ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάθε 27 ώρες ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

19 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Κάθε 27 ώρες ένα παιδί στην Κύπρο πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με μελέτη, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητική τάση στο νησί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών στις 19 Νοεμβρίου, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη για τον αντίκτυπο που είχαν τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας Covid-19 στα δικαιώματα του παιδιού, το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου – Λιβανίου, ενημερώνει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για περίοδο 6 μηνών, έγιναν 241 αναφορές περιστατικών κακοποίησης παιδιών, αριθμός που έφτασε το 83% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε διάστημα 12 μηνών το 2019.

Ακόμη, κατά το 2020, το Σπίτι του Παιδιού παγκύπρια έλαβε παραπομπές για να εξυπηρετήσει 324 παιδιά. Από αυτά, σε 113 περιπτώσεις η σχέση του παιδιού με τον ύποπτο ήταν ενδοοικογενειακή (δηλαδή, μητέρα, πατέρας, πατριός, συμβίος/α, μητριά, αδελφή/ος, παππούς, γιαγιά κ.ά.), και σε 135 περιπτώσεις παιδιών ο ύποπτος ήταν οικείο ή γνωστό τους άτομο.

Ως εκ τούτου, πέραν του 70% των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν στη Κύπρο τα παιδιά γνώριζαν το θύτη.

Σημειώνεται ότι από τη λειτουργία του μέχρι το 2021, το Σπίτι του Παιδιού παρείχε υπηρεσίες σε 1,176 παιδιά, ενώ μόνο για το 2021, έχουν ληφθεί πέραν των 421 παραπομπών.

Επίσης, έρευνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τεκμηριώσει ότι ένα στα πέντε παιδιά θα υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση προτού ενηλικιωθεί.

Σημαντικός παράγοντας στην αποτροπή τέτοιων περιστατικών και την προστασία των παιδιών είναι η πρόληψη. Στη σχετική νομοθεσία του 2014 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθίσταται άμεσα και ξεκάθαρα ως το κατεξοχήν υπεύθυνο Υπουργείο για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Επιπλέον, ορίζεται η υποχρέωση του ΥΠΠ για ενημέρωση όλων των παιδιών, τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τους κινδύνους της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης καθώς και τους τρόπους που μπορούν να προστατευθούν, μέσω της διαπαιδαγώγησης για τη σεξουαλικότητα, η οποία να ανταποκρίνεται στην ηλικία και στο επίπεδο ανάπτυξής τους (άρθρο 55).

Στόχος της πρόνοιας αυτής, είναι η προαγωγή της υγείας όλων των παιδιών και η ενδυνάμωσή τους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τον εαυτό τους, οι οποίες, ενδεχομένως, να τα προστατέψουν από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης

Η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο ∆ράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2021-2023 επιδιώκει να αναγνωρίσει την έκταση και το εύρος αυτού του κοινωνικού προβλήματος, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες για την ορθή αντιμετώπιση του και καθορίζοντας παράλληλα τις αναγκαίες δράσεις και πολιτικές, ούτως ώστε να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους, από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα τα οποία μπορεί να λάβουν χώρα σε μια κοινωνία.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής “Φωνή”, «όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε συνθήκες ασφάλειας, με όλα τα εφόδια έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, ελεύθερα από κάθε μορφή σεξουαλικής βλάβης».

Προστίθεται ότι η Εθνική Στρατηγική ασπάζεται τη φιλοσοφία και την καθοδήγηση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών (2007), γνωστής ως Σύμβαση Λανζαρότε, η οποία έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο από την 1η Ιουνίου 2015.

Ειδικότερα, η Σύμβαση Λανζαρότε αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο το πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό εργαλείο αντιμετώπισης του φαινομένου αποσκοπώντας στην εφαρμογή πολιτικών, μέτρων, δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες εδράζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές. Αξιοποιώντας έτσι στο μέγιστο βαθμό τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από ολόκληρη την κοινωνία, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων.

Η Σύμβαση Λανζαρότε, αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλά ως θέμα «εγκλήματος και τιμωρίας», αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζει και αναγκαστικά πρέπει να εμπλέξει κάθε φάσμα της κοινωνίας.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα