ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΗΕ: Η πείνα που προκάλεσε η πανδημία θα διαρκέσει για καιρό ακόμα

14 Ιουλίου 2021, 16:17

images

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη υπήρξε μια δραματική επιδείνωση της παγκόσμιας πείνας το 2020. Μεγάλο μέρος της σχετίζεται με την πανδημία του COVID-19.  Συγκεκριμένα, το 2020 η πείνα αυξήθηκε ξεπερνώντας την αύξηση του πληθυσμού: περίπου 9,9 % εκτιμάται ότι είχαν υποσιτιστεί πέρυσι, από 8,4% το 2019.

Ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει ακόμη χαρτογραφηθεί πλήρως, μια έκθεση πολλών οργανισμών εκτιμά ότι περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού - έως και 811 εκατομμύρια άτομα διένυσε υποσιτισμό. Ο σημαντικός αυτός αριθμός  υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για τον κόσμο να τηρήσει τη δέσμευσή του να τερματίσει την πείνα έως το 2030.

Μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για την Αφρική, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία.

Η φετινή έκθεση The State of Food Security and Nutrition in the World δημοσιεύτηκε σε συνεργασία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) και την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 «Δυστυχώς, η πανδημία συνεχίζει να καταγράφει αδυναμίες των συστημάτων σίτισης οι οποίες απειλούν τις ζωές και τα προς το ζην των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», γράφουν οι επικεφαλής των πέντε οργανισμών του ΟΗΕ.

Συνεχίζουν να προειδοποιούν για μια «κρίσιμη συγκυρία», ακόμη και όταν επικρατούν νέες ελπίδες.

«Αυτό το έτος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής μέσω της μετατροπής των συστημάτων τροφίμων με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων, τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Διατροφή για την Ανάπτυξη και την COP26 για την κλιματική αλλαγή», αναφέρεται.

«Το αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων», προσθέτουν οι πέντε, «θα διαμορφώσουν το […] δεύτερο μισό της δεκαετίας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή» - μια παγκόσμια πολιτική δέσμευση που δεν έχει φτάσει ακόμη στο βήμα της.

Αναλυτικά οι αριθμοί

Περισσότερο του 50% του υποσιτισμού (418 εκατομμύρια) ζουν στην Ασία. Περισσότερο από το ένα τρίτο (282 εκατομμύρια) στην Αφρική και ένα μικρότερο ποσοστό (60 εκατομμύρια) στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Όμως, η μεγαλύτερη αύξηση της πείνας ήταν στην Αφρική στο 21% του πληθυσμού - είναι υπερδιπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχαν πρόσβαση καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε επαρκή τρόφιμα. Αυτός ο δείκτης - γνωστός ως ο επιπολασμός της μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας – πενταπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος.

Για κάθε 10 άνδρες που δεν έχουν τρόφιμα, υπήρχαν 11 γυναίκες με επισιτιστική ασφάλεια το 2020 (από 10,6 το 2019).

Άλλοι παράγοντες πείνας 

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η πανδημία προκάλεσε βάναυση ύφεση και έθεσε σε κίνδυνο την πρόσβαση σε τρόφιμα. Ωστόσο, ακόμη και πριν από την πανδημία, η πείνα προϋπήρχε. Αυτό συνέβαινε ακόμη περισσότερο στα έθνη που επλήγησαν από συγκρούσεις, ακραίες κλιματικές συνθήκες ή άλλες οικονομικές συγκυρίες ή καταπολέμηση της μεγάλης ανισότητας - όλα τα οποία η έκθεση προσδιορίζει ως βασικούς παράγοντες υποσιτισμού οι οποίοι αλληλεπιδρούν.

Λύση 

Όπως περιγράφεται στην περσινή έκθεση, ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων είναι απαραίτητος για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, τη βελτίωση της διατροφής και την υγιεινή διατροφή σε όλους.

Η φετινή έκδοση προχωρά περαιτέρω για να περιγράψει έξι τομείς μετασχηματισμού. Οι συγγραφείς, βασίζονται σε ένα «συνεκτικό σύνολο πολιτικής και επενδύσεων για την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού».

Ανάλογα με την συγκεκριμένη πολιτική κάθε χώρας και αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, η έκθεση προτείνει τα εξής:

  • Ενσωμάτωση ανθρωπιστικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών πολιτικών σε περιοχές συγκρούσεων - για παράδειγμα, μέσω μέτρων κοινωνικής προστασίας για την αποτροπή οικογενειών από την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα τροφίμων
  • Βελτίωση ανθεκτικότητας συστημάτων  τροφίμων
  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πιο ευάλωτων οικονομικά για τη μείωση του αντίκτυπου μιας πανδημίας ή της αστάθειας των τιμών των τροφίμων
  • Παρέμβαση εφοδιασμού για μείωση του κόστους τροφίμων
  • Αντιμετώπιση της φτώχειας και των διαρθρωτικών ανισοτήτων
  • Ενίσχυση περιβαλλόντων τροφίμων και αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών - για παράδειγμα, εξαλείφοντας τα βιομηχανικά λιπαρά και μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη στην προμήθεια τροφίμων ή προστατεύοντας τα παιδιά από τις αρνητικές επιπτώσεις του μάρκετινγκ τροφίμων.
  • Η έκθεση ζητά επίσης ένα «ευνοϊκό περιβάλλον μηχανισμών και θεσμών διακυβέρνησης» για να καταστεί δυνατή η μετατροπή. Καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για επέκταση της διαθεσιμότητας νέων τεχνολογιών.

X.X.

Σχετικά Άρθρα