ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λύσεις για προμήθεια φαρμάκων από ΗΒ

17 Νοεμβρίου 2022, 09:48

images

Με τον «περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2022», αναμένεται να εναρμονίσουν την κυπριακή νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι βουλευτές της επιτροπής υγείας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, ο νόμος έχει σκοπό την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/642 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022, για την τροποποίηση των οδηγιών 2001/20/ΕΚ και 2001/83/ΕΚ.

Η τροποποίηση αφορά παρεκκλίσεις από ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν συγκεκριμένα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, τα οποία διατίθενται σε Αγγλία, Κύπρο, Ιρλανδία και Μάλτα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024 επιτρέπεται:

-Η εισαγωγή δοκιμαζόμενων φαρμακευτικών προϊόντων από την Αγγλία, χωρίς έκδοση άδειας παρασκευής και εισαγωγής από τρίτες χώρες, με προϋποθέσεις,

-Η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων μέσω αμοιβαίας/αποκεντρωμένης διαδικασίας σε φορείς στην Αγγλία. Οι άδειες παρατείνονται μέχρι την 31.12.2024, νοουμένου ότι χορηγήθηκαν πριν την 20.4.2022 και παύονται την 31.12.2026,

-Η εισαγωγή παρτίδων φαρμακευτικών προϊόντων από την Αγγλία εφόσον αποδεσμεύτηκαν από ειδικευόμενο πρόσωπο στην Αγγλία, με προϋποθέσεις,

-Η προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων από την Αγγλία από κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων στην Κύπρο, χωρίς να κατέχουν άδεια παρασκευής και εισαγωγής από τρίτες χώρες, νοουμένου ότι τα προϊόντα διατίθενται σε ασθενείς στην χώρα,

-Η μη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων στις παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων, που εξάγονται από την Αγγλία και εισάγονται στην Κύπρο και υποβλήθηκαν σε ελέγχους πριν την εξαγωγή, και

-Η χορηγία από το συμβούλιο φαρμάκων ειδικών αδειών κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα, εγγεγραμμένα στην Αγγλία, με προϋποθέσεις. Σημειώνεται, ότι ειδικές άδειες που χορηγήθηκαν πριν την 20.4.2022 διατηρούνται σε ισχύ και λήγουν την 31.12.2026.

Κατά τη συζήτηση, η φαρμακευτική υπηρεσία του υπουργείου υγείας, ανέφερε ότι η αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας σε φαρμακευτικά προϊόντα σε μικρές χώρες, όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

Οι δύο χώρες σημείωσε, έχουν σημαντική εξάρτηση στην προμήθεια από την Αγγλία αφού η κοινοτική νομοθεσία περιέχει ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Η ευρωπαϊκή οδηγία, πρόσθεσε, δόθηκε με παρότρυνση από την ΕΕ για επίλυση του προβλήματος.

Κάλυψη για το συμβούλιο φαρμακευτικής

Επιπλέον η επιτροπή υγείας με τον «περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2022», αναμένει να καθιδρύσει το ταμείο συμβουλίου φαρμακευτικής, ώστε να κατατίθενται μεταξύ άλλων τα εισπραττόμενα τέλη από την επιτροπή ελέγχου φαρμάκων.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της προτεινόμενης τροποποίησης, από το ταμείο θα αντλούνται και χρήματα για σκοπούς κάλυψης των εξόδων λειτουργίας του συμβουλίου φαρμακευτικής.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, προβλέπεται η ίδρυση του ταμείου υπό την ευθύνη και γενική διαχείριση του συμβουλίου φαρμακευτικής, ενώ το πλαίσιο λειτουργίας του θα καθορίζεται με εσωτερικούς κανονισμούς από το συμβούλιο.

Στο ταμείο θα κατατίθενται τα τέλη, η κάθε χορηγία ή δωρεά που θα δίνεται προς το συμβούλιο, καθώς και όλα τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία του συμβουλίου.

Σε σχέση με τα έξοδα του συμβουλίου, θα μπορούν να καταβάλλονται τα έξοδα λειτουργίας του συμβουλίου από το ταμείο και άλλα έξοδα που θα προκύπτουν από την άσκηση καθηκόντων του συμβουλίου.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ώστε να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα