ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα 67 τα παράπονα ασθενών το Μάιο, πυρά για χρεώσεις γιατρών

07 Ιουνίου 2023, 13:15

images

Εξήντα επτά παράπονα ασθενών έχει δεχθεί το Μάιο του 2023 το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), αρκετά εκ των οποίων αφορούν προσωπικούς ιατρούς, ελλείψεις σε φάρμακα και νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών, τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν ελλείψεις φαρμάκων, έξοδα για ιατρικές εξετάσεις, χρεώσεις από γιατρούς και τιμές φαρμάκων (21).

Επίσης, για ένα ακόμα μήνα, το Παρατηρητήριο έλαβε αριθμό παραπόνων σχετικά με θέματα συμπεριφοράς και κακής εξυπηρέτησης από ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικού σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ (12), καθώς και την ταλαιπωρία στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας (10).

Σημειώνεται ότι πολλά από τα παράπονα που έχουν αναφερθεί αφορούν Προσωπικούς Ιατρούς οι οποίοι φέρονται να υπολογίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς τους ως κανονική επίσκεψη την οποία και προσθέτουν στον ετήσιο αριθμό επισκέψεων που δικαιούνται οι δικαιούχοι τους.

Όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων εντός ΓεΣΥ και την συνεισφορά που καλείται να καταβάλει ο ασθενής, τονίζεται ότι τα φαρμακεία πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για το φθηνότερο σκεύασμα.

Ειδικότερα, έχουν ληφθεί 17 καταγγελίες για νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων τα 12 παράπονα αφορούσαν νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, 3 νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ και 2 νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ.

Προστίθεται ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν ήθελαν να προχωρήσουν με επώνυμη καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς, λόγω φόβου για εκδικητική συμπεριφορά ή επειδή δεν πιστεύουν ότι η καταγγελία τους θα ληφθεί υπόψη με τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε αύξηση των παραπόνων των ασθενών, αφού τον Απρίλιο του 2023 σημειώθηκαν 55 παράπονα. Ωστόσο τα περισσότερα παράπονα καταγράφηκαν το Φεβρουάριο του 2023 (77).

Όσον αφορά την ηλικία των ασθενών που κατέθεσαν τα περισσότερα παράπονα ήταν μεταξύ 51-70 ετών (26 παράπονα), ακολουθούν οι ηλικίες 71 ετών και άνω (25), 31-50 ετών (11) και 18-30 ετών (5).

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα