Οργανοληπτική αξιολόγηση χαλλουμιού σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ
30 Απριλίου 2025, 16:45

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID", που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ την Τρίτη, 29 Απριλίου.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Φώτης Παπαδήμας, μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε ότι η διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του χαλλουμιού δεν είναι μόνο επιστημονικό ή εμπορικό ζήτημα, αλλά και εθνική προτεραιότητα.
Το διετές πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Τμήματος Γεωργίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, κ. Παπαδήμας, ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η επιστημονική τεκμηρίωση και ενίσχυση της πιστοποίησης του χαλλουμιού ΠΟΠ, μέσω ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων ελέγχου και η δημιουργία της πρώτης επίσημης ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης του προϊόντος.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε δύο μη εξειδικευμένες οργανοληπτικές δοκιμές με συμμετοχή καταναλωτών: το CATA-test (Check-All-That-Apply) και το Triangle test (Τριγωνική Δοκιμή).
Στο πρώτο τεστ, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο διαφορετικά δείγματα χαλλουμιού και να επιλέξουν από μια προκαθορισμένη λίστα περίπου 20 χαρακτηριστικών – όπως γεύση, άρωμα, υφή και δομή – αυτά που περιγράφουν καλύτερα το κάθε προϊόν.
Στο δεύτερο τεστ, οι καταναλωτές δοκίμασαν τρία δείγματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν πανομοιότυπα και το τρίτο διαφορετικό. Ζητήθηκε να αναγνωρίσουν το διαφοροποιημένο δείγμα, κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω εμβάθυνση σε διαφορές προϊόντων με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
Η παρούσα φάση αφορά την προκαταρκτική συλλογή δεδομένων που θα τροφοδοτήσουν τις επόμενες ερευνητικές δράσεις του προγράμματος. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμας, τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση μιας επιστημονικής ομάδας αξιολογητών, η οποία θα συνεχίσει τις αναλύσεις σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συνεργασία με το ιταλικό ερευνητικό κέντρο Corfilac από τη Σικελία, το οποίο διαθέτει τεχνογνωσία σε ανάλογες αξιολογήσεις ΠΟΠ προϊόντων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμας, το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει την παραγωγή αυθεντικών δειγμάτων σε εργαστηριακές συνθήκες, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους μέσω ισοτοπικής ανάλυσης – μεθοδολογία που έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλα τρόφιμα, όπως το μέλι και η πατάτα. Δείγματα στέλνονται επίσης και σε συνεργάτες του εξωτερικού για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων.
Ο κ. Παπαδήμας στάθηκε στη στρατηγική σημασία του Χαλλουμιού για την κυπριακή οικονομία, καθώς οι εξαγωγές ανέρχονται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό, η διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του προϊόντος δεν είναι μόνο επιστημονικό ή εμπορικό ζήτημα, αλλά και εθνική προτεραιότητα, σημείωσε.
«Αν δεν προστατεύσουμε μόνοι μας το προϊόν μας, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας ελέγχου που θα επιτρέπει την 100% διασφάλιση της αυθεντικότητας του χαλλουμιού.
Tags: Χαλλούμι