας τις υπηρεσίες μας στα πλαίσια του ΓΕΣΥ.

Σε τι διαφέρει το ιατρικό κέντρο PMC από άλλα ιατρικά κέντρα;

Είμαστε είναι ένα σύγχρονο κέντρο στο κέντρο της Λευκωσίας προσφέροντας διαφορετικές ιατρικές υπηρεσίες κάτω από μια στέγη, παρέχοντας υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, υπηρεσίες αποκατάστασης και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται o ασθενής για να βελτιώσει την υγεία του.

Η άδεια λειτουργίας μας περιλαμβάνει τις ειδικότητες της Αιματολογίας, Γηριατρικής, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας – Φυματολογίας και Ρευματολογίας.

Στον κατάλογο με τους συνδεδεμένους Ιατρούς του Κέντρου μας, έχουμε τον μοναδικό Ιατρό ενταγμένο στο ΓΕΣΥ στην ειδικότητα της Γηριατρικής, όπου νοσηλεύει κοντά μας ασθενείς άνω των 65 ετών που παρουσιάζουν συνήθως πολλαπλά και περίπλοκα προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζοντας το κάθε περιστατικό ολιστικά.

Στα πλαίσια της παθολογικής ογκολογίας/αιματολογίας, πέραν από τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας που παρέχονται σε ογκολογικούς ασθενείς, λειτουργούμε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, όπου ασθενείς λαμβάνουν τις ενδεδειγμένες θεραπείες, μεταγγίσεις κτλ.

Εισάγονται κοντά μας πνευμονολογικοί ασθενείς υπό την φροντίδα του Ιατρικού μας Διευθυντή μας ο οποίος είναι ειδικός Πνευμονολόγος.

Τέλος, έχουμε κτίσει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει Ιατρούς, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτή, Λογοπαθολόγο, Κλινική Διαιτολόγο και Ψυχολόγο, όπου προσεγγίζει ολιστικά και εξατομικευμένα τους ασθενείς που χρίζουν αποκατάστασης.

Οι υπηρεσίες του PMC συμπεριλαμβάνονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας;

Όλες μας οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας ή/και ημερήσιας φροντίδας, που παρέχονται στα πλαίσια των ειδικοτήτων για τις οποίες κατέχουμε άδεια από το Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβάνονται στις υπηρεσίες που καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.  Προς το παρών, εξαίρεση αποτελεί η Ενδονοσοκομειακή Αποκατάσταση, υπηρεσία η δεν έχει ακόμη ενταχθεί από τον ΟΑΥ στις παρεχόμενες υπηρεσίες στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. 

Ποιος τομέας ιατρικής φροντίδας περιλαμβάνει τους περισσότερους ασθενείς;

Τα δύο τρίτα των ασθενών μας που νοσηλεύουμε, προέρχονται εξίσου από την ειδικότητα της Γηριατρικής και της Ογκολογίας/Αιματολογίας, με τις υπόλοιπες ειδικότητες να συμπληρώνουν το υπόλοιπο των ασθενών που νοσηλεύονται κοντά μας.

Ποια η συνεργασία σας με το NRC Nicosia Rehabilitation Center;

Όπως έχω προαναφέρει το PMC είναι η μετεξέλιξη του NRC.  Εξακολουθούμε να λειτουργούμε το κέντρο αποκατάστασης όπως αυτό έγινε γνωστό με την επωνυμία NRC, παρέχοντας υπηρεσίες Φυσιοθεραπείας, Υδροθεραπείας, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας.  Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται τόσο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ποια περιστατικά σημείωσε αύξηση το ιατρικό κέντρο;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σταθήκαμε στο πλευρό των δημόσιων νοσηλευτηρίων που δέχτηκαν πίεση λόγω του αριθμού περιστατικών νοσηλείας ασθενών Covid-19.  Το Ιατρικό μας τμήμα ήταν σε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και με τα Γενικά Νοσοκομεία όλων των πόλεων, όπου παραπέμπονταν στο Κέντρο μας για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία περιστατικά κυρίως, Πνευμονολογικά και Παθολογικά, βοηθώντας έτσι στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.

Πώς συμβάλλει το PMC στον ιατρικό τουρισμό; 

Προωθώντας το νησί μας ως ένα προορισμό κατάλληλο για νοσηλεία και αποκατάσταση λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών μας και χάρη στην ελκυστική τοποθεσία της, η Κύπρος έχει μια μακρά παράδοση ως σημείο συνάντησης για διαφορετικούς πολιτισμούς και υπηρεσίες, ως ένα μέρος όπου η Ευρώπη συναντά τη Μέση Ανατολή.

Το Κέντρο μας διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένους ιατρούς και άλλο ιατρικό προσωπικό.

Συνδυάζοντας τα δύο,  προωθούμε, κυρίως, τις υπηρεσίες Αποκατάστασης που προσφέρει το Κέντρο μας, μέσω των κατάλληλων καναλιών με απώτερο στόχο την προσέλκυση ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν τα των υπηρεσιών του Κέντρου μας αλλά και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας.

Παρατηρείται γενικότερα κάποια αύξηση ή μείωση στον ιατρικό τουρισμό το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Η πανδημία έχει εκμηδενίσει την ροή ιατρικού τουρισμού τόσο στο Κέντρο μας όσο και σε άλλα Κέντρα,  για τους ευνόητους λόγους.  Παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας και ευελπιστούμε σύντομα οι συνθήκες να είναι τέτοιες που θα επιτρέψει σε αυτό τον τομέα να επαναδραστηριοποιήσει.

Το PMC συνεργάζεται και με άλλους φορείς/οργανισμούς; Σε ποια πλαίσια;

Sheba Medical Centre

To κέντρο μας διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με το Sheba Medical Centre, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Μέση Ανατολή και ένα από τα 10 καλύτερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο. Γνωστό σαν Tel Hashomer, αποτελεί το κορυφαίο ιατρικό κέντρο του Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης παγκοσμίως, με χωρητικότητα 1,700 κλινών.  Οι συνέργειες του PMC με το Tel Hashomer περιλαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και ομαδική εργασία στους εξής τομείς:

  • Επαγγελματική καθοδήγηση από κορυφαίους γιατρούς του Ισραήλ – ειδικούς στην αποκατάσταση, σχετικά με την εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για επανάκτηση ικανοτήτων και αποκατάσταση.
  • Επαγγελματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια στην Κύπρο και το Ισραήλ κατά τα οποία το επαγγελματικό προσωπικό εξασκείται σε νέες πρακτικές και μεθόδους, ανταλλάσσει πληροφορίες και απόψεις και βελτιώνει τις δεξιότητες του.
  • Ενίσχυση της διαδικασίας αποκατάστασης Κύπριων ασθενών που έχουν εγχειριστεί στο Tel Hashomer με περαιτέρω θεραπεία στο PMC.
  • Κοινά ερευνητικά έργα του Tel Hashomer και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η συνεργασία μας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας περιλαμβάνει την Κλινική εκπαίδευση για φοιτητές ιατρικής στα προγράμματα MD και MBBS από το ιατρικό προσωπικό του PMC.  Υπάρχουν επίσης δυνατότητες ανάπτυξης ερευνητικής δραστηριότητας στα τμήματα του PMC από φοιτητές ιατρικής και μέλη ΔΕΠ.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Η συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει την κλινική εκπαίδευση για φοιτητές στο τμήμα Φυσιοθεραπείας και Εργοθεραπείας καθώς επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από εξειδικευμένα στελέχη του PMC προς τους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.


Σχετικά Άρθρα