ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Χρονοδιάγραμμα στον ΟΚΥπΥ για στελέχωση ΤΑΕΠ

29 Μαρτίου 2023, 15:52

images

Χρονοδιάγραμμα στον ΟΚΥπΥ για την εφαρμογή πρωτοκόλλων όσον αφορά τις ανάγκες που έχουν τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει δώσει η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, η υπουργός ανέφερε ότι έχει δώσει χρονοδιάγραμμα στον ΟΚΥπΥ ώστε να καταμετρηθεί ο αριθμός των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που χρειάζονται τα ΤΑΕΠ για να ανταποκρίνονται άμεσα, ώστε να μην περιμένουν οι ασθενείς πολλές ώρες.

«Θα δούμε ως υπουργείο υγείας με τον ΟΚΥπΥ ποια χρονοδιαγράμματα μπορούμε να προωθήσουμε εδώ και τώρα για να ανασάνει ο κόσμος και σίγουρα για να επανακτήσουμε την εκτίμηση του κόσμου ως δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Τόνισε ότι ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ υπάρχουν μόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και από το ιδιωτικό ΤΑΕΠ στο Mediterranean Hospital στη Λεμεσό. «Δεν υπάρχουν άλλα ΤΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα εντός του ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, τουλάχιστον στη Λευκωσία, δεν υπάρχει άλλο ΤΑΕΠ, και μη έχοντας άλλη λύση ο πολίτης όταν έχει ένα περιστατικό, που ίσως να μην απαντά ο ΠΙ ή ίσως σε ένα γηροκομείο να μην υπάρχει εκεί ΠΙ, πού θα πάει;».

«Δεν έχει επιλογές, άρα θα πάει τον ασθενή στο ΤΑΕΠ που τις πλείστες φορές ίσως να μην είναι ένα περιστατικό που χρειάζεται να πάει εκεί», δήλωσε.

«Εγώ έθεσα ως προτεραιότητα στα θέματα που πρέπει να δω εδώ και τώρα τα ΤΑΕΠ και ο λόγος είναι γιατί τα ΤΑΕΠ είναι η πρώτη εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ στο νοσοκομείο Λευκωσίας και Λάρνακας άλλες κλινικές, οι οποίες λειτουργούσαν άψογα. Και μάλιστα ορισμένα από αυτά έκαναν και αιτήσεις για να γίνουν Κέντρα Αριστείας», σημείωσε.

Η κ. Κανάρη υπέδειξε ότι «χρειάζεται μία πολύ καλύτερη οργάνωση, χρειάζεται σίγουρα αναβάθμιση των υποδομών τους, χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση αυτών των γιατρών, γιατί δεν έχουν και χρόνο να επιμορφώνονται πολλές φορές λόγω της πίεσης, λόγω του μικρού αριθμού που υπάρχουν ως γιατροί και νοσηλευτές».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρές διαδικασίες και παρακολούθηση ότι εφαρμόζονται, να εξετάσουν γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις που ίσως είναι δικαιολογημένες γιατί είναι μειωμένο το προσωπικό.

Κονδύλια για αναδιάρθρωση ΤΑΕΠ

Σύμφωνα με την υπουργό, το υπουργείο είναι διατεθειμένο να ζητήσει πρόσθετα κονδύλια για να γίνουν αλλαγές στα ΤΑΕΠ προς το καλύτερο

«Ξέρω ότι υπάρχουν επίσης μέσα από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των ΤΑΕΠ και μέσα στο 2024-2025 πρέπει κάποια ΤΑΕΠ να τελειώσουν σε ότι αφορά τις κλίνες, την υποδομή τους κλπ.», είπε.

Ψάχνουν παιδιάτρους για το ΤΑΕΠ παίδων 

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι είναι αναγκαίο το ΤΑΕΠ παίδων να λειτουργήσει στο Μακάρειο νοσοκομείο.

Ωστόσο, επειδή υπήρχε έλλειψη εξοπλισμού στο Μακάρειο για να ξεκινήσει εκεί, έγινε προσωρινά στο ΓΝ Λευκωσίας.

Μιλώντας με τον ΟΚΥπΥ, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι εδώ και μήνες ψάχνουν παιδιάτρους.

«Οι παιδίατροι, πιστεύω, έχουν ένα οικονομικό όφελος να είναι στον ιδιωτικό τομέα παρά να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Όταν πήγα στο ΤΑΕΠ παίδων ήταν υποστελεχωμένο, αλλά ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να βρει παιδιάτρους και δεν ανταποκρίνονται».

Όπως δήλωσε, ο ΟΚΥπΥ αποτάθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Ελλάδας και στην Παιδιατρική Εταιρεία Ελλάδας, αν μπορούν να στελεχώσουν με παιδιάτρους.

«Θα έχουμε σύντομα συνάντηση μαζί τους για να δούμε τα αποτελέσματα», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι έχουν αποταθεί και στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Σύμφωνα με την ίδια, το σύστημα της βάρδιας δεν μπορεί να στελεχωθεί με αρκετό προσωπικό, κυρίως παιδιάτρους, τη στιγμή που η ανταπόκριση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζαν αρχικά, καθώς επίσης οι παιδίατροι που ήδη δουλεύουν στο ΤΑΕΠ, συμπληρώνονται από πρόσθετο προσωπικό από το Μακάρειο.

Παρέμβαση Κανάρη για στάση εργασίας στο ΓΝ Πάφου

Η σημερινή προγραμματισμένη τρίωρη στάση εργασίας στο ΓΝ Πάφου αναστάλθηκε με παρέμβαση της Υπουργού.

Όπως ανέφερε, η ίδια δήλωσε την πρόθεση από την Τρίτη ότι θα επισκεφτεί το νοσοκομείο την ερχόμενη Παρασκευή και μετά ανακοινώθηκε η απεργία για την Πέμπτη.

Η κ. Κανάρη εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί και τα περιφερειακά νοσοκομεία όχι μόνο της πρωτεύουσας και της Λεμεσού, αλλά και στην Πάφο, στην Αμμόχωστο και στο Τρόοδος.

Καθυστερεί η αυτονόμηση νοσηλευτηρίων λόγω Covid

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων ήταν προϋπόθεση πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά έπρεπε να γίνει σε όρους εποπτείας.

«Υπήρχε μία καθυστέρηση λόγω Covid. Η αποκέντρωση λόγω Covid δεν βοήθησε, καθυστέρησε αυτή την προσήλωση και για αυτό τώρα που θεωρούμε ότι ο Covid είναι ελεγχόμενη κατάσταση και ελπίζουμε να μην υπάρχουν κρίσεις, θεωρούμε ότι οι τροχοί θα μπουν στις ορθές ράγες», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα