ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρατεταμένη έλλειψη φαρμάκων εντός ΓεΣΥ

29 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα που διατίθενται εντός του ΓεΣΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και το θέμα των φαρμάκων που ενώ παρέχονται μέσω ΓεΣΥ διατίθενται μόνο για αγορά εκτός ΓεΣΥ, έφερε στην επιφάνεια ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο κ. Δίπλαρος αναφέρει επίσης ότι «ο αριθμός φαρμάκων, απαραίτητων για τις θεραπείες κυρίως χρόνιων ασθενών, δεν διατίθενται εντός ΓεΣΥ ή διατίθενται με μεγάλο κόστος συμπληρωμής για το δικαιούχο».

Η επιτροπή έχει ενημερωθεί για τον ενδεικτικό κατάλογο τέτοιων φαρμάκων, μέσω υπομνήματος που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία ομάδας χρόνιων ασθενών.

Ο κ. Δίπλαρος καλεί τον ΟΑΥ όπως ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για το θέμα, καθώς και για τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες ο ΟΑΥ προτίθεται να προβεί, προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Κέντρο Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών

Σε άλλη επιστολή ο κ. Δίπλαρος απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, κάνει αναφορά στην προοπτική ίδρυσης Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Κύπρο και Τμήματος Παρακολούθησης Καρδιοπαθών με συσκευές LVAD.

Όπως σημειώνει, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας που έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2022, συζητήθηκε το θέμα σχετικά με τη διεξαγωγή μελέτης για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Κύπρο (για αυτόλογες και αλλογενείς μεταμοσχεύσεις).

Προσθέτει ότι το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να εκπονήσει και να υποβάλει στην επιτροπή σχετική τεχνοοικονομική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, καθώς και να καθορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

«Παράλληλα, η επιτροπή καλεί το Υπουργείο Υγείας όπως μελετήσει το θέμα της δημιουργίας τμήματος παρακολούθησης καρδιοπαθών, στους οποίους έχει τοποθετηθεί μηχανή LVAD έως ότου καταστεί δυνατόν να υποβληθούν σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδίας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, «η επέμβαση για τοποθέτηση του εν λόγω μηχανήματος σε ασθενείς γίνεται στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, όπου εξακολουθούν να μεταβαίνουν ανά τρίμηνο για παρακολούθηση, μηχανική υποστήριξη και χορήγηση αναλώσιμων, καθότι ούτε η αναγκαία τεχνογνωσία ούτε τα αναλώσιμα είναι διαθέσιμα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Συναφώς, τα οφέλη από τις πιο πάνω ενέργειες θα είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα».

Ως εκ τούτου, «οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, που είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί τους στη Γερμανία, θα απαλλαγούν από δυσβάστακτο οικονομικό και ψυχοκοινωνικό κόστος και ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται και αφετέρου η Δημοκρατία θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια και παράλληλα θα ενισχύσει την προοπτική προώθησης και εδραίωσης της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Δίπλαρος αναφέρει ακόμη ότι «η επιτροπή επιθυμεί όπως τύχει άμεσης ενημέρωσης ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας καθώς και για όποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί σχετικά με τα πιο πάνω ζητήματα και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα