ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για κέντρα αποκατάστασης

05 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, άρχισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, προ μερικών εβδομάδων και εξαιτίας των διαφωνιών που φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επί των μεταβατικών διατάξεων, προχώρησε σε απόσυρση του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να πραγματοποιήσει «μια σύντομη», όπως την χαρακτήρισε επιπλέον διαβούλευση.

Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, ο κ. Δαμιανός είχε χθες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και με τον Σύνδεσμο Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.), τα μέλη του οποίου δεν έχουν ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), εξαιτίας της ανυπαρξίας νομοθεσίας που να διέπει τον τρόπο λειτουργίας τους και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει στόχο να καλύψει το κενό αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εισήγαγε στο ΓεΣΥ μόνο κέντρα τα οποία κατέχουν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου και καλύπτονται από τον νόμο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους του ΣΥ.ΚΕ.ΑΑ, ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τις θέσεις του συνδέσμου και ζήτησε όπως του δοθεί γραπτό υπόμνημα για να μπορέσει να προχωρήσει στη συνέχεια σε τροποποιήσεις, εάν αυτό κρίνει ορθό στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Θέση του ΣY.ΚΕ.Α.Α, όπως αναφέρθηκε στο YgeiaWatch είναι ότι «ο αποκλεισμός των μελών του από τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας, μέσω του ΓεΣΥ».

«Ζητάμε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση και επίσης ζητάμε την ίση μεταχείριση σε ό,τι αφορά της μεταβατικές διατάξεις. Ως Σύνδεσμος θα καταθέσουμε γραπτώς στον Υπουργό τις θέσεις μας και αναμένουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν εκ νέου καθυστερήσεις», τονίστηκε στο YgeiaWatch.

Σημειώνεται ότι στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή και τελικά αποσύρθηκε, υπήρχαν πρόνοιες που καθόριζαν διαφορετικά χρονικά περιθώρια για τα νοσοκομειακά και τα ανεξάρτητα κέντρα αποκατάστασης.

Από πλευράς του ΣΥ.ΚΕ.Α.Α αλλά και άλλων εμπλεκομένων, είχε γίνει δημόσια λόγος για «πρόνοιες οι οποίες εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα».

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, επεσήμανε πρόσφατα ότι λόγω της απουσίας νομοθεσίας, ο Οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει με την ένταξη των κέντρων αποκατάστασης που είχαν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΟΚΥπΥ για ένταξη του Κέντρου Νωτιαιομυελικών Παθήσεων στο ΓεΣΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα