ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΗΕ: Πεινασμένοι 735 εκατ. άνθρωποι

13 Ιουλίου 2023, 08:56

images

Σταμάτησε να αυξάνεται το 2022 η πείνα, παγκοσμίως, μετά από επτά συνεχή χρόνια αύξησης, αλλά παραμένει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, ανακοίνωσαν την Τετάρτη πέντε οργανισμοί του ΟΗΕ.

Μεταξύ 691 και 783 εκ. άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα πέρσι, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 735 εκατομμύρια, αναφέρουν οι πέντε οργανισμοί σε έκθεσή τους.

Το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα αυξήθηκε από το 7,9% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2019 - πριν από την πανδημία - στο 9,2% το 2022.

Ωστόσο, η ετήσια αύξηση "έχει σταματήσει", με το σύνολο να μειώνεται κατά περίπου 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «State of Food Security and Nutrition in the World», την οποία εκπόνησαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η πείνα εξακολουθεί να αυξάνεται σε όλη την Αφρική, τη Δυτική Ασία και την Καραϊβική", προειδοποιούν.

Η έκθεση αποτελεί "ένα στιγμιότυπο του κόσμου που εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια παγκόσμια πανδημία και τώρα παλεύει με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ταρακουνήσει περαιτέρω τις αγορές τροφίμων και ενέργειας".

Από το 2019, οι κρίσεις αυτές έχουν βυθίσει στην πείνα επιπλέον 122 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τις γυναίκες και όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Η οικονομική ανάκαμψη, μετά την πανδημία, βοήθησε στη βελτίωση της κατάστασης, "αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέτρια πρόοδος έχει υπονομευθεί από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που μεγεθύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία", αναφέρει η έκθεση.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πείνα "δεν είναι πλέον σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο", αλλά παραμένει "πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία Covid-19 και πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου 2 για τη βιώσιμη ανάπτυξη", δηλαδή ενός κόσμου χωρίς πείνα, αναφέρει η έκθεση.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι αν ο κόσμος δεν διπλασιάσει και στοχεύσει καλύτερα τις προσπάθειές του, "ο στόχος του τερματισμού της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές τους μέχρι το 2030, θα παραμείνει ανέφικτος".

Σχετικά Άρθρα