ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Φελλάς: Ώρα για νομοθετική ρύθμιση ευθανασίας

07 Οκτωβρίου 2022, 10:07

images

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος σχετικά με το θέμα της ευθανασίας, ο οποίος οδηγεί στη διαπίστωση πως η νομοθέτηση των σχετικών πράξεων είναι επιβεβλημένη.

Αυτό τονίσθηκε με έμφαση, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με εισηγητή  τον Ανώτερο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή, Κωνσταντίνο Ν. Φελλά και μέλη του πάνελ τη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τον Δρ. Πιέρ Μαλλία, Καθηγητή για την Οικογενειακή Ιατρική και τα Δικαιώματα των Ασθενών του Πανεπιστημίου της Μάλτας, στο 3ο Cyprus Forum που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Inclusivity: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας». 

«Είναι απαραίτητο οι βιοηθικές πτυχές της ευθανασίας, να προσμετρηθούν στη διάρκεια της σύνταξης των σχετικών νομοσχεδίων ώστε αυτά να αντανακλούν και να απεικονίζουν τις βασικές αρχές της Βιοηθικής», επεσήμανε ο Καθηγητής Φελλάς.

Όπως τόνισε, η πρόσφατη έκδοση σχετικής γνώμης από την ΕΕΒΚ εστιάζεται κυρίως στη χρονική περίοδο αφότου ένας άνθρωπος διαγνωστεί με κάποια ασθένεια ή τραύμα, που περιορίζει το προσδόκιμο ζωής του ως τον θάνατό του και δεν καλύπτει τις περιπτώσεις αιφνίδιων ή βίαιων θανάτων ή των θανάτων ανηλίκων. 

«Η πρόσφατη ανακίνηση του ζητήματος της ευθανασίας, μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με την πραγματικότητα του θανάτου», υπέδειξε. «Οι κοινωνίες σήμερα δίνουν προτεραιότητα στην αποφυγή του θανάτου και όχι στη μείωση της περιττής ταλαιπωρίας στο τελικό στάδιο της ζωής, με συνέπεια πάρα πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο με άσχημο τρόπο». 

Συνέχισε τονίζοντας, πως η αποδοχή της πραγματικότητας του θανάτου αποτελεί έναν πανανθρώπινο αγώνα. «Μπορεί ο αιώνας μας να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της δυνατότητας επέκτασης της διάρκειας της ζωής, καθώς με την τεχνολογία όλα είναι δυνατά, όμως η τεχνολογία δυστυχώς, δεν δύναται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του θανάτου», πρόσθεσε.

«Έφθασε η ώρα να αποποινικοποιηθεί η ευθανασία που είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Οι θρησκευόμενοι, πιστεύουν πως ο Θεός θα αποφασίσει για το πότε θα πεθάνει ένας  άνθρωπος, ενώ υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν στην ευθανασία», υπέδειξε η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Πρόσθεσε, πως για να θέλει κάποιος να πεθάνει σημαίνει πως η ζωή του δεν έχει πια νόημα. Έθεσε το ζήτημα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και κατέληξε, τονίζοντας πως ακόμα και η Εκκλησία επισημαίνει το «να είναι τα χρόνια της ζωής του ανθρώπου ανώδυνα».

Ο Δρ. Μαλλία, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται στην πατρίδα του τη Μάλτα σχετικά με το ζήτημα της ευθανασίας, διαπίστωσε πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί η μέση οδός, μίλησε για την αποτυχία, όπως την αποκάλεσε, του ιατρικού συστήματος, ενώ υπέδειξε πως τα δικαιώματα δεν πέφτουν από τον ουρανό, παρά προέρχονται από τον ίδιο τον λαό. Στάθηκε επίσης και αυτός, στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Το Cyprus Forum διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.   

Σχετικά Άρθρα