ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα: Στόχος η προσέγγιση των νέων

18 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Στην προσέγγιση των νέων και στη σωστή ενημέρωση τους για να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών στοχεύει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Γενικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ Παύλος Κωστέας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να δοθεί η ευκαιρία στους νέους με εύκολη πρόσβαση να γίνουν δότες μυελού των οστών.

Όπως δήλωσε, «υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Στην Κύπρο έχουμε το μεγαλύτερο αρχείο δοτών του μυελού των οστών στον κόσμο. Φτάνει να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία και η σωστή ενημέρωση για να γίνουν δότες. Υπάρχει πάρα πολλή ευαισθησία και το έχουμε δει και από την ανταπόκριση των δοτών όταν είναι συμβατοί».

Συμπλήρωσε ότι «οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα της δικής μας γενιάς. Δεν βλέπουν ειδήσεις. Επομένως, αποφασίσαμε να βρούμε νέους καινοτόμους τρόπους να πλησιάσουμε τους νέους».

Χθες ανακοινώθηκε ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, εγκαινιάζει σταθμούς εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με προσωπική λήψη δείγματος, σε 9 σημεία παγκύπρια, για την ευαισθητοποίηση νέων για το θέμα. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ελληνική Τράπεζα, έγινε παρουσίαση των νέων σταθμών.

Αναφορικά με τα περιστατικά που χρήζουν μεταμόσχευσης, ο Δρ. Κωστέας δήλωσε ότι «πάντα υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από λευχαιμία και μικρά παιδιά και ενήλικες. Ο καθένας μπορεί να χρειαστεί ή να μην χρειαστεί μεταμόσχευση των οστών. Ο στόχος μας είναι να δίνουμε την ευκαιρία στον γιατρό να καταφύγει στην μεταμόσχευση, εάν αποτύχουν οι άλλες θεραπευτικές επιλογές».

«Φυσικά υπάρχουν και οι ασθενείς που δεν θα βρουν ποτέ συμβατό δότη. Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι στην Κύπρο έχουμε ένα πάρα πολύ πλούσιο γενετικό υπόβαθρο. Ένα μεγάλο ποσοστό του νησιού μας αφορά μεικτούς γάμους, κάτι το οποίο καταστεί δύσκολο το έργο εύρεσης συμβατών δοτών, γιατί δεν μπορούν να συνδυαστούν τα διαφορετικά γενετικά στοιχεία που έρχονται από διαφορετικές χώρες. Γι’ αυτό ακούμε πολύ συχνά ότι ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη, ενώ έχουμε το μεγαλύτερο αρχείο δοτών μυελού των οστών στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι συμβατός, είπε ότι είναι η συμβατότητα, η ηλικία, το φύλο.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς οι άντρες δίνουν καλύτερα μοσχεύματα. Έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τους άντρες παρά από τις γυναίκες», είπε.

«Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από τον ασθενή, από την ασθένεια, από το στάδιο και άλλους παράγοντες. Υπάρχουν παθήσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από άλλες, ανάλογα με την περίπτωση», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι «ένα εθελοντής δότης πρέπει να ξέρει γιατί θέλει να γίνει, να είναι συνειδητοποιημένος ότι η πρόθεση είναι να δώσει μόσχευμα και όχι για να εντυπωσιάσει, ούτε από απόφαση απερισκεψίας».

«Υπάρχουν πληροφορίες για τη διαδικασία στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα. Αν βρεθεί συμβατός δότης, η διαδικασία είναι απλή», σημείωσε.

«Είναι δήλωση πρόθεσης με την εγγραφή δότη, δεν είναι δέσμευση. Αλλά θέλουμε η πρόθεση να είναι ειλικρινής και να είναι συνειδητή», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα