ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος: Την Πέμπτη στην Ολομέλεια το δικαίωμα στη λήθη

21 Νοεμβρίου 2023, 06:02

images

Στην Ολομέλεια της βουλής για ψήφιση, οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη, πρόταση νόμου που προνοεί το δικαίωμα στη λήθη για τους επιζώντες από καρκίνο.

Η πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων, με εισαγωγή ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, σε περίπτωση που έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία, εξετάστηκε χθες από την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία αποφάσισε την προώθησή της στην Ολομέλεια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, κατά την αξιολόγηση αίτησης για σύναψη ασφάλισης ζωής προσώπου με εμπειρία καρκίνου, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιατρικό ιστορικό προηγούμενης καρκινικής νόσου του προσώπου, εφόσον έχει παρέλθει περίοδος δέκα ετών από την 2η ολοκλήρωση της θεραπείας ή  έχει παρέλθει περίοδος πέντε ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, σε περίπτωση κατά την οποία το πρόσωπο αυτό έχει διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών.

Ως ολοκλήρωση θεραπείας, ορίζεται το τέλος της ενεργού φάσης θεραπείας κατά του καρκίνου, περιλαμβανομένων χειρουργικής επέμβασης, ακτινοθεραπείας ή/και φαρμακευτικής θεραπείας, σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ανεξαρτήτως εάν εξακολουθεί να απαιτείται θεραπεία, όπως ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι διατάξεις του άρθρου εφαρμόζονται για ασφάλιση ζωής με ασφαλιστική κάλυψη που δεν υπερβαίνει τις €300 χιλ.

Την πρόταση νόμου, κατέθεσαν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού και Μαρίνα Νικολάου.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη λήθη για πρόσωπα με εμπειρία καρκίνου και ειδικότερα η παροχή σε αυτά του δικαιώματος σε ασφαλιστική κάλυψη και δανειοδότηση, προκειμένου να συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις.

Σημειώνεται ότι, η πρόταση νόμου εμπίπτει στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του «δικαιώματος στη λήθη», δηλαδή το δικαίωμα να μην ανασύρεται διαρκώς το παρελθόν ενός προσώπου μέσα από αναφορές παρελθοντικών γεγονότων.

Όπως οι ίδιοι εισηγητές ανέφεραν, έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη υιοθετήσει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν το «δικαίωμα στη λήθη» και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό όπως η Δημοκρατία προχωρήσει με τη νομοθετική κατοχύρωση του εν λόγω δικαιώματος, ανταποκρινόμενη σε ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου σε τέσσερις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 6 Νοεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος της επιτροπής και οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, το μέλος της βουλευτής του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, καθώς και το μέλος της βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά, Νέες Δυνάμεις, τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της πρότασης νόμου σε νόμο.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα