ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα επιτρέπουν εξομολογήσεις και συμβουλές προς τους ομοφυλόφιλους

24 Μαΐου 2023, 11:57

images

Τροπολογία στο ζήτημα των «θεραπειών μεταστροφής» ομοφυλόφιλων και άλλων ατόμων θα καταθέσουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, η οποία θα επιτρέπει στους ιεράρχες και κληρικούς τις εξομολογήσεις και συμβουλές προς τους ομοφυλόφιλους ή άτομα με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις.

Την κατάθεση της τροπολογίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, με την οποία συμφωνεί και η Εκκλησία της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως στόχος της τροπολογίας είναι «να σταλεί μήνυμα σε όλα τα επίπεδα ότι η Βουλή νομοθετεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το τι λέει ακριβώς η Ευρώπη σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς οφείλουμε εμείς να τα υπερασπιστούμε και να τα προστατεύσουμε».

Ερωτηθείς για το πως ορίζονται οι λεγόμενες «θεραπείες», ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε έπειτα και από σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης απάντησε πως αυτή η νομοθεσία συζητείται παράλληλα στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Ελλάδας, της Γαλλίας και κάποιων άλλων κρατών μελών της ΕΕ και μέσω αυτής οριοθετείται πλήρως η κατάσταση πραγμάτων, δίχως να συμπεριλαμβάνει ψυχολόγους που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στα ιερά μυστήρια της Ορθοδοξίας ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να είμαστε σαφέστατοι, προσθέσαμε τα δύο άρθρα που αναφέρονται στο δικαίωμα της υπεράσπισης του να θρησκεύει ο όποιος πολίτης θέλει όπως θέλει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η προς ψήφιση τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με όσα γράφονται και παραπληροφορούν, όπως είπε, την κοινωνία.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη πως με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη και η Εκκλησία της Κύπρου, με την οποία υπήρξαν επαφές, «όπως και με όποια οργάνωση και όποιον πολίτη επιθυμεί να καταθέσει την άποψή του», προσθέτοντας πως αν αυτή είναι λογική θα υιοθετηθεί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασσιουρτίδης, μετά τη συνεδρία της επιτροπής νομικών, ανέφερε ότι είναι αυτονόητο ότι το Σύνταγμα υπερισχύει των νομοθεσιών.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα απαγορεύονται οι εξορκισμοί και οι υποχρεωτικοί βιασμοί, ενώ θα επιτρέπονται οι εξομολογήσεις και οι συμβουλές από κληρικούς.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΑΚΕΛ θα συμφωνήσει με την παραπάνω τροπολογία, είπε πως οι Βουλευτές του κόμματος πήραν σήμερα ένα κείμενο προφορικής τροπολογίας, το οποίο και θα μελετήσουν.

Προσέθεσε πως υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν εισάγεται η φράση «τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» διότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ υπερισχύουν οποιασδήποτε νομοθεσίας και πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως, συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του η αναφορά ή παραπομπή στο Σύνταγμα είναι εκ του περισσού. «Θα δούμε το λεκτικό της τροπολογίας και θα τοποθετηθούμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ποιες προσπάθειες μεταστροφής θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως αυτό εξαρτάται από τι εννοείται με αυτές τις προσπάθειες, προσθέτοντας πως κατατέθηκαν μαρτυρίες στην Επιτροπή Νομικών ακόμη και για εξορκισμούς. «Αυτό είναι θεραπεία μεταστροφής και απαγορεύεται», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως η εξομολόγηση σε ιερέα δεν θεωρείται θεραπεία μεταστροφής.

«Η εφαρμογή τεχνικής, πρακτικής ή παροχής υπηρεσιών με σκοπό την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή των σεξουαλικών προτιμήσεων, όταν και εφόσον αποτελούν θεραπείες μεταστροφής, όπως οι εξορκισμοί ή ακόμη και οι υποχρεωτικοί βιασμοί, προφανώς θα γίνουν ποινικά αδικήματα», υπογράμμισε επί του θέματος.

Είπε ακόμη πως εξαιρούνται ρητά από τη νομοθεσία οι συμβουλές και η εφαρμογή αναγνωρισμένων ιατρικών και ειδικών πρακτικών, προσθέτοντας ότι με το κείμενο συμφώνησαν όλοι οι σύνδεσμοι ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και όλη η ιατρική κοινότητα.

Ειδικότερα, το θέμα της ποινικοποίησης ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου, αφορά πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Επιτροπή Νομικών ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς η οποία τροποποιεί τον  «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός)  Νόμος του 2022». 

Το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή, αφού μελέτησε την πιο πάνω πρόταση, σε έξι συνεδρίες της, στο διάστημα μεταξύ της 18ης Μαρτίου 2022 και της 26ης Απριλίου 2023.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία στα πιο πάνω και η δημόσια αναγγελία ή διαφήμιση τέτοιου είδους πρακτικών, τεχνικών ή υπηρεσιών. 

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού σε σχετική ανακοίνωση εκφράζουν την αντίθεσή τους στις τροπολογίες του νόμου σχετικά με την εξαίρεση της ποινικοποίησης τέτοιων θεραπειών μεταστροφής στην περίπτωση που το άτομο συναινεί όπως και στην εξαίρεση ποινικοποίησης τέτοιων θεραπειών από κληρικούς. 

«Μια τέτοια πρακτική είναι αντίθετη με τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε και δυνητικά επικίνδυνη για τα άτομα που λαμβάνουν αυτού του είδους τις ψευδοθεραπείες», υπογραμμίζει ο ΣΨΚ.

Εκκλησία: Το φύλο δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής

Το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο και ασχολήθηκε με την εν λόγω πρόταση νόμου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι παραμένει πιστή στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι δύο φύλα, «ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν ὁ Θεός».

Θεωρεί επίσης ότι το φύλο σε κάθε άνθρωπο είναι δώρο δοσμένο από τον Θεό, το οποίο υπηρετεί το μυστήριο της ζωής.

Το φύλο, αναφέρει, προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, ή μεταβολής κατά βούληση.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα