ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισχυρές προοπτικές νευροχειρουργικής ιατρικής στην Κύπρο

24 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Για τις προοπτικές νευροχειρουργικής ιατρικής στην Κύπρο αλλά και για την πρόσφατα περίπλοκη Νευροχειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο American Medical Center στη Λευκωσία, μιλά αποκλειστικά στο YgeiaWatch ο   Νευροχειρουργός Δρ.  Κυριάκος Παρασκευά.

Σχετικά με το πρόσφατο ιατρικό αυτό επίτευγμα που ανεβάζει την Κύπρο ψηλά στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, ο Δρ. Παρασκευά αναφέρει ότι, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση ονομάζεται Video-Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS).

Η επέμβαση, πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που επιχειρείται προσπέλαση στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης από μπροστά, διαμέσου της θωρακικής κοιλότητας. «Αυτή η τεχνική μας προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε βλάβη βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, έχοντας οπτική 360 μοιρών. Αυτό καθιστά εφικτή την αφαίρεση όγκων, την αποκατάσταση καταγμάτων σπονδυλικών σωμάτων και την αφαίρεση οστεοφύτων και επασβεστωμένων κεντρικών μεσοσπονδυλίων δίσκων που πιέζουν τον Νωτιαίο Μυελό, με ασφάλεια και εξ’ ολοκλήρου», αναφέρει.

Aυτή η επέμβαση, προσθέτει ο Δρ. Παρασκευά,  διενεργείται σε πολύ λίγα κέντρα στον κόσμο, καθώς χρειάζεται εξειδίκευση και συγκεκριμένη εκπαίδευση καθώς και ενδείξεις. «Αυτοί οι λόγοι όπως και η περιπλοκότητα της ίδιας της επέμβασης, θέτουν την Κύπρο και το American Medical Center εντός του περιορισμένου αριθμού Νοσοκομείων, παγκοσμίως, όπου δύναται να διενεργηθεί αυτή η επέμβαση», δηλώνει ο Δρ. Παρασκευά.

Ο ρόλος της εξειδίκευσης για την επιτυχία μιας επέμβασης

Παράλληλα, ο Δρ. Παρασκευά αναφέρεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επέμβασης. Παλαιότερα, όπως αναφέρει,  η προσέγγιση οποιασδήποτε βλάβης στην περιοχή της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης γινόταν από πίσω ή μέσω μεγάλων θωρακοτομών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο χρόνο νοσηλείας και μετεγχειρητικό πόνο, αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και επιπλοκών με αμφίβολα αποτελέσματα. 

«Πλέον, προσεγγίζουμε αυτή την περιοχή με διαφορετικό τρόπο διαμέσου πολύ μικρών τομών. Η πολυπλοκότητα αυτής της επεμβάσεως έγκειται στο ότι ο Νευροχειρουργός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος άρτια, ούτως ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και να ανακατασκευάζει ανατομικά στοιχεία που ανήκουν στην ειδικότητα της Καρδιοχειρουργικής όπως η κοιλιακή αορτή, ο πνεύμονας και το διάφραγμα», σημειώνει ο Δρ. Παρασκευά.

«Πέραν τούτου, ο Νευροχειρουργός είναι επιβεβλημένο να κατέχει χειρουργική τεχνική που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί και να χειρουργεί με Θωρακοσκοπικά – Λαπαροσκοπικά και Eνδοσκοπικά εργαλεία, όπως επίσης και με εργαλεία μικροχειρουργικά μέσω του χειρουργικού Μικροσκοπίου. Με απλά λόγια, ο Νευροχειρουργός για να μπορέσει να διεκπεραιώσει με επιτυχία αυτό το χειρουργείο πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σε όλες τις χειρουργικές τεχνικές της Ανοιχτής - Μικροσκοπικής -Μικροχειρουργικής – Θωρακοσκοπικής – Λαπαροσκοπικής και Ενδοσκοπικής χειρουργικής», τονίζει.

Για αυτό εξάλλου, όπως εξηγεί, ονομάζεται χειρουργείο 5 διαστάσεων, διότι χρησιμοποιείται όλος ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη χειρουργική, ενώ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν από έναν χειρουργό και μόνο.

Η περιπλοκότητα της επέμβασης αποδίδεται στο ότι απαιτείται μακρά, δύσκολη και συγκεκριμένη εκπαίδευση χρόνων, ούτως ώστε να είναι ικανός ένας χειρουργός να χειρίζεται με δεξιοτεχνία, αρτιότητα, μελωδία και συντονισμό όλο τον εξοπλισμό, μέσω μικρών οπών δέρματος, αλλά και να έχει αναπτυγμένο τοπογραφικό προσανατολισμό στα διάφορα ανατομικά πεδία. 

Τα ποσοστά επιτυχίας

Όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας μιας τέτοιας εγχείρησης, ο Δρ. Παρασκευά αναφέρει ότι λόγω της εξέλιξης στην εκπαίδευση, στην χειρουργική τεχνική, στην προσπέλαση και στον εξοπλισμό, τα ποσοστά επιτυχίας έχουν κορυφωθεί παρόλο που η επέμβαση θεωρείται τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο

Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, αλλά και στον ελλαδικό χώρο. Ο λόγος όπως δηλώνει ο Δρ. Παρασκευά αφορά στον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης.

«Ο βαθμός τεχνικής δυσκολίας αυτής της επέμβασης είναι υψηλότατος διότι αρχικά δίδεται έμφαση στην παρασκευή μικροκλαδίσκων (aortic segmental arteries) της αορτής και της περιοχικής ανατομίας μέσω θωρακοσκοπικών και Λαπαροσκοπικών εργαλείων. Έπειτα χρησιμοποιείται κυρίως ειδικός ενδοσκοπικός και μικροχειρουργικός, μέσω μικροσκοπίου, εξοπλισμός, για την διενέργεια της δισκεκτομής και της αποσυμπίεσης του θωρακικού νωτιαίου μυελού. Στο τέλος διενεργείται στήριξη της θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Επομένως ο έκαστος χειρουργός που έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επεμβάσεις ανεξάρτητα και αυτόνομα πρέπει ο ίδιος να αποτελεί ένα συνονθύλευμα ειδικοτήτων (Νευροχειρουργικής, Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής, Ορθοπαιδικής), πολλαπλών τεχνικών και εξειδικεύσεων», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι η καμπύλη εκμάθησης είναι μεγάλη και γι΄ αυτό η επέμβαση διενεργείται από ελαχίστους χειρουργούς ανά το παγκόσμιο, και όχι από Γενικούς Νευροχειρουργούς ή Ορθοπαιδικούς.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ασθενής και η μετεγχειρητική πορεία

Σύμφωνα με τον Δρ. Παρασκευά, ο ασθενής λόγω της συμπίεσης του Νωτιαίου Μυελού από τραυματισμό και την προβολή (κήλη) μεσοσπονδυλίου δίσκου, τα οποία προέκυψαν μετά από τροχαίο ατύχημα, υπέφερε από χρόνιο νευραλγικόμορφο πόνο στην περιοχή της δεξιάς θωρακικής μοίρας, ο οποίος δεν αντιμετωπίζετο με αναλγητικά, όπως επίσης και από διαταραχές βαδίσεως και στύσεως. Πλέον έχει θεραπευτεί πλήρως με ύφεση του πόνου και ανάκαμψη των νευρολογικών συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν. Ο ασθενής κινητοποιήθηκε εντός 24 ωρών και έλαβε εξιτήριο μετά από έξι μέρες. Πλέον η ποιότητα στη ζωή του έχει επιστρέψει στο έπακρον, όπως σημειώνεται.

Οι προοπτικές του τομέα της νευροχειρουργικής στην Κύπρο

 Σχολιάζοντας τις προοπτικές του τομέα της νευροχειρουργικής στην Κύπρο, ο κ. Παρασκευά δήλωσε χαρακτηριστικά στο YgeiaWatch, ότι «ο τομέας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το εξωτερικό».

«Υπάρχει σαφής ανάπτυξη και η Νευροχειρουργική της Κύπρου συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η εμπειρία μου στην Ελλάδα, Οξφόρδη και Αμερική, επιβεβαιώνει την προηγούμενη μου δήλωση», αναφέρει.

Τονίζει ότι σημασία πρωτίστως έχει η χειρουργική αρτιότητα, η επάρκεια, οι φιλοδοξίες, η ικανότητα και η τεχνική τελειότητα ενός χειρουργού, λιγότερο ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και ακόμα πιο λίγο έως και καθόλου η χώρα στην οποία διενεργείται μία επέμβαση.

«Για παράδειγμα οι χειρουργικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που μου προσφέρει το American Medical Center, για να διενεργώ αυτές τις τεχνικά δύσκολες επεμβάσεις, δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία μεγαλύτερων χωρών, στα οποία εργάστηκα», σημειώνει.

«Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρονται ασθενείς στο εξωτερικό και να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και η οικογένεια τους, ακόμα και στις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις, εφόσον προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες από εμάς στο υψηλότερο επίπεδο», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα