ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Καταδικάζει παράνομη πρακτική χρέωσης ασθενών

09 Ιουνίου 2023, 17:12

images

Την καταβολή αμοιβής ύψους €25 σε ειδικούς ιατρούς από ασθενείς που ζητούν την επίσπευση διευθέτησης ραντεβού μαζί τους καταδικάζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ ζητά όπως διερευνηθούν άμεσα οι πληροφορίες περί κατ’ ισχυρισμόν παράνομων χρεώσεων από ειδικούς ιατρούς.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο ΟΑΥ, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας εφαρμογής του ΓεΣΥ, οφείλει να διερευνήσει άμεσα τις όποιες πληροφορίες και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου για κάθε περιστατικό, σε περίπτωση που αυτές επαληθευτούν.

Ο ΠΙΣ τονίζει, ακόμη, την ανάγκη εφαρμογής ενός αποτελεσματικότερου εποπτικού μηχανισμού ελέγχου, τόσο σε επίπεδο δικαιούχων, όσο και σε επίπεδο παρόχων, ο οποίος μάλιστα να είναι αποτρεπτικός της όποιας παράνομης πρακτικής από τον οποιοδήποτε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Προσθέτει ότι θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι οι αριθμοί στις λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, ολοένα και διογκώνονται, κάτι το οποίο πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

«Μέχρι την επίλυση του, όμως, σε ουδεμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογούνται ή να γίνονται ανεκτές παράνομες πρακτικές, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται και ιδιαίτερα όταν αυτές δυνητικά αμαυρώνουν το επιστημονικό κύρος της ιατρικής κοινότητας», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρεώσεις γιατρών σε ασθενείς, ζήτησε με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη.

Το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), έλαβε 67 παράπονα ασθενών το Μάιο, αρκετά εκ των οποίων αφορούν προσωπικούς ιατρούς, ελλείψεις σε φάρμακα και νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα