ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα σύσκεψη για οδικούς χάρτες ΓΕΣΥ

29 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Νέα σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα των δύο οδικών χαρτών για το ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του YgeiaWatch, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν η Υπ. Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Υπ. Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις στις 23 Ιουνίου 2023 μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, ανέφερε ότι οι οδικοί χάρτες που εξετάστηκαν αφορούν τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ. Όπως δήλωσε, οι δύο χάρτες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάλυσης δεδομένων από πλευράς του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των δύο οργανισμών και των δύο υπουργείων, έπειτα από οδηγίες του ΠτΔ για τη συνάντηση.

Βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών, είπε, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή των ασθενών, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ΤΑΕΠ καi επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με την υπουργό, μέσα από τους χάρτες, διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν πιο αναλυτικά στοιχεία, κυρίως οικονομικά έπειτα από αίτημα του ΠτΔ ενώ θα πρέπει να έχουν πιο ξεκάθαρες χρονικές θέσεις στο θέμα υλοποίησης τους. Η κ. Κανάρη εξήγησε ότι τα οικονομικά δεδομένα που ζητήθηκαν θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch οι κύριες ανησυχίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τον OAY, είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας , η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι λίστες αναμονής των ειδικών ιατρών, η διαθεσιμότητα των ΤΑΕΠ για εξυπηρέτηση και η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς καθώς και ο έλεγχος που εφαρμόζει ο Οργανισμός στους παροχείς.

Όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ειδικότερα, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αφορούν στο πώς ο οργανισμός θα μπορέσει να οδηγηθεί σε μία οικονομική αυτονόμηση.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα