ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερωτηματικά για τα κέντρα αποκατάστασης

11 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Καθυστερεί η προώθηση και συζήτηση στη βουλή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τα κέντρα αποκατάστασης , προκαλώντας ερωτηματικά στους εμπλεκόμενους φορείς.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο στάλθηκε στην επιτροπή υγείας της βουλής από τις 28 Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει ακόμη προωθηθεί για συζήτηση, με κάποιους από τους εμπλεκόμενους να κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στις 19 Οκτωβρίου στάλθηκε υπενθύμιση για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 2 χρόνια και ενώ η νομοθεσία βρισκόταν στη βουλή για συζήτηση επέστρεψε πίσω στο Υπουργείο Υγείας γιατί δεν περιείχε μεταβατικές διατάξεις για τα κέντρα αποκατάστασης τα οποία υπήρχαν στην Κύπρο και λειτουργούσαν και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις αυστηρές κτιριακές απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας.

Για τον λόγο αυτό, η βουλή έστειλε το νομοσχέδιο στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό να γίνουν μελέτες και διαβούλευση και να προστεθούν μεταβατικές διατάξεις.

Στρέβλωση στην αγορά των υπηρεσιών αποκατάστασης

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι αναμένουν να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση, εάν είναι δυνατόν πριν το τέλος του χρόνου. «Δεν θέλουμε να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα μας απογοητεύσουν», τονίζει.

«Δυστυχώς, έχουμε και την κακή πρακτική του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)  ο οποίος έβαλε στο ΓεΣΥ κέντρα τα οποία είναι εγγεγραμμένα σαν νοσηλευτήρια βάσει του Νόμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, όμως ο νόμος αυτός δεν περιέχει καμία πρόνοια για υπηρεσίες αποκατάστασης και έχει αφήσει εκτός ΓεΣΥ μικρά κέντρα αποκατάστασης τα οποία λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια κάτω από το νόμο για στέγες ηλικιωμένων και αναπήρων», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λαμπριανίδης, «η στρέβλωση αυτή που έχει δημιουργήσει ο ΟΑΥ με την απόφασή του, στερεί από τους ασθενείς πρόσβαση σε καταξιωμένα κέντρα αποκατάστασης και δημιουργεί διάκριση και στρέβλωση στην αγορά των υπηρεσιών αποκατάστασης».

Σημειώνεται ότι έξω από τα κέντρα αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ έχει αφήσει και το κέντρο αποκατάστασης για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο για κακώσεις νωτιαίου μυελού και λειτουργεί για περισσότερο από 35 χρόνια.

Επίσης, τονίζει, «μας ανησυχεί και το γεγονός ότι ο ΟΑΥ δεν έχει βάλει οποιουσδήποτε μηχανισμούς και εργαλεία ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών». «Δεν μπορείς να αγοράζεις υπηρεσίες αλλά να μην ελέγχεις την ποιότητα τους», επισημαίνει.

Αναμένει τη νομοθεσία ο ΟΑΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, σημειώνει ότι λογω της απουσίας νομοθεσίας, ο Οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει με την ένταξη των κέντρων αποκατάστασης που είχαν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου.

«Αναμένουμε αγωνιωδώς την ψήφιση νομοθεσίας που να διέπει τα κέντρα αποκατάστασης, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Οργανισμό να εντάξει περισσότερες κλίνες αποκατάστασης στο ΓεΣΥ», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΟΚΥπΥ για ένταξη του Κέντρου Νωτιαιομυελικών Παθήσεων στο ΓεΣΥ.

«Ο Οργανισμός ασκεί τον έλεγχο που του επιτρέπεται από την νομοθεσία, και στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε σχέση με την στελέχωση του», καταλήγει.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα