ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποσύρουν το νομοσχέδιο για κέντρα αποκατάστασης

14 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Σε απόσυρση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τα Κέντρα Αποκατάστασης που κατέθεσε τον Ιούνιο, θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΥgeiaWatch.

Υπενθυμίζεται ότι πέσεις προς την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη όπως αποσύρει το νομοσχέδιο, άσκησε  η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με σκοπό να προχωρήσει στην τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεων που αυτό περιλαμβάνει και να ορίσει ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη λειτουργίας για όλες τις υφιστάμενες δομές, είτε αυτές λειτουργούν ως μέρος νοσηλευτηρίου, είτε ως ανεξάρτητα υποστατικά. 

Μιλώντας στο YgeiaWatch o εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε ότι «τροποποίησαν το νομοσχέδιο πίσω από κλειστές πόρτες και για τα νοσηλευτήρια αποκατάστασης από 3 χρόνια που ήταν, το έκαναν ένα χρόνο που είναι ξεκάθαρο ότι ήθελαν να ευνοήσουν κάποια νέα νοσηλευτήρια αποκατάστασης για να μην εφαρμόσουν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, σκοπός τους είναι να βάλουν τα νέα νοσηλευτήρια αποκατάστασης στην ίδια μοίρα με τα παλιά κέντρα αποκατάστασης, αυτά που προϋπήρχαν του νομοσχεδίου και λειτουργούσαν για πολλά χρόνια, τα οποία, όπως υποστηρίζει πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Η ΟΣΑΚ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, τόνισε ότι η διαφορετική μεταχείριση των κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας, όπως αυτή προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, εύλογα προκαλεί πολλά και σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί στο συμπέρασμα για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Όπως τονίζουν, σχετικές και συγκεκριμένες πληροφορίες για κομματικές και όχι μόνο παρεμβάσεις φθάνουν συνεχώς και στην ΟΣΑΚ.

Παράλληλα οι ασθενείς κάνουν λόγο για περιορισμένες επιλογές των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 2 χρόνια και ενώ η νομοθεσία βρισκόταν στη βουλή για συζήτηση επέστρεψε πίσω στο Υπουργείο Υγείας γιατί δεν περιείχε μεταβατικές διατάξεις για τα κέντρα αποκατάστασης τα οποία υπήρχαν στην Κύπρο και λειτουργούσαν και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις αυστηρές κτιριακές απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας.

Για τον λόγο αυτό, η βουλή έστειλε το νομοσχέδιο στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό να γίνουν μελέτες και διαβούλευση και να προστεθούν μεταβατικές διατάξεις.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, επεσήμανε πρόσφατα ότι λόγω της απουσίας νομοθεσίας, ο Οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει με την ένταξη των κέντρων αποκατάστασης που είχαν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΟΚΥπΥ για ένταξη του Κέντρου Νωτιαιομυελικών Παθήσεων στο ΓεΣΥ.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα