ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πίνουν λιγότερο αλκοόλ οι εγκυμονούσες

06 September 2022, 15:18

images

Καθοδική πορεία σημείωσαν οι περιπτώσεις εγκυμονουσών γυναικών στην Κύπρο, οι οποίες κατανάλωσαν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας (ΜΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας διοργάνωσαν σήμερα διάσκεψη τύπου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Στροβόλου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του τριετούς προληπτικού προγράμματος «Εκπαιδευτικό Δίκτυο Επαγγελματιών: ΡΕΑ».

Σύμφωνα με τη Λειτουργό Στατιστικής της ΜΠΥ, Θεοπίστη Κυπριανού, η συλλογή των στατιστικών δεδομένων, συμπεριλαμβάνει όλες τις γεννήσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις μαιευτικές μονάδες στις Ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ανεξάρτητα από τη μόνιμη διεύθυνση κατοικίας της μητέρας και έχει αρχίσει από το 2017.

Ακόμη, τα δεδομένα που συλλέγονται κάθε χρόνο, αφορούν τις γεννήσεις όλων των ζώντων και θνησιγονιών, καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν το νοσηλευτήριο, τα δημογραφικά της μητέρας και του πατέρα, πληροφορίες για τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, πληροφορίες για τον τοκετό και την υγεία του νεογνού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2017 έως το 2020 το σύνολο των γεννήσεων από μητέρες που κατανάλωσαν αλκοόλ ανέρχεται στις 694 (0,017%). Ειδικότερα, στο σύνολο τους το 66.6% ήταν Κύπριες, το 18.4% από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 15% από άλλες χώρες.

Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις μητέρες, είχαν ηλικία 20-34 ετών (74.9%), ενώ οι περισσότερες είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση (71.9%).

Η καθοδική τάση των εγκυμονουσών που έκαναν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης ανά έτος διαφαίνεται αριθμητικά ως εξής: το 2017 συνολικά ήταν στις 501 (5.3%), το 2018 στις 90 (1.0%), το 2019 στις 59 (0.6%) και το 2020 στις 44 (0.4%).

Η ΑΑΕΚ ενημερώνει ότι οι μέλλουσες μητέρες είναι καλύτερα να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, για αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων και εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών για το παιδί τους.

Συνέπειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη

Σημειώνεται ότι, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (FAS), μερικού FAS και νευροαναπτυξιακής διαταραχής, λόγω έκθεσης στο αλκοόλ που επηρεάζει περίπου το 2%-5% των γεννήσεων στις ΗΠΑ και Δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες σταματούν ή λιγοστεύουν την κατανάλωση αλκοόλ μόλις μάθουν ότι είναι έγκυες ή όταν προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη.

Από την άλλη, οι γυναίκες που συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, να μην έχουν την ενημέρωση και την απαραίτητη στήριξη που χρειάζεται για να κάνουν την αλλαγή ή/και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ουσιοεξάρτηση.

Ως εκ τούτου, είναι πιο ασφαλές η γυναίκα να μην καταναλώνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού υπάρχει κίνδυνος για εγκεφαλικές παθήσεις, αναπηρίες και προβλήματα υγείας για το νεογέννητο.

Επίσης, είναι σημαντικό, η έγκυος να έχει την κατάλληλη ενημέρωση για να προετοιμαστεί και να αποφύγει ουσίες όπως το αλκοόλ και τον καπνό, έτσι ώστε να φροντίσει σωστά τον εαυτό της και το έμβρυο.

Δράσεις για αντιμετώπιση και πρόληψη

Για την αντιμετώπιση και πρόληψη του εμβρυικού αλκοολισμού, στόχοι της ΑΑΕΚ είναι ο εντοπισμός, η ενημέρωση και η παραπομπή εγκύων γυναικών με πρόβλημα χρήσης ή/και εξάρτησης στο αλκοόλ σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, η καθιέρωση επαρκούς διάγνωσης και υποστηρικτικής θεραπείας για παιδιά με φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού, η ανάπτυξη επαρκούς στήριξης για παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της χρήσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με ΦΔΕΑ/ΣΕΑ.

Ακόμη, οι δράσεις που λαμβάνει είναι η ανάπτυξη κλινικών κατευθυντηρίων γραμμών για την πρόληψη, διάγνωση και υποστηρικτική θεραπεία του ΦΔΕΑ/ΣΕΑ, εκπαιδεύσεις επαγγελματιών και διασυνδετικής υπηρεσίας, ανάπτυξη συστήματος παραπομπής παιδιών με φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (ΦΔΕΑ/ΣΕΑ) με στόχο τη βελτίωση διάγνωσης και διαχείρισης περιστατικών παιδιών που γεννήθηκαν με ΦΔΕΑ/ΣΕΑ, ανάπτυξη Οδηγού υγιεινού τρόπου ζωής για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, εκπαιδεύσεις μητέρων/νέων γονιών και εκστρατείες ενημέρωσης και τηλεοπτικά σποτ.

Όπως τονίστηκε, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων θα συνεχίσει να παρέχει γνώση και στήριξη , τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους νέους γονείς, καθώς μέσα από προληπτικές παρεμβάσεις αλλά και την παροχή έγκαιρης αντιμετώπισης και στήριξης παιδιών με διάγνωση ΦΔΕΑ και στήριξη των οικογενειών, μπορεί να μειωθεί η έκθεση του εμβρύου και των νεογέννητων στο αλκοόλ και να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ ευρύτερα.

 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα