ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλαλούμ για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στον ΟΑΥ

04 September 2023, 15:42

images

Σημείο έντονης αντιπαράθεσης στην επιτροπή υγείας της βουλής, αποτέλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει στον ΟΑΥ την αρμοδιότητα της αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, έκδηλες ήταν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων με την Υπ. Υγείας να απαντά ότι ουσιαστικά εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΓεΣΥ.

Η γενική διευθύντρια του Υπ. Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη απαντώντας για πρώτη φορά στις κατηγορίες που της προσάπτουν, ανέφερε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι στο υπουργείο στήθηκε «ένα μίνι ΓΕΣΥ», που έστελνε επώνυμους στο εξωτερικό, τη στιγμή που απλοί πολίτες αφήνονταν στη μοίρα τους, ουδέν αναληθέστερο» και δήλωσε πως οι σχετικοί κατάλογοι είναι εκεί για έλεγχο από τους αρμόδιους λόγω προσωπικών δεδομένων.

«Εδώ και ένα μήνα η τιμή και η αξιοπρέπεια μου διασύρονται κατά ένα βάναυσο τρόπο, υπόμεινα καρτερικά διότι έμαθα ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αλήθεια πάντα λάμπει», ανέφερε.

Παραδέχθηκε αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν διαχρονικά στο σχέδιο αποστολής ασθενών στο εξωτερικό ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να τις περιορίσει, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα καλύπτει χωρίς διακρίσεις όλους τους πολίτες, γιατί , όπως είπε, η έγνοια όλης της ομάδας στο υπουργείο είναι η ανθρώπινη ζωή.

Η κ. Γιαννάκη είπε επίσης ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να στήσει ένα κατάλληλο μηχανισμό για υλοποίηση του σχεδίου αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα τους βρει αρωγούς.

Ανέφερε ότι η ίδια δεν έφερε ποτέ ένσταση στη μεταφορά της υπηρεσίας στο ΟΑΥ, αναφέροντας ότι αυτό διαφαίνεται και από τα πρακτικά σε συνάντησή τους το Σεπτέμβριο του 2020.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά νομοθεσιών που θα πρέπει να τροποποιηθούν και σε μη συμβατικότητα νομοθεσιών, αναφορικά με την ασφαλή αποστολή των ασθενών των ασθενών στο εξωτερικών.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο μεταφοράς της υπηρεσίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, ενώ το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται υπέρ και η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι χρειάζονται μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν πριν τη μεταφορά στον ΟΑΥ. 

Εφαρμόζεται η νομοθεσία για ΓεΣΥ

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, μιλώντας από την πλευρά της ενώπιον της επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι με την απόφαση της κυβέρνησης, ουσιαστικά εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ΓΕΣΥ, η οποία προβλέπει ότι η ευθύνη για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ανήκει στον ΟΑΥ.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό και σε αδυναμίες που παρουσιάζει η υφιστάμενη υπηρεσία, αλλά και σε πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι η επιδότηση για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, δεν συνάδει με τη νομοθεσία.

Περαιτέρω είπε ότι η έγνοια του υπουργείου είναι το συμφέρον των πολιτών, και γι’ αυτό δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση των αποστολών ασθενών στο εξωτερικό, με την εκπαίδευση γιατρών και ιατρικού προσωπικού και μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην χώρα μας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της έκτακτης Συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι, από τη σημερινή συζήτηση φάνηκε ότι όλοι συμφωνούν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

Η κ Κανάρη τόνισε ότι με βάση τη νομοθεσία η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν είναι τίποτα περισσότερο από συμμόρφωση προς τη νομοθεσία την οποία το Κοινοβούλιο ψήφισε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε την ανάληψη από τον ΟΑΥ της ευθύνης παραπομπής των ασθενών δικαιούχων του ΓεΣΥ στο εξωτερικό. Το Υπουργείο Υγείας θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον ΟΑΥ για την επιτυχή και γρήγορη μεταφορά της διαχείρισης του σχεδίου αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, τόσο σε ότι αφορά την τεχνογνωσία, το προσωπικό όσο και την υποστήριξη για το λογισμικό σύστημα» πρόσθεσε.

Ελεγκτής: «Μούφα» οι καταγγελίες

 Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε επίσης ότι πριν ένα μήνα ξεκίνησε πόλεμος στο διαδίκτυο εναντίον του και της Χριστίνας Γιαννάκη, δηλώνοντας ότι «γράφτηκε. για το πτυχίο της κ. Γιαννάκη, για την ερωτική της ζωή όταν ήταν 13 χρονών, για την αδελφή του και άλλα πολλά».

« Όταν αποδείχθηκε ότι όλα ήταν μούφα», όπως είπε, τότε στράφηκαν στους επιδοτούμενους ασθενείς, δηλαδή ότι ήταν διεφθαρμένος ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και ότι ήταν «άγγελοι» στον ΟΑΥ.

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό ο ΟΑΥ εκτός εξαιρέσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τη θέση ότι την ευθύνη θα πρέπει να έχει μόνο ένας, καθώς ο διαμοιρασμός ευθυνών, αποτελεί παράθυρο για καταχρήσεις.

«Δεν είναι δυνατό 24 ώρες να έχει την ευθύνη το Υπουργείο και 24 ώρες και ένα λεπτό ο ΟΑΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο και πως μόνο ένας πρέπει να είναι αρμόδιος.

Στ. Μιχαήλ: Μεταβατική περίοδος ή τροποποίηση νομοθεσίας

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι η νομοθεσία για την ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΑΥ για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ψηφίστηκε το 2017 και ζήτησε μεταβατική περίοδο για εφαρμογή της νομοθεσίας. Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο η Βουλή να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας.   

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι ο κύπριος φορολογούμενος δεν πλήρωσε ούτε σεντ για την περίθαλψη της συζύγου του, στην Γερμανία, για αντιμετώπιση περιστατικού καρκίνου.

Όλες οι δαπάνες έγιναν από ιδιωτική ασφάλεια και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά έγγραφα.

Δίπλαρος : O ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε ότι κατά γενική ομολογία σύμφωνα διαπιστώσεις και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η λειτουργία του εν λόγω προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα ικανοποιητική και βελτιώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια.

«Είναι συνεπώς με μεγάλο σκεπτικισμό που είδαμε την Υπουργό Υγείας να αφαιρεί την εν λόγω εξουσία από την διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και σήμερα διαπιστώσαμε και μέσα από τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων προσώπων ότι δεν είναι σε θέση δυστυχώς να γίνει αυτό το οποίο η Υπουργός έχει αναφέρει» είπε.

Ο κ. Δίπλαρος εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που συγκλήθηκε εκτάκτως η Επιτροπή Υγείας της Βουλής γιατί όπως είπε σήμερα ήταν και η τελευταία μέρα που το αρμόδιο Τμήμα στο Υπουργείο Υγείας είχε την εξουσία για τους επιδοτούμενους ασθενείς.

«Η Υπουργός δυστυχώς με επιστολή της είχε αφαιρέσει το δικαίωμα από τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και είναι εύλογη απορία όλων μας αν αύριο χαθεί μια ζωή ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την απόφαση. Ποιος θα αποφασίσει σήμερα ή αύριο για ένα εξαιρετικά επείγων περιστατικό που μπορεί να συμβεί ;

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η εξουσία του τμήματος του Υπ. Υγείας παρατάθηκε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Δεν είμαστε δογματικοί αλλά σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας κρίνουμε πως ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας», σημείωσε.

«Όταν θα έχουμε αυτά τα εχέγγυα πράγματι θα μπορούμε να συμφωνήσουμε και σαφέστατα το πρόγραμμα θα πρέπει να μεταφερθεί. Καλούμε την Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ΓεΣΥ και όχι να πειραματιστούν για ένα πρόγραμμα που δουλεύει σωστά προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Διευθυντή του ΟΑΥ, Αντρέα Παπακωσταντίνου, στον «Αλφα Κύπρου», οι οποίες έκαναν λόγο για «μπούλινγκ» που άσκησε εναντίον του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες και έχει ήδη δώσει οδηγίες  στον Νομικό του Σύμβουλο εντός 24 ωρών να προχωρήσει σε εξέταση του όλου ζητήματος και αποστολή επιστολή προς τον ΟΑΥ για ανάκληση της δήλωσης Παπακωνσταντίνου.

Είπε ότι από εκεί και έπειτα επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματα του.

Πλήρης σεβασμός στο ΓεΣΥ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργός Λουκαΐδης, είπε ότι  το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί στη βάση της διαχρονικής θέσης αρχής που στηρίζει. Της πλήρους εφαρμογής και σεβασμού στη νομοθεσία του ΓεΣΥ,  ]στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του. «Εκτιμούμε θετικά την κίνηση που έρχεται αργοπορημένα για να μεταφερθούν αυτές οι υπηρεσίες, αυτό το σχέδιο στον ΟΑΥ», είπε. 

Δυστυχώς, συνέχισε, «έχουμε δει σήμερα στην Επιτροπή Υγείας απαράδεκτα φαινόμενα, προσπάθεια προσωποποίησης των ζητημάτων και όχι θεσμικής αντιμετώπισής του, προσπάθεια απαξίωσης του ΟΑΥ που έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο και το έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία, παρά τα όποια προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται που πρέπει και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, αλλά είδαμε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής δυστυχώς να απαξιώνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να παραβιάζει τον κανονισμό και να μην επιτρέπει για πάρα πολύ χρόνο να δοθεί ο λόγος στους προσκεκλημένους, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ’ αυτών, όπως η ΟΣΑΚ, να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να πάρει ποτέ το λόγο».   

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτούργησε μέχρι σήμερα άψογα, ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο ΟΑΥ να αναλάβει την ευθύνη.

«Χρειάζονται», είπε, «με σοβαρότητα, υπευθυνότητα να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι οι θεσμοί του κράτους λειτουργούν άψογα».

Να λύσει προβλήματα ο ΟΑΥ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «ένα σχέδιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αποδοτικό προς όφελος των ασθενών, δεν το θέτεις υπό αμφισβήτηση», προσθέτοντας πως «ο  ΟΑΥ αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΓεΣΥ, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενών υπηρεσιών, αλλά και να περιορίσει ή και να πατάξει τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι οποίες είναι σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη».

Είπε πως η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή στη θέση της ότι το πρόγραμμα επιδοτούμενων ασθενών «πρέπει να παραμένει -ειδικά αυτήν την περίοδο- στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχαλής Γιακουμή, είπε με τη σειρά του πως χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας, χρειάζονται κανονισμοί, οι οποίοι να εγκριθούν από τη Βουλή, εσωτερικοί κανονισμοί του ΟΑΥ, να θεσπιστούν, μηχανισμοί και διαδικασίες εντός του ΟΑΥ.

Ένταση μεταξύ Κουλία, Κανάρη

Η συζήτηση εντάθηκε, μετά από την ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλία, προς την Υπουργό Υγείας, σε σχέση με το ποιος έχει σήμερα την ευθύνη για τους επιδοτούμενους ασθενείς.

Η Υπουργός Υγείας απάντησε ότι σήμερα έληγε η ευθύνη της Γενικής Διευθύντριας, ωστόσο, με επιστολή τής έδωσε παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

 Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε αν αφαίρεσε εξουσίες από τη Χριστίνα Γιαννάκη και τώρα τις δίνει πίσω, ενώ συνέχισε διερωτώμενος αν «την ώρα που η Γενική Διευθύντρια δεχόταν επιθέσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εσείς ζητήσατε να την εξετάσετε».

«Αυτό αποτελεί προσβολή προς τους θεσμούς της πολιτείας», είπε.

Η Γενική Διευθύντρια κάλεσε από την πλευρά της τον Ζαχαρία Κουλία, να μην δώσει συνέχεια στη συζήτηση.

Της Ελένης Χαραλάμπους και Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα