ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα Υπ. Υγείας για χρεώσεις γιατρών

08 Ιουνίου 2023, 10:13

images

Τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρεώσεις γιατρών σε ασθενείς, ζήτησε με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη.

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, ειδικοί ιατροί, συμβεβλημένοι με το ΓΕΣΥ, απαιτούν την καταβολή αμοιβής ύψους €25 από ασθενείς, οι οποίοι ζητούν την διευθέτηση επίσπευσης ραντεβού μαζί τους, το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), έλαβε 67 παράπονα ασθενών το Μάιο, αρκετά εκ των οποίων αφορούν προσωπικούς ιατρούς, ελλείψεις σε φάρμακα και νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών, τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν ελλείψεις φαρμάκων, έξοδα για ιατρικές εξετάσεις, χρεώσεις από γιατρούς και τιμές φαρμάκων (21).

Επίσης, για ένα ακόμα μήνα, το Παρατηρητήριο έλαβε αριθμό παραπόνων σχετικά με θέματα συμπεριφοράς και κακής εξυπηρέτησης από ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικού σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ (12), καθώς και την ταλαιπωρία στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας (10).

Σημειώνεται ότι πολλά από τα παράπονα που έχουν αναφερθεί αφορούν Προσωπικούς Ιατρούς οι οποίοι φέρονται να υπολογίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς τους ως κανονική επίσκεψη την οποία και προσθέτουν στον ετήσιο αριθμό επισκέψεων που δικαιούνται οι δικαιούχοι τους.

Ο.Σ.






Σχετικά Άρθρα