ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυβερνητική στήριξη στον αγώνα των παιδιών που έχουν καρκίνο

15 Φεβρουαρίου 2024, 16:17

images

Στήριξη στον αγώνα που δίνουν καθημερινά τα παιδιά που έχουν καρκίνο, εξέφρασε η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσαντίνου Λετυμπιώτη.

Στην εναρκτήρια του δήλωση κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα».

Ο καρκίνος και η λευχαιμία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα, είπε και η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας.

Κάθε χρόνο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διαγιγνώσκονται παγκοσμίως τουλάχιστον 400.000 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και εφήβους, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος ενώ «στην Κύπρο από το 1998 μέχρι το 2020 καταγράφηκαν 957 περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα κάτω των 19 ετών. Στη χώρα μας εντοπίζονται κατά μέσο όρο 42 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα».

«Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση συμβάλλουν στην ίαση των περισσότερων παιδιών είπε, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό ίασης των παιδιών από καρκίνο και λευχαιμία κυμαίνεται πέραν του 80%», σημείωσε.

Σε αυτή τη μάχη που δίνουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους χρειάζεται η συμβολή όλων μας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «με την υποστήριξη, βοήθεια και φροντίδα μας οφείλουμε να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, οικογένειες και άλλοι ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία».

Ανέφερε επίσης ότι τα παιδιά και οι οικογένειες τους έχουν σταθερούς συμπαραστάτες μια μεγάλη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και πολλών άλλων ειδικών στο Κέντρο Παιδογκολογίας-Παιδοαιματολογίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία τους οποίους ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν όπως επίσης και τους εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών και τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται άοκνα και συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Σχετικά Άρθρα