ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνθρωποι έμαθαν να ζητούν βοήθεια εν μέσω πανδημίας

24 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Οι νέες συνθήκες ζωής τα τελευταία χρόνια που ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19 οδήγησε τους ανθρώπους να στο να ζητούν ευκολότερα βοήθεια, αφού η περιορισμοί τους έφεραν πιο κοντά στα προβλήματά τους.

Η συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος, θεραπεύτρια ζευγαριών και κοινωνιολόγος Κατερίνα Μιχαήλ ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «το κλείσιμο λόγω πανδημίας, δηλαδή το ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, τους έφερε πιο κοντά στα προβλήματα τους», εξηγώντας ότι τα προβλήματα που έμεναν ‘κάτω από το χαλί’, με τον εγκλεισμό ήρθαν στην επιφάνεια.

Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια πιο εύκολα διότι ένιωθαν ότι οι σχέσεις αλλάζουν, σημειώνει.

Λόγοι επίσκεψης στον ψυχολόγο

Η κ. Μιχαήλ, εξηγεί ότι ως επί των πλείστων οι άνθρωποι έχουν έντονο στρες, το οποίο μπορεί να προκαλεί διάφορα προβλήματα στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, φοβίες, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα τα οποία είναι πολλά τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και προβλήματα στις σχέσεις τους.

«Δεν υπάρχει μόνο μία συγκεκριμένη αιτία - ο κόσμος θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, ως επί των πλείστων, έμαθε να ζητά βοήθεια», δηλώνει.

Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι θέλουν κάτι που να είναι πιο αντικειμενικό, εξηγώντας ότι «ένας θεραπευτής καλείται να διατηρεί την ουδετερότητα του στα θέματα του κόσμου. Δηλαδή, δεν θα επέμβει η προσωπική του άποψη την ώρα της συνεδρίας με ένα άνθρωπο».

«Η δουλειά μου είναι να είμαι δίπλα από τον άνθρωπο, όχι να τον καθοδηγώ εγώ», διευκρινίζει.

Βοηθητικές οι διαδικτυακές συνεδρίες με ψυχολόγο

Σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ, διεξάγει και διαδικτυακές συνεδρίες είτε με ανθρώπους που λόγω δουλειάς ή πίεσης χρόνου μπορεί να μην μπορούν να παρευρεθούν στο γραφείο της.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε περιπτώσεις διαδικτυακών συνεδριών λόγω του ότι τα άτομα διέμεναν σε άλλη πόλη, αλλά και με συνεδριάσεις  με Κύπριους που είναι στο εξωτερικό.

«Το online πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν βολικό, ενώ πριν 2-3 χρόνια μπορεί να μην συζητούσαμε καν το online. Σήμερα για πολλούς ανθρώπους είναι βοηθητικό», προσθέτει.

«Θεωρώ ότι εν μέσω πανδημίας οι άνθρωποι εξοικειώθηκαν αρκετά με το διαδίκτυο. Υπάρχει προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, πάντα τηρείται το απόρρητο, οπόταν σαν διαδικασία δεν είναι διαφορετική», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα