ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέσεις ψυχολόγων για ποινικοποίηση ψευδοθεραπειών μεταστροφής

12 Μαΐου 2023, 21:03

images

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ) με ανακοίνωση του, εκφράζει την αντίθεση του στην εξαίρεση της ποινικοποίησης ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην περίπτωση που το άτομο συναινεί, όπως και στην εξαίρεση ποινικοποίησης τέτοιων θεραπειών από κληρικούς.

Μια τέτοια πρακτική, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, είναι αντίθετη με τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε και δυνητικά επικίνδυνη για τα άτομα που λαμβάνουν αυτού του είδους τις ψευδοθεραπείες.

Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση ψευδοθεραπειών μεταστροφής στις 18 Μαΐου 2023, ο ΣΨΚ αναφέρει πως χαιρέτισε με επιστολή του στις 22 Απριλίου 2022 την ανάληψη δράσης σχετικά με την ποινικοποίηση ψευδοθεραπειών μεταστροφής, παραθέτοντας επιστημονικά τεκμήρια ως προς τον κίνδυνο από αυτές τις πρακτικές, καθώς σχετίζονται με μειωμένη αυτό-εικόνα, αισθήματα ενοχής, εμπειρίες κατάθλιψης, αυτοκτονικό ιδεασμό, απόπειρες αυτοκτονίας και άλλους αρνητικούς δείκτες υγείας.

Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής, εξηγείται, αναφέρονται σε μια σειρά αντιεπιστημονικών, απαξιωμένων και επιβλαβών πρακτικών που επιχειρούν να ευθυγραμμίσουν εκ νέου τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, συνήθως από μη ετεροφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο.

Όπως αναφέρεται, σειρά κρατών όπως Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Εκουαδόρ, Ισπανία, Καναδάς, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία έχουν ποινικοποιήσει τις συγκεκριμένες ψευδοθεραπείες, ενώ στη διαδικασία βρίσκονται κι άλλες χώρες όπως Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία, Φινλανδία.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει σθεναρά όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής ψευδοθεραπειών μεταστροφής, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αυξανόμενων επιπέδων ρητορικής μίσους και εγκλημάτων μίσους που υποκινούνται από μεροληψία κατά του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, ζητώντας επανειλημμένα την απαγόρευση τέτοιων πρακτικών. Μάλιστα, σημειώνεται, το 2018, σε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, το Κοινοβούλιο χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για την απαγόρευση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές πρέπει να ποινικοποιούνται.

Περαιτέρω, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων αναφέρει ότι Αμερικανική Εταιρία Ψυχολογίας (American Psychological Association) έχει παρουσιάσει επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες μεταστροφής δεν είναι αποτελεσματικές και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επηρεάζουν την μείωση της σεξουαλικής έλξης ή αλλαγή ταυτότητας φύλου. Αντίθετα, οι προσπάθειες αλλαγής μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, και μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα όπως κατάθλιψη, σεξουαλικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Επίσης, οι προσπάθειες αλλαγής είναι επιβλαβείς κατά την εφηβεία και μπορεί να αυξήσουν τις αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας και κατάθλιψη στη νεαρή ενήλικη ζωή ενώ εμπλοκή επαγγελματιών ψυχικής υγείας ή θρησκευτικών παραγόντων στις προσπάθειες αλλαγής σχετίζεται με επιδείνωση καταθλιπτικών και αυτοκτονικών συμπτωμάτων.

Σχετικά Άρθρα