ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδικούς χάρτες για υγεία εξέτασε ο ΠτΔ

23 Ιουνίου 2023, 14:46

images

Τους οδικούς χάρτες που δόθηκαν από τον ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ εξέτασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία της υπουργού υγείας, Πόπης Κανάρη και του υπουργού οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Οι δύο χάρτες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάλυσης δεδομένων από πλευράς του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των δύο οργανισμών και των δύο υπουργείων, έπειτα από οδηγίες του ΠτΔ για τη συνάντηση.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη από τη συνάντηση, η υπουργός υγείας, ανέφερε ότι οι ξεχωριστοί δύο χάρτες ετοιμάστηκαν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο οργανισμούς και το υπουργείο υγείας.

Βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών, είπε, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή των ασθενών, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ΤΑΕΠ και επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Ειδικότερα, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αφορούν στο πώς ο οργανισμός θα μπορέσει να οδηγηθεί σε μία οικονομική αυτονόμηση.

Μέσα από τους χάρτες, σύμφωνα με την υπουργό, διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν πιο αναλυτικά στοιχεία, κυρίως οικονομικά έπειτα από αίτημα του ΠτΔ ενώ θα πρέπει να έχουν πιο ξεκάθαρες χρονικές θέσεις στο θέμα υλοποίησης τους.

Σε ένα μήνα, τα δύο υπουργεία και οργανισμοί θα έχουν ξανά συνάντηση στο Προεδρικό ώστε να δοθούν τα λεπτομερή δεδομένα με τους δύο οργανισμούς να εμφανίστηκαν πρόθυμοι με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν.

Η κ. Κανάρη εξήγησε ότι τα οικονομικά δεδομένα που ζητήθηκαν θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ακόμη οι δεσμεύσεις του υπουργείου υγείας σε ότι αφορά νομοσχέδια, με την υπουργό να σημειώνει ότι ήδη προωθούνται αρκετά νομοσχέδια που έπρεπε να προωθηθούν εδώ και καιρό.

Πρόσθεσε, ότι κάποια θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και αναμένεται να φέρουν βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών στο ΓεΣΥ.

Συμπλήρωσε ότι τέθηκαν και θέματα medical audit και εποπτείας του συστήματος υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, μία ευθύνη που ανέλαβε το υπουργείο υγείας μέσα από τον εποπτικό του ρόλο.

Η κ. Κανάρη ωστόσο ξεκαθάρισε ότι εποπτικό ρόλο έχουν και ο ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ, όσον αφορά το κομμάτι εσωτερικού εποπτικού ρόλου καθώς θα πρέπει να δουν πώς το σύστημα λειτουργεί και επίσης σε θέματα προσωπικών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων.

Το υπουργείο θα έχει την ευθύνη να ελέγξει αυτόν το έλεγχο, είπε τονίζοντας ότι «αναλαμβάνουμε αυτόν τον ρόλο και πρέπει να τον αναλάβουμε, είναι δικός μας ρόλος ο εξωτερικός έλεγχος».

Τέθηκαν επίσης θέματα νομοθεσιών όπως για τα κέντρα αποκατάστασης όπου θα γίνει μία αποσυμφόρηση και σε ορισμένες κλινικές, τα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως οι παθολογικές κλινικές για ηλικιωμένους, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν αρκετά λόγω έλλειψης νομοθεσίας.

Υποσχεθήκαμε ότι αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη νομοθεσία για τα διαγνωστικά κέντρα, είπε, ότι ήδη ετοιμάζεται νομοθεσία από νομικό έπειτα από αγορά υπηρεσιών από το υπουργείο υγείας, προσθέτοντας ότι αναμένεται τέλος Ιουλίου να ολοκληρωθεί και να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Παρατήρησε ότι υπάρχει μία γκρίζα ζώνη στο ζήτημα σε ότι αφορά τον αριθμό τους, το πώς λειτουργούν, με ποιους ακτινολόγους, σημειώνοντας ότι «θα μπουν σε μία τάξη».

Συζητήθηκαν, είπε επίσης θέματα παροχής υπηρεσιών από πλευράς του ΟΚΥΠΥ, κατά πόσο γίνεται αξιοποίηση στο μέγιστο ων υπηρεσιών προς μετανάστες, τουρίστες και ασθενείς με ψυχικές ασθένειες.

Αναφέρθηκε, πρόσθεσε, η ανάγκη για καινούρια νοσηλευτήρια ψυχικών υπηρεσιών. Μέσα του 2024 αναμένεται το κέντρο στην Αθαλάσσα πρόσθεσε, ενώ το καινούριο κέντρο ψυχικής υγείας θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026.

Ερωτηθείσα εάν είναι ευχαριστημένος ο ΠτΔ, η κ. Κανάρη απάντησε ότι είναι γενικά ευχαριστημένος. Τόνισε ότι χρειάζονται τα αναλυτικότερα στοιχεία των διαδικασιών ώστε να ληφθούν αποφάσεις, ενώ υπάρχει και η ανάγκη βελτίωσης των ΤΑΕΠ μέσω προσλήψεων γιατρών και συντονιστών, κάτι που θα επιλυθεί σε λίγες εβδομάδες και αναμένεται να υπάρξει βελτίωση.

Εξήγησε ότι τέθηκαν κριτήρια και μπήκαν πρωτόκολλα στα ΤΑΕΠ αλλά και στον ΟΑΥ, κυρίως ιατρικά τα οποία δεν προωθήθηκαν.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα