ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στα άτομα με κινητικές αναπηρίες  

22 Νοεμβρίου 2022, 15:48

images

Υποστηρικτές υπηρεσίες για κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες προσφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), με τη συνεργασία κλινικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών καθώς και την οικονομική στήριξη της Universal Life.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι από την ίδρυση της η οργάνωση, πριν από 45 περίπου χρόνια, έχει ως ένα από τους βασικούς σκοπούς της την ένταξη στην κοινωνία των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού ως ισότιμους και ενεργούς πολίτες. Στόχευσε, επίσης, στην καλύτερη αποκατάσταση και υποστήριξη των μελών της οργάνωσης.

Εξηγώντας, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι η βλάβη του νωτιαίου μυελού είναι μία από τις πιο καταστροφικές βλάβες του ανθρώπινου σώματος, αφού πέρα από την παράλυση στα άκρα επηρεάζει και την ομαλή λειτουργία βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος σε βαθμό που η κινητική παράλυση είναι συχνά δευτερεύον πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, «η προσπάθεια των υπηρεσιών είχαν και έχουν όριο ανάλογα με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, τη λειτουργία και την προσφορά τους» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικό να έχουμε συμμάχους εταιρείες όπως η Universal Life. Συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία καλύτερη, με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας».

«Όπως συχνά δηλώνω, από τους πολίτες θέλουμε τον χρόνο τους και από τις εταιρείες θέλουμε τους οικονομικούς πόρους. Η οικονομική στήριξη που μας προσφέρει η Universal Life θα συμπληρώσει την οικονομική στήριξη που λαμβάνουμε από το κράτος και θα αξιοποιηθεί για τη διεύρυνση των υπηρεσιών κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης που προσφέρονται στα μέλη μας παγκύπρια», σημείωσε, καθώς στόχος είναι κανένα άτομο με κάκωση νωτιαίου μυελού να μην βρίσκεται  στο περιθώριο».

Συμβολή κλινικού ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού

Από την δεκαετία του 1990, η ΟΠΑΚ ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού στα μέλη της με εξειδίκευση και στοχευμένα στις ανάγκες της αναπηρίας τους.

Όπως υπέδειξε ο κ. Λαμπριανίδης, συχνά οι υπηρεσίες αυτές αντικαθιστούσαν ή αναπλήρωναν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος, προσθέτοντας ότι αυτό μακροχρόνια λειτούργησε θετικά, αφού τα μέλη λάμβαναν υπηρεσίες σχεδιασμένες στις ανάγκες που δημιουργούσε η αναπηρία τους.

«Με παρόμοιο τρόπο ξεκινήσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης από κλινικό ψυχολόγο αρχικά στο κέντρο αποκατάστασης του ΓΝ Λευκωσίας, όταν το κράτος δήλωνε αδύνατο να καλύψει αυτή την ανάγκη. Ακολούθησε η διεύρυνση των υπηρεσιών αυτών και σε παραπληγικά, τετραπληγικά άτομα κατ΄οίκον όπως και σε μέλη οικογενειών τους αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους όταν ζητούσαν βοήθεια», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το ψυχολογικό αλλά και σωματικό σοκ, η σύγχυση, η ένταση, ο θυμός, η στενοχώρια και το πένθος είναι μόνο μερικά από τη λίστα συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει ένα άτομο μετά από κάποιο τραυματισμό ή πάθηση στον νωτιαίο μυελό.

Ως εκ τούτου, ο κλινικός ψυχολόγος θα αξιολογήσει και θα εφαρμόσει ένα υποστηρικτικό προσωποκεντρικό πλάνο ψυχολογικής παρέμβασης για να βοηθήσει το άτομο να επεξεργαστεί αλλά και να συμφιλιωθεί με όλα αυτά που βιώνει.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη φάση προσαρμογής ξεκινάει αφού το άτομο επιστρέψει πίσω στην κοινότητα, στο σπίτι του.  Δηλαδή, βιώνει απογοήτευση, άγχος, απομόνωση και αμφιβολία κατά την επιστροφή του σπίτι του μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Ο κλινικός ψυχολόγος διατηρώντας επαφή, είτε τηλεφωνικώς είτε με κατ΄οίκον επισκέψεις, θα προσφέρει ανακούφιση αλλά και καλλιέργεια δεξιοτήτων στα άτομα με κινητικές αναπηρίες με στόχο την ομαλή εφαρμογή, ευημερία και ανεξάρτητη διαβίωση τους στην κοινωνία.

«Οι κοινωνικοί μας λειτουργοί είναι οι σύνδεσμοι μας με τα μέλη μας και τα άτομα που πρώτα θα διαχειριστούν τα προβλήματα τους και να τροχοδρομήσουν λύσεις. Η επαγγελματική σχέση των μελών μας μαζί τους είναι μακρόχρονη και μόνιμη, αφού είναι συνήθως τα πρώτα άτομα στα οποία θα αποταθούν», εξήγησε.

Τόνισε επίσης ότι «για ένα άτομο που ξαφνικά αντιμετωπίζει σοβαρή αναπηρία, ο κοινωνικός λειτουργός συνήθως του φέρνει το πρώτο αληθινό χαμόγελο. Μπορεί να δει μήνες μπροστά, πού μπορεί να φτάσει το άτομο και τη ζωή που μπορεί να απολαμβάνει και να είναι γεμάτη ικανοποίηση όπως ο κάθε άνθρωπος επιχειρεί και δικαιούται».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα