ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέραν των 20 χιλ. ασθενείς με ψωρίαση στην Κύπρο

25 Οκτωβρίου 2023, 17:23

images

Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 22,500 ασθενείς με ψωρίαση, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δερματολόγο/Αφροδισιολόγο, Δρ. Μαργαρίτα Μαυρογένη.

Συχνά, σημείωσε, πρωτοεμφανίζεται σε ηλικίες 16–25 αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες ενώ το 1/3 πάσχει από μέτρια σοβαρή ψωρίαση και 1 στους 3 ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζει αρθρίτιδα.

H ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική δερματική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις που επηρεάζει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  η ψωρίαση προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και τείνει να εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, σε οποιαδήποτε ηλικία.

H νόσος έχει αυτοάνοσο υπόβαθρο και μπορεί να προκληθεί, είτε από γενετικούς είτε από άλλους παράγοντες όπως λοιμώξεις, φάρμακα, αλκοόλ, κάπνισμα και στρες. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης (80%) και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας στις 29 Οκτωβρίου, το Ιατρικό Τμήμα του Όμιλου Χ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, εμπορικού αντιπροσώπου της AMGEN στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου,της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Δεν είναι μόνο δερματική νόσος

Μιλώντας για τη νόσο της ψωρίασης, ο Παιδίατρος και Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο μια δερματική νόσος αλλά και μια ασθένεια η οποία επηρεάζει το σύνολο της δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς και του περιγύρου και επομένως πρόσθεσε, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Επιπτώσεις πέραν των ιατρικών

H Ψωρίαση αλλά και η Ψωριασική Αρθρίτιδα επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που τις αντιμετωπίζουν καθώς τα αίτια και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, σημείωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, Άντρη Φωκά Χαραλάμπους

«Τα άτομα που ζουν με αυτές τις νόσους, συχνά βιώνουν πολύ περισσότερες επιπτώσεις πέραν των ιατρικών. Μερικές από αυτές είναι ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές. Η ενημέρωση σχετικά με τη μη μεταδοτικότητα των νόσων αυτών θα βοηθήσει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, στην κατάργηση των στερεοτύπων και της αποστροφής που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από την κοινωνία», είπε.

Η κ. Φωκά τόνισε ότι τα άτομα αυτά λόγω της όψης του δέρματος τους, βιώνουν αποστροφή από την κοινωνία, ρατσισμό και εκφοβισμό με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κλείνονται στον εαυτό τους και να μην κοινωνικοποιούνται.

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να κολλήσουν ψωρίαση αλλά αυτό είναι αδύνατον αφού προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και όχι από κάποιο λοιμογόνο παράγοντα», τόνισε.

Πού οφείλεται η ψωρίαση

• Αυτοάνοσο υπόβαθρο (υπέρμετρος κυτταρικός πολλαπλασιασμός των κερατινοκυττάρων και φλεγμονώδη αντίδραση στο χόριο του δέρματος)

• Γενετική Βάση (πιθανώς ενεργοποιείται από ενδογενείς και εξωγενείς  παράγοντες)

• Περιβαλλοντικοί παράγοντες: λοιμώξεις, φάρμακα, μεταβολικοί και ορμονολογικοί παράγοντες κάπνισμα, αλκοόλ, μηχανικός ή άλλου τύπου τραυματισμός,

• Εποχιακοί παράγοντες, σωματικό ή ψυχικό Stress

Σύμφωνα με την ειδικό, η διάγνωση γίνεται, μέσω αξιολόγησης της κλινικής εικόναςεργαστηριακό έλεγχο και μέσω ερωτηματολογίων για την εκτίμηση ψυχολογίας ασθενή.

Σήμερα, πρόσθεσε η Δρ.Μαυρογένη, υπάρχουν διαθέσιμες νεότερες θεραπείες, που προσφέρουν μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς με ψωρίαση ωστόσο τόνισε, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων, τη διατήρηση της καλής σωματικής λειτουργικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα  (ΨΑ) είναι μια χρόνια προοδευτική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης και σχετίζεται με την ψωρίαση.

Σύμφωνα με την Ρευματολόγο και Μέλος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μαρία Ηρακλέους, 25-30% των ασθενών με ψωρίαση αναπτύσσουν ΨΑ. Το 10-15%  των ασθενών παρουσιάζουν ταυτόχρονη εμφάνιση ψωρίασης και ΨΑ ενώ στο 17% των περιπτώσεων η ΨΑ εμφανίζεται πριν από την ψωρίαση.

Αίτια της ψωριασικής αρθριτιδας:

• Γενετικοί Παράγοντες: 50% αυξημένος κίνδυνος σε συγγενείς πρώτου βαθμού με Ψωρίαση ή ΨΑ

• Περιβαλλοντικοί παράγοντες: όπως μικροβιακοί παράγοντες και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στις ενθέσεις.

Συμπτώματα ψωριασικής αρθριτιδας:

  • Πρωινή δυσκαµψία.
  • Ευαισθησία, πόνος και οίδηµα στις αρθρώσεις.
  • Οίδηµα των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών, που µπορεί να µοιάζουν στο σχήµα µε ‘’λουκάνικα’’. Ερυθρότητα και πόνος στα µάτια.
  • Οι αρθρώσεις των χεριών, των καρπών, των γονάτων, των αγκώνων, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης είναι αυτές που προσβάλλονται συνήθως.
  • Ένα συχνό εύρημα στην ψωριασική αρθρίτιδα είναι η ονυχοδυστροφία σε ποσοστό 80%.
  • Το 40% έως 70% των ασθενών παρουσιάζει ακτινολογικές βλάβες στα πρώτα χρόνια.


 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

Σχετικά Άρθρα