ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαζεύουν φάρμακα να έχουν στοκ οι Κύπριοι

07 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Ευθύνη όλων είναι η μείωση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ, αφού παρατηρούνται περιπτώσεις πολιτών που συλλέγουν φάρμακα χωρίς να υπάρχει ανάγκη, καταχράζοντας το σύστημα και τις εισφορές των υπόλοιπων δικαιούχων.

Η λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γνώσια Αχνιώτου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι το θέμα της κατάχρησης προκαλείται όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο χωρίς να υπάρχει ανάγκη.

«Για παράδειγμα, όταν παίρνει κάποιος ένα φάρμακο για να το στείλει σε ένα συγγενή του ή για να το έχει σπίτι του, ή που ενώ κάποιος έχει ποσότητα, ο γιατρός δεν μπορεί να ελέγξει ότι το άτομο έχει ακόμα ποσότητα ενός φαρμάκου στο σπίτι του, και επειδή το δικαιούται αφού η συνταγή άνοιξε, το παίρνει και μαζεύει τα προϊόντα στο σπίτι», εξηγεί η κ. Αχνιώτου.

«Με αυτή την έννοια, είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει κατάχρηση, αλλά δεν είναι εύκολο να λυθεί. Δεν εξαρτάται μόνο από τον ΟΑΥ και το σύστημα. Σε τελική ανάλυση πρέπει να είναι υπεύθυνος και ο ασθενής».

Διευκρινίζει ακόμη ότι «το σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει εάν κάποιος έχει ποσότητα φαρμάκων στο σπίτι του, αλλά από την άλλη δεν μπορεί πριν να κλείσει το χρονικό όριο στο σύστημα να μην μπει άλλη συνταγή».

«Όταν καταχρόμαστε το σύστημα πετάμε τα λεφτά όλων μας. Είναι η περιουσία του ασθενή. Όλοι οι δικαιούχοι πληρώνουν το ΓεΣΥ και όταν το καταχρόμαστε, είναι τα λεφτά του ασθενή που πετάμε. Είναι θέμα κουλτούρας του λαού», σημειώνει.

Περιορισμένος έλεγχος στο σύστημα για υπερσυνταγογράφηση 

Αλληλένδετη με τις καταχρήσεις είναι και η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων που παρατηρείται στο σύστημα για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και το φαινόμενο των αυξημένων λοιμώξεων τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Υπερσυνταγογράφηση σίγουρα υπάρχει», δηλώνει η κ. Αχνιώτου, αλλά «το σύστημα μπορεί να το ελέγξει μέχρι ενός σημείου».

«Υπάρχει περιορισμός, για παράδειγμα, ένας ασθενής δεν μπορεί να πάρει περισσότερο από ένα κουτί τον μήνα. Αλλά όταν ένας γιατρός βάλει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής έχει μία πάθηση και συνταγογραφήσει ένα κουτί, το σύστημα δεν μπορεί να ξέρει αν όντως το χρειαζόταν ο ασθενής ή αν ο γιατρός το συνταγογράφησε απλώς για να το έχει στο σπίτι του, το οποίο είναι κατάχρηση», εξηγεί.

Προσθέτει ότι «σε αυτό χρειάζεται ο γιατρός να κάνει σωστά τη δουλειά του», καθώς επίσης «το φαρμακείο αν σε περίπτωση που υποψιαστεί ότι δεν είναι άμεσης ανάγκης και δεν θα έπρεπε να το δώσει, υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορεί να δώσει».

Σημειώνει επίσης ότι «υπάρχει ο έλεγχος στο σύστημα μέχρι ενός σημείου, αλλά ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί βάσει αναγκών και ο φαρμακοποιός να κάνει τον έλεγχο που εμπίπτει στις δικές του δυνατότητες και ο ασθενής να συμπεριφέρεται υπεύθυνα».

Παρόλα αυτά, «εάν υπάρχει ανάγκη να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο θα συνταγογραφηθεί, δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για χρόνιο ή οξύ πρόβλημα του ασθενή», υποδεικνύει.

Πώς μπορούν οι φαρμακοποιοί να αποτρέψουν τις καταχρήσεις

Σύμφωνα με φαρμακείο στη Λάρνακα, οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας με τους εξής τρόπους:

  • Οι φαρμακοποιοί πάντα να συμβουλεύουν τους ασθενείς και να τους ρωτούν αν έχουν απόθεμα των φαρμάκων που χρειάζονται στο σπίτι τους. Επίσης, να ρωτούν τους ασθενείς τι φάρμακα χρειάζονται για κάθε μήνα.
  • Οι γιατροί να ελέγχουν στο σύστημα εάν υπάρχει ήδη η ίδια συνταγή για το ίδιο φάρμακο από άλλο γιατρό πριν την καταχωρήσουν, σε περίπτωση που ο ασθενής παρακολουθεί περισσότερους από ένα γιατρούς.
  • Για κάποια φάρμακα που πρέπει να παίρνει ο ασθενής για έξι μήνες, είναι καλύτερα ο γιατρός αντί να βάζει συνταγή για κάθε μήνα, να βάζει για κάθε 2-3 μήνες.
  • Οι γιατροί θα μπορούσαν να μην συνταγογραφούν φάρμακα με περισσότερα πακέτα. Για παράδειγμα αντί δύο πακέτα των 40 milligram θα ήταν καλύτερα να συνταγογραφούν ένα πακέτο των 80 milligram που θα είναι της ίδιας χρονικής διάρκειας και θα υπάρχει επίσης μία μικρή διαφορά στο κόστος σε σύγκριση με την τιμή των δύο πακέτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα