ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας: Ανησυχία για τις στάσεις λεωφορείων

05 Ιουλίου 2023, 11:26

images

Την ανησυχία του για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στην Κύπρο, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, το οποίο καταδικάζει την αδιαφορία της πολιτείας σε αυτό το θέμα.

«Η φωτογραφία, που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με την ηλικιωμένη να περιμένει όρθια υπό τον ήλιο για το λεωφορείο της γραμμής, αποτελεί μια εξευτελιστική και απαξιωτική εικόνα. Οι ηλικιωμένοι αξίζουν σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση, και είναι ευθύνη του Κράτους να τους παρέχει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια άνετη και ασφαλή καθημερινότητα», προσθέτει.

Καλεί, παράλληλα, τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να αναλάβει άμεση δράση για τη βελτίωση της κατάστασης και την επίλυση αυτού του προβλήματος, που για δεκαετίες οι προκάτοχοι του επέδειξαν πλήρη αδιαφορία.

«Καλούμε τον Υπουργό να εξασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας θα έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς μεταφορικές υπηρεσίες. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακατάλληλες ή σχεδόν ανύπαρκτες στάσεις λεωφορείων σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαράδεκτο να εκτίθενται οι ηλικιωμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς να παρέχονται οι απαραίτητες προστατευτικές δομές», σημειώνει.

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου αναφέρει, επίσης, ότι ως οργανισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, εκφράζει την απογοήτευσή του για την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών και το έλλειμμα προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναπροσαρμόσει τους προϋπολογισμούς της προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες και αξιοπρεπείς στάσεις λεωφορείων και αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να στηρίξει την όποια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή απάνθρωπη κατάσταση και να υποβάλλονται οι ηλικιωμένοι σε αυτό το μαρτύριο που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ψυχολογία τους. Είναι καιρός να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον μεταφοράς για όλους τους πολίτες της χώρας μας», αναφέρει τέλος.




Σχετικά Άρθρα