ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Ανέλαβε ευθύνες για αγορά φαρμάκων ο ΟΑΥ

06 September 2023, 15:47

images

Τις ευθύνες για την αγορά των φαρμάκων, ανέλαβε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αποφορτίζοντας το Υπ. Υγείας, δήλωσε η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι κατά τη σύσκεψη στο προεδρικό για τους οδικούς χάρτες που αφορούν το ΓεΣΥ, «λέχθηκε ότι μέσω της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων, αγοράζονται καινοτόμα φάρμακα αξίας εκατομμυρίων και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, ήταν κάτι που εντόπισε και ο ΥΠΟΙΚ. Θα πρέπει να μειωθούν αισθητά τα αιτήματα».

«Ανέλαβε ο ΟΑΥ να δώσει περισσότερα λεφτά, να διπλασιάσει τα λεφτά στον προϋπολογισμό για την αγορά των καινοτόμων φαρμάκων και να μην τα αγοράζουμε εμείς», επεσήμανε.

Διευκρίνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κόστος ότι «εμείς αγοράζουμε ένα ένα φάρμακο μετά από αιτήματα των γιατρών. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε πολύ ακριβότερες τιμές, παρά εάν αγοράζονταν από τον ΟΑΥ για ένα σύνολο ασθενών»

«Λήφθηκε απόφαση να αναλάβει τις ευθύνες ο ΟΑΥ για τις αγορές φαρμάκων, θα επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες, θα διπλασιάσει το κονδύλι για τις αγορές φαρμάκων ενώ θα διατηρηθεί ένα μικρό κονδύλι για πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις μέσα από την επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων», σημείωσε.

«Δεν είναι ευθύνη του Υπ. Υγείας να αγοράζει φάρμακα, είναι ευθύνη του ΟΑΥ», τόνισε.

Να μειωθούν οι αποστολές στο εξωτερικό

Όσον αφορά το θέμα των αποστολών ασθενών στο εξωτερικό, ανέφερε ότι μετά από μια φουρτούνα όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει βούληση του Υπ. Υγείας και η εξαγγελία του προέδρου της Δημοκρατίας για μεταφορά της αρμοδιότητας στον ΟΑΥ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη  βούληση και θέληση του ΟΑΥ να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

«Ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το σχέδιο ξεκίνησε το 2012 και συνέχισε να λειτουργεί παράλληλα με το ΓΕΣΥ», σημείωσε προσθέτοντας ότι «έπρεπε να γίνει εκσυγχρονισμός, καθώς είναι ένα πεπαλαιωμένο σχέδιο που δεν συμβαδίζει με τις πρόνοιες του νόμου του ΓεΣΥ».

«Είναι θέμα σταδιακών εφαρμογών και για τα επείγοντα θα πρέπει να δοθεί η σκυτάλη στον ΟΑΥ», σημείωσε τονίζοντας ότι θα πρέπει τα  ιατροσυμβούλια να αλλάξουν, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ καθώς με βάση το τι ισχύει σήμερα, αποκλείουν χιλιάδες γιατρούς του ΓεΣΥ».

«Θα πρέπει να δούμε πώς μειώνουμε τις παραπομπές των ασθενών στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας υποδομές στη χώρα με την μετάκληση ειδικών γιατρών από το εξωτερικό, να εκπαιδεύσουν το εγχώριο ιατρικό δυναμικό, αναβαθμίζοντας το σύστημα υγείας σε συνεχή βάση και μειώνοντας τα κόστη, να προφέρουμε οικείο περιβάλλον για τους ασθενείς και να προβάλουμε και την χώρα ως ιατρικό κέντρο αναφοράς. Έχουμε πολύ άξιους ιατρούς οι οποίοι σπούδασαν σε χώρες που στέλλονται στο εξωτερικό», τόνισε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα