ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λ. Φυλακτού: Προς ανέγερση νέου αναπτυξιακού κτηρίου ΙΝΓΚ

11 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου βρίσκεται στο στάδιο ανέγερσης νέου κτηρίου το οποίο θα εμπλουτίσει περαιτέρω την ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης που παρέχει.

Σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, o Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), Λεωνίδας Φυλακτού αναφέρει ότι το επόμενο βήμα για το Ινστιτούτο αποτελεί η ανέγερση ενός νέου κτηρίου δίπλα από το υφιστάμενο, το οποίο όπως είπε «είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει γίνει μέχρι στιγμής από την ίδρυση του Ινστιτούτου».

Συγκεκριμένα, «θα είναι ένα νέο κτήριο παρόμοιου μεγέθους με το σημερινό, το οποίο θα χρηματοδοτείται από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη στήριξη του κράτους. Μέσα από αυτό το κτήριο ευελπιστούμε να αναπτύξουμε την έρευνα μας με νέες ερευνητικές ομάδες σε τομείς αιχμής, να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τον εξοπλισμό μας με νέο εξοπλισμό που θα υπάρχει στο νέο κτήριο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή θα δώσει την ευκαιρία στο υφιστάμενο κτήριο να ανακαινιστεί, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε πιο ψηλό επίπεδο υπηρεσίες προς τους ασθενείς, αλλά και την ίδια στιγμή να αναπτυχθούν περισσότερο τα ερευνητικά και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα».

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο που ετοιμάζονται τα έγγραφα για να βρεθούν προσφορές, και ακολούθως τέθηκε χρονοδιάγραμμα εντός 2-3 ετών για να ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου κτηρίου.

Η συμβολή στην υγεία

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, το Ινστιτούτο έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες ασθενών στην Κύπρο, αρχίζοντας με τους ασθενείς με νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα. Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία 32 χρόνια έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω υπηρεσίες προς τους ασθενείς που καλύπτουν και άλλες ασθένειες, όπως κληρονομικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, «το Ινστιτούτο προσφέρει ιατρική περίθαλψη για νευρολογικά περιστατικά ιδιαίτερα εξειδικευμένης φύσεως όπως πολύπλοκες περιπτώσεις ή σπάνια νευρολογικά νοσήματα, κληρονομικές παθήσεις - εκτός από τις νευρολογικές - και μέσα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου διεξάγονται γενετικές μοριακές εξετάσεις για πολλές κληρονομικές παθήσεις από δείγματα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα, όπως και για ιογενείς λοιμώξεις».

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΝΓΚ, ο κ. Φυλακτού δήλωσε ότι «υπάρχουν και αρκετά προληπτικά πρόγραμμα, όπως εργαστήρια όπου διεκπεραιώνονται γενετικές εξετάσεις πρόληψης όπως του καρκίνου του μαστού και της θαλασσαιμίας και όχι μόνο, έτσι ώστε να γνωρίζουν άτομα ή οικογένειες αν είναι φορείς ή αν έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν κάποιες από αυτές τις ασθένειες». Πρόσθεσε ότι όλες οι περιπτώσεις παραπέμπονται από γιατρούς στο ΙΝΓΚ.

Αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών που δέχεται το ΙΝΓΚ, ο κ. Φυλακτού σχολίασε ότι είναι σταθερός ο αριθμός με περίπου 6,5-7 χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο. Όσον αφορά τα συχνότερα περιστατικά ασθενειών που εξετάζει το ΙΝΓΚ, ανέφερε ότι «υπάρχουν τα σπάνια νευρολογικά νοσήματα αλλά και τα πιο συχνά όπως η κατά πλάκα σκλήρυνση, αλλά και πολλά περιστατικά που είναι και αδιάγνωστα και δεν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία».

Οι υπηρεσίες του ΙΝΓΚ στο ΓεΣΥ

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του ΙΝΓΚ προσφέρονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), είτε απευθείας μέσα από το ΓεΣΥ, είτε μέσω του Υπουργείου Υγείας σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

«Οι υπηρεσίες αυτές είναι η ιατρική περίθαλψη, όπου οι ασθενείς έρχονται στο Ινστιτούτο στα εξωτερικά ιατρεία για να τους δει ένας νευρολόγος ή κάποιος κλινικός γενετιστής. Υπάρχει επίσης  ένας πολύ εξειδικευμένος θάλαμος στο Ινστιτούτο για νευρολογικά νοσήματα στο οποίο έρχονται οι ασθενείς κυρίως για να κάνουν κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις ή θεραπείες με νευρολογικά νοσήματα», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τα εργαστήρια «υπάρχει μεγάλη πολυθεματική ομάδα που υποστηρίζει τους ασθενείς όπως επίσης υπάρχουν οι φυσιοθεραπείες, το φαρμακείο και άλλες ειδικότητες που χρειάζονται».

Εθνικό εργαστήρι αναφοράς Covid-19

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΙΝΓΚ δεν επηρεάστηκε λειτουργικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς είχε τον μεγαλύτερο φόρτο του εργαστηρίου αναφοράς για τον κορωνοϊό, το οποίο έπρεπε να διεξάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις, αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν και το μόνο εργαστήριο το οποίο λειτουργούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Φυλακτού, «σε γενικές γραμμές το Ινστιτούτο δεν επηρεάστηκε λειτουργικά και συνέχισε να παρέχει όλες τις υπηρεσίες του, εκτός αν κάποιος εξαιρέσει το πρώτο lockdown κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν περιοριστεί και οι επισκέψεις των ασθενών», προσθέτοντας ότι «σίγουρα οι χρόνιοι ασθενείς έπρεπε να προστατευθούν όμως γιατί ήταν ευάλωτοι».

Το DNA και η γενετική θεραπεία

Ο ρόλος που διαδραματίζει το ΙΝΓΚ όσο αφορά την έρευνα του DNA και τη γενετική θεραπεία είναι πολύ σημαντικός, καθώς το DNA αποτελεί το κύριο υλικό πληροφοριών για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, «λάθη πάνω στο DNA μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Είτε λάθη κληρονομικά τα οποία μεταφέρονται από τους γονείς μας, είτε επίκτητα τα οποία μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ζωής».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι «η γενετική θεραπεία είναι ένας αναδυόμενος τομέας όπου με τη χρήση της γενετικής μπορούν να διορθωθούν ασθένειες τόσο κληρονομικές αλλά και επίκτητες. Άρα είναι μια αναδυόμενη επιστήμη η γενετική θεραπεία, που με τη μεταφορά κατάλληλου γενετικού υλικού μπορούν να διορθωθούν προβλήματα σε κληρονομικές και σχεδόν σε όλες τις ασθένειες».

«Είναι παρά πολλές οι ασθένειες με τις οποίες καταπιάνεται το Ινστιτούτο. Είναι πολλών ειδών νευρολογικές παθήσεις όπως η κατά πλάκα σκλήρυνση, η επιληψία, νευρομυικές παθήσεις, μυϊκές δυστροφίες, κλπ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες κληρονομικά νοσήματα και αρκετά από αυτά υπάρχουν στην Κύπρο, τα οποία είναι και σπάνια».

Το ΙΝΓΚ αναλαμβάνει και περιπτώσεις όπως καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού που δεν είναι καθαρά κληρονομικής φύσεως, γενετικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επίσης και για ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο Covid-19.

Η στήριξη της πολιτείας

Κληθείς να απαντήσει ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΙΝΓΚ κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας του, ο κ. Φυλακτού σχολίασε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο γιατί το έργο του Ινστιτούτου είναι πολυδιάστατο».

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ινστιτούτου που εντοπίζει «είναι η σταθερή στήριξη της πολιτείας, γιατί το Ινστιτούτο μέσα από τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς θεωρούμε ότι βοηθά παρά πολύ σημαντικά τόσο τον κόσμο αλλά και την χώρα, με τη σωστή πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών μας, τα οποία είναι όλα κυρίως πολύπλοκες περιπτώσεις».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη

-Πώς έχει συμβάλει το ΙΝΓΚ στον τομέα της υγείας στην Κύπρο;

-Το Ινστιτούτο πρώτα απ’ όλα έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες ασθενών στην Κύπρο. Αρχίζοντας με τους ασθενείς με νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα. Τα τελευταία 32 χρόνια έχουν αναπτυχθεί φυσικά περαιτέρω υπηρεσίες προς τους ασθενείς και καλύπτουν και άλλες ασθένειες όπως κληρονομικές παθήσεις. Σε γενικές γραμμές το Ινστιτούτο προσφέρει ιατρική περίθαλψη για νευρολογικά περιστατικά ιδιαίτερα εξειδικευμένης φύσεως όπως πολύπλοκες περιπτώσεις ή σπάνια νευρολογικά νοσήματα, κληρονομικές παθήσεις εκτός από τις νευρολογικές και μέσα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου διεξάγονται γενετικές μοριακές εξετάσεις για πολλές κληρονομικές παθήσεις από δείγματα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα όπως και για ιογενείς λοιμώξεις.

-Ποια είναι η δράση του ΙΝΓΚ για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού και η θαλασσαιμία;

-Υπάρχουν αρκετά προληπτικά πρόγραμμα όπως αυτά που έχω αναφέρει. Υπάρχουν εργαστήρια όπου διεκπεραιώνονται  γενετικές εξετάσεις πρόληψης όπως του καρκίνου του μαστού και της Θαλασσαιμίας και όχι μόνο, έτσι ώστε να γνωρίζουν άτομα ή οικογένειες αν είναι φορείς ή αν έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν κάποιες από αυτές τις ασθένειες. Όλες οι περιπτώσεις παραπέμπονται από γιατρούς.

-Σε ποιες άλλες ασθένειες/νόσους έχει συμβάλει στη διερεύνηση τους το Ινστιτούτο;

-Είναι παρά πολλές οι ασθένειες με τις οποίες καταπιάνεται το Ινστιτούτο. Είναι πολλών ειδών νευρολογικές παθήσεις όπως όπως έχω πει πχ. η κατά πλάκα σκλήρυνση, η επιληψία, νευρομυικές παθήσεις, μυϊκές δυστροφίες, κλπ. Πολλά κληρονομικά νοσήματα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες κληρονομικά νοσήματα και αρκετά από αυτά υπάρχουν στην Κύπρο τα οποία είναι και σπάνια. Αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο στα κληρονομικά καθαρά, είναι περιπτώσεις καρκίνου όπως έχουμε πει για τον καρκίνο του μαστού που δεν είναι καθαρά κληρονομικής φύσεως, πιο συχνές μορφές καρκίνου, γενετικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επίσης και για ιογενείς λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το εργαστήριο το οποίο είναι το εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό είναι επίσης το συγκεκριμένο εργαστήριο που έχουμε στο Ινστιτούτο.

-Πώς το DNA έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας στην ανίχνευση ασθενειών αλλά και θεραπειών, μέσα από έρευνες που έγιναν στο Ινστιτούτο;

-Το DNA είναι το κύριο κατασκευαστικό υλικό για τον άνθρωπο. Είναι το γενετικό υλικό DNA που περιέχει τις πληροφορίες , τη συνταγή για να μπορεί να δημιουργηθεί ο άνθρωπος. Άρα είναι μεγίστης σημασίας τόσο στη δημιουργία του ανθρώπου όσο και στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Λάθη πάνω στο DNA μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Είτε λάθη κληρονομικά τα οποία μεταφέρονται από τους γονείς μας είτε επίκτητα τα οποία μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε το θέμα της θεραπείας. Η γενετική θεραπεία είναι ένας αναδυόμενος τομέας όπου με τη χρήση της γενετικής μπορούν να διορθωθούν ασθένειες τόσο κληρονομικές αλλά και επίκτητες. Άρα είναι μια αναδυόμενη επιστήμη η γενετική θεραπεία όπου με τη μεταφορά κατάλληλου γενετικού υλικού μπορούν να διορθωθούν προβλήματα σε κληρονομικές και σχεδόν σε όλες τις ασθένειες.

-Ποιες υπηρεσίες λαμβάνουν οι ασθενείς στο Ινστιτούτο; Συμπεριλαμβάνονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ);

-Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο Ινστιτούτο προσφέρονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) είτε απευθείας μέσα από το ΓεΣΥ είτε μέσω του Υπουργείου Υγείας αλλά ανοικτό σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Οι υπηρεσίες αυτές είναι η ιατρική περίθαλψη όπου οι ασθενείς έρχονται στο Ινστιτούτο στα εξωτερικά ιατρεία για να τους δει ένας νευρολόγος ή κάποιος κλινικός γενετιστής. Υπάρχει ο θάλαμος στο Ινστιτούτο ο οποίος είναι ένας πολύ εξειδικευμένος θάλαμος για νευρολογικά νοσήματα και έρχονται κυρίως για να κάνουν κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις ή θεραπείες οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα. Υπάρχει μεγάλη πολυθεματική ομάδα που υποστηρίζει τους ασθενείς όπως υπάρχουν οι φυσιοθεραπείες, το φαρμακείο και άλλες ειδικότητες που χρειάζονται να υποστηρίξουν τους ασθενείς αυτούς. Υπάρχουν επίσης και τα εργαστήρια όπως έχω πει τα οποία υποστηρίζουν με τις εργαστηριακές εξετάσεις τους ασθενείς μας και λαμβάνουν επίσης δείγματα από άλλους γιατρούς κυρίως για γενετικές εξετάσεις.

-Υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία για το σύνολο των νευρολογικών και γενετικών παθήσεων στην Κύπρο; Έχουν αυξηθεί ή μειωθεί;

-Είναι σταθερός ο αριθμός των ασθενών που έρχονται στο Ινστιτούτο, περίπου 6,5-7 χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο. Άρα εξαρτάται για ποια ασθένεια καθώς η συχνότητα στην Κύπρο διαφέρει. Υπάρχουν τα σπάνια νευρολογικά νοσήματα αλλά και τα πιο συχνά όπως η κατά πλάκα σκλήρυνση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι και αδιάγνωστα και δεν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία.

-Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας για το ΙΝΓΚ; Ποια ήταν τα συχνότερα περιστατικά ασθενών κατά την περίοδο αυτή;

-Σίγουρα οι χρόνιοι ασθενείς έπρεπε να προστατευθούν γιατί ήταν ευάλωτοι. Σε γενικές γραμμές το Ινστιτούτο δεν επηρεάστηκε λειτουργικά, προσπαθήσαμε να μην επηρεαστεί λειτουργικά. Το Ινστιτούτο συνέχισε να παρέχει όλες τις υπηρεσίες του. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάστηκε λειτουργικά, εκτός αν κάποιος εξαιρέσει το πρώτο lockdown κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν περιοριστεί και οι επισκέψεις των ασθενών. Δεν επηρεάστηκε γενικά. Είχαμε παρόμοιο όγκο υπηρεσιών προς τους ασθενείς με άλλες φορές κι αυτό ήταν μια πρόκληση γιατί έπρεπε να κρατήσουμε ανοικτό το Ινστιτούτο, ενώ από την άλλη έπρεπε να το προστατέψουμε έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανένας από τότε ασθενείς μας. Και παράλληλα φυσικά το Ινστιτούτο είχε τον μεγαλύτερο φόρτο του εργαστηρίου αναφοράς για τον κορωνοϊό όπου έπρεπε να διεξάγει όλες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν και το μόνο εργαστήριο το οποίο λειτουργούσε.

-Στα χρόνια πορείας του Ινστιτούτου, ποιο γεγονός θεωρείτε ότι αποτέλεσε σταθμός για το Ινστιτούτο ως προς την έρευνα και τα επιτεύγματα του;

-Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσω κάτι συγκεκριμένο για τον απλούστατο λόγο ότι είναι τόσο πολυδιάστατο το έργο του Ινστιτούτου που κάποιος δεν μπορεί να εντοπίσει ποια σημεία ήταν σταθμός και ποια επιτεύγματα ήταν σημαντικά και ποια προσφορά προς τους ασθενείς ήταν σημαντική ή και γενικότερα προς την πολιτεία. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ινστιτούτου είναι η σταθερή στήριξη της πολιτείας, γιατί το Ινστιτούτο μέσα από τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς θεωρούμε ότι βοηθά παρά πολύ σημαντικά τόσο τον κόσμο αλλά και την χώρα, με τη σωστή πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών μας, τα οποία είναι όλα κυρίως πολύπλοκες περιπτώσεις. Άρα καθημερινά προσφέρει προς την πολιτεία όπως επίσης και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης το Ινστιτούτο στάθηκε ψηλά. Όπως το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας, οι περιπτώσεις ταυτοποίησης θυμάτων όπως για την πτήση της Ήλιος, η έκρηξη στο Μαρί, η στήριξη που προσφέρουμε προς το έργο της δικαιοσύνης και ιδιαίτερα προς την αστυνομία για την ταυτοποίηση θυμάτων σε σκηνές εγκλημάτων. Αλλά επίσης και μέσα από την έρευνα αναπτύσσονται βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα πολλές αναβαθμίσεις αυτών την υπηρεσιών προς την πολιτεία, αλλά και παρά πολλές σημαντικές ανακαλύψεις την επιστημόνων μας που βοηθούν γενικότερα την επιστημονική κοινότητα για να προχωρήσει.

-Υπάρχει συνεργασία του Ινστιτούτου με άλλους φορείς εντός και εκτός Κύπρου; Σε ποια πλαίσια;

-Υπάρχει συνεργασία με πολλούς φορείς τοπικούς και με φορείς του εξωτερικού σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, το Ινστιτούτο δουλεύει πάνω σε ένα τρίπτυχο των υπηρεσιών την έρευνας και της εκπαίδευσης μέσα από τη δική του μεταπτυχιακή σχολή που έχει, όπου φοιτούν φοιτητές σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικού. Μέσα από αυτό το τρίπτυχο υπάρχουν συνεργασίες με φορείς όπως Υπουργεία πρώτα απ’ όλα στην Κύπρο, με αλλά Πανεπιστήμια, με άλλους ερευνητικούς φορείς της Κύπρου. Για παράδειγμα,  το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Προεδρία, η Αστυνομία Κύπρου, οι Ιατρικές Σχολές των τριών Πανεπιστημίων Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, με παρά πολλούς ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς του εξωτερικού. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και με πολλές χώρες της Ευρώπης θα έλεγα. Και υπάρχουν και επίσημες συμφωνίες με αρκετά ιδρύματα για να ενισχύσουν αυτή την συνεργασία. Άρα καθημερινά το Ινστιτούτο συνεργάζεται με παρά πολλούς φορείς τοπικούς αλλά και του εξωτερικού.

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το ΙΝΓΚ;

Θεωρώ ότι το Ινστιτούτο έχει κτιστεί πάνω σε γερές βάσεις, θεωρώ ότι το Ινστιτούτο έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει στην πολιτεία. Άρα το Ινστιτούτο, πιστεύω, είναι ένα καλό παράδειγμα οργανισμού που πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς. Το επόμενο μας βήμα το οποίο θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει γίνει μέχρι στιγμής από την ίδρυση του Ινστιτούτου, είναι η ανέγερση ενός νέου κτηρίου δίπλα από το υφιστάμενο. Θα είναι ένα νέο κτήριο παρόμοιου μεγέθους με το σημερινό, το οποίο θα χρηματοδοτείται από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη στήριξη του κράτους. Μέσα από αυτό το κτήριο ευελπιστούμε να αναπτύξουμε την έρευνα μας με νέες ερευνητικές ομάδες σε τομείς αιχμής, να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τον εξοπλισμό μας με νέο εξοπλισμό που θα υπάρχει στο νέο κτήριο και την ίδια στιγμή να δώσει τη ευκαιρία στο υφιστάμενο κτήριο να ανακαινιστεί, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να μπορούμε να συνεχίζουμε να προσφέρουμε σε πιο ψηλό επίπεδο υπηρεσίες προς τους ασθενείς, αλλά και την ίδια στιγμή να αναπτυχθούν περισσότερο τα ερευνητικά και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Είμαστε στο στάδιο που ετοιμάζονται τα έγγραφα για να βρούμε προσφορές και από εκεί και πέρα είναι θέμα 2-3 χρόνων το χρονοδιάγραμμα για να κτιστεί.

Σχετικά Άρθρα