ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυριακίδου: Προσοχή για αποφυγή ελλείψεων φαρμάκων το χειμώνα

17 Ιουλίου 2023, 14:35

images

Τη σημασία της προετοιμασίας ενόψει του επόμενου χειμώνα για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων σε αντιβιοτικά φάρμακα, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την έκδοση σχετικών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους επικεφαλής των φαρμακευτικών υπηρεσιών των κρατών μελών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Η διαθεσιμότητα των φαρμάκων αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να προετοιμαστούμε ενόψει του επόμενου χειμώνα και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών μας σε βασικά αντιβιοτικά, συμπληρώνοντας την εν εξελίξει διαδικασία για την κατάρτιση ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και ο ΕΜΑ θα αναλάβουν την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των εν λόγω φαρμάκων.

Οι συστάσεις αφορούν συγκεκριμένες δράσεις για την αποφυγή ελλείψεων σε αντιβιοτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού την επόμενη χειμερινή περίοδο. Οι εισηγήσεις αυτές αναπτύχθηκαν μέσω των εργασιών της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων, και συμπληρώνουν τη διαδικασία για κατάρτιση ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ.

Τα φάρμακα τα οποία αφορούν οι συστάσεις, βάσει δεδομένων που συνέλεξε ο ΕΜΑ και η HERA για την αναμενόμενη προσφορά και ζήτηση όσον αφορά τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι τα amoxicillin, amoxicillin/clavulanic acid, penicillin V, azithromycin, clarithromycin, ceftriaxone, cefotaxime και piperacillin-tazobactam.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προμήθεια των εν λόγω βασικών αντιβιοτικών θεωρείται επαρκής στην ΕΕ εάν η ζήτηση τον ερχόμενο χειμώνα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Ο EMA και η HERA θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για αύξηση της προσφοράς ορισμένων ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

Όπως αναφέρεται, η ΕΜΑ έχει συμφωνήσει σε μια σειρά από συστάσεις για προληπτικές δράσεις ενόψει του επόμενου χειμώνα:

- Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών, μέσω συντονισμού με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας στην αγορά ώστε να εντείνουν τα μέτρα για αύξηση της παραγωγής. Στόχος είναι να δοθεί αρκετός χρόνος στους παρασκευαστές για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

- Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης από τον ΕΜΑ, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τις εταιρείες παραγωγής. Παράλληλα, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να προχωρούν στη δημιουργία αποθεματικού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις, και καθώς τα μέτρα έχουν σχδιαστεί για να διασφαλίσουν την προμήθεια.

- Ευαισθητοποίηση του κοινού και συνετή χρήση των αντιβιοτικών ώστε να διατηρείται η αποτελεσματικότητά τους και να αποφεύγεται η μικροβιακή αντοχή. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, καθώς δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.



Σχετικά Άρθρα