ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεργασίες για ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

29 Μαρτίου 2023, 12:30

images

Περισσότερες επιλογές και λιγότερη ταλαιπωρία θα έχουν οι ασθενείς με την ένταξη ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο ΓεΣΥ, ενώ θα δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου της δημοκρατίας εμπεριέχεται ο στόχος η κάθε επαρχία να έχει και ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ.

Έκανε λόγο για ένα σημαντικότατο βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ΤΑΕΠ, οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες επιλογές και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν πολλές ώρες για να εξυπηρετηθούν.

Ωστόσο, αν με τη λειτουργία των ιδιωτικών ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ υπάρξουν κάποια προβλήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «θα τα διαχειριστούμε».

Τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ θα αποσυμφορήσουν τα δημόσια

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, ζητά δραστικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρεται, για την παροχή ποιοτικών πρώτων βοηθειών, «απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων που θα έχουν άμεση και σύντομα θετική επιρροή στην αναβάθμιση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μέχρι να προχωρήσει η συγκροτημένη προσπάθεια για διοικητική, οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση τους».

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «η αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, επιβάλλεται, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να υπάρχει ανταπόκριση στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά».

Ως εκ τούτου, σημειώνει, πρέπει να μελετηθεί πάραυτα η αλλαγή των κανονισμών για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, με σκοπό την ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για να αυξηθούν οι επιλογές παροχής πρώτων βοηθειών.

Προσθέτει, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των προσωπικών ιατρών, για να καλύπτονται από τους προσωπικούς ιατρούς περιστατικά, που θα κατέληγαν αδικαιολόγητα στα ΤΑΕΠ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ 

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έγινε ακόμα μία συνάντηση με το ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία, Απολλώνειο, για την ένταξη του ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ.

«Νομίζω είμαστε πιο κοντά. Μας έκαναν μία αντιπρόταση την οποία μελετούμε. Αλλά δεν έχουμε κάτι τελικό», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στη Λεμεσό, η οποία εξετάζεται αν θα μπει στο ΓεΣΥ γενικότερα ως κλινική και ως εκ τούτου και το ΤΑΕΠ της.

«Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο αμοιβής των νοσηλευτηρίων που θα αλλάξουμε τώρα. Είμαστε κοντά στο να τελειώσουμε τη διαδικασία και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουμε, θα κρίνουν αν θα ενταχθούν ή όχι», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δήλωσε, ακόμη, ότι «όταν τελειώσουμε με αυτές τις δύο περιπτώσεις που καλύπτουν Λευκωσία και Λεμεσό, μετά θα εξετάσουμε κατά πόσο θα προχωρήσουμε με τη Λάρνακα και την Πάφο που υπάρχει μία προοπτική εκεί και αφορά πιο μικρά ΤΑΕΠ».

Πρόσθεσε ότι στη Λεμεσό ενδιαφέρεται και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για να λειτουργήσει ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ, «αλλά αυτό όμως είναι σε μεταγενέστερη φάση», αφού τώρα έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Επί του παρόντος το μόνο ιδιωτικό νοσοκομείο που ένταξε το ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ είναι το Mediterranean Hospital στη Λεμεσό.

Όσον αφορά την ένταξη Κέντρων Ανακουφιστικής Φροντίδας στο ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή έχει ενταχθεί το Eden στη Λάρνακα και η Αροδαφνούσα στη Λευκωσία, καθώς επίσης και το κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Πάφο, τα οποία ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

«Δεν υπάρχει κάποιο άλλο που πρόκειται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ», είπε.

Ζήτημα ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων 

Με την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ προκύπτει και το ζήτημα των ασθενοφόρων των πρώτων βοηθειών, τα οποία καλούνται να παραλάβουν τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το ασθενοφόρο οφείλει να πάρει τον ασθενή στο πλησιέστερο ΤΑΕΠ για να εξυπηρετηθεί.

Παρόλα αυτά, «αν έχει τις αισθήσεις του ο ασθενής και ιατρικά μπορεί να αντέξει, έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θέλει να πάει σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Όμως, «εάν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις, τότε το ασθενοφόρο πρέπει να τον πάρει στο κοντινότερο ΤΑΕΠ», είπε, προσθέτοντας ότι «το πρωτόκολλο είναι απλό και δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία του κόσμου».

Το εν λόγω θέμα αφορά το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο θα κριθεί κατά πόσο τα ασθενοφόρα θα γίνουν μία αυτόνομη μονάδα και θα φύγουν από την «ομπρέλα» του ΟΚΥπΥ. Ωστόσο, δεν αφορά άμεσα τον ΟΑΥ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με το νομοσχέδιο αυτό, προκύπτει επίσης το θέμα αν τα ασθενοφόρα θα ελέγχονται από τον ΟΚΥπΥ και κατά πόσο θα δουλεύουν αντικειμενικά και σωστά ή αν θα λειτουργούν με συμφέρον στέλνοντας τους ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα