ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κονδύλι από ΥΠΟΙΚ αναμένει ο ΟΑΥ, καμπανάκι για βιωσιμότητα ΓεΣΥ

04 Αυγούστου 2023, 06:03

images

Την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που υπέβαλε πριν μερικές εβδομάδες, αναμένει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για να μπορέσει να ενισχύσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΓεΣΥ, την ίδια ώρα που οργανισμοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα του συστήματος λόγω της νέας πρότασης για τις αμοιβές.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του YgeiaWatch, o OAY υπέβαλε προς έγκριση στο Υπ. Οικονομικών αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2023 ύψους €65 εκατ. προκειμένου να είναι σε θέση να διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει, με ένταξη νέων υπηρεσιών στο σύστημα, όπως είναι η ειδικότητα των ποδολόγων αλλά και η ένταξη νέων ΤΑΕΠ.

H Διευθύντρια Προϋπολογισμού  και Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, Μελίνα Κατσουνωτού, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το Υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ με σειρά αιτημάτων ο οποίος εξετάζεται απο τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Κληθείσα να απαντήσει πότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση, η κ. Κατσουνωτού απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από τις εγκρίσεις της ιεραρχίας».

Η έγκριση του προϋπολογισμού αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και την ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη εμπεριέχεται ο στόχος η κάθε επαρχία να έχει και ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ.

Επί του παρόντος το μόνο ιδιωτικό νοσοκομείο που ένταξε το ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ είναι το Mediterranean Hospital στη Λεμεσό ενώ διεργασίες είναι σε εξέλιξη για την ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειο Νοσοκομείου και της Πολυκλινικής Υγείας.

Καμπανάκι από ΟΕΒ

Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί στον αέρα το Γενικό Σχέδιο Υγείας, κρούει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να τερματίσει μονομερώς τη σύμβαση παροχής φροντίδας υγείας με τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), όπως επίσης και με τα άλλα νοσηλευτήρια (μέλη της ΟΕΒ) για καθορισμό του νέου πλαισίου αμοιβών για τα ενδονοσοκομειακά περιστατικά στη βάση των ποιοτικών κριτηρίων.

Σύσκεψη για ΓεΣΥ

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για το θέμα των δύο οδικών χαρτών για το ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του YgeiaWatch, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν η Υπ. Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Υπ. Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις στις 23 Ιουνίου 2023 μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, ανέφερε ότι οι οδικοί χάρτες που εξετάστηκαν αφορούν τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ. Όπως δήλωσε, οι δύο χάρτες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάλυσης δεδομένων από πλευράς του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των δύο οργανισμών και των δύο υπουργείων, έπειτα από οδηγίες του ΠτΔ για τη συνάντηση.

Βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών, είπε, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή των ασθενών, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ΤΑΕΠ καi επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα