ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατρικός προορισμός η Κύπρος με προοπτικές ανέλιξης

31 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Εκτός του τουριστικού προορισμού η Κύπρος μπορεί να καταστεί και ιατρικός προορισμός, με προοπτικές ανέλιξης, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που επικρατεί στον τομέα αυτό.

Σε συνέντευξή της στο YgeiaWatch, η Business Development & Marketing Manager της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, Μαριάννα Φόρτωμα, αναφέρει ότι τόσο η γεωγραφική θέση της Κύπρου, όσο και το κλίμα με τις 365 μέρες ήλιου το χρόνο, σίγουρα την καθιστούν ιδανική επιλογή.

«Ως προς την υποδομή της, έχουν γίνει αρκετά βήματα, σίγουρα όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη, κυρίως ως προς τη νοοτροπία αντιμετώπισης ενός ασθενούς από το εξωτερικό», σημειώνει.

Σημειώνει ότι παρά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος για να καταστεί ως ένας ιδανικός ιατρικός προορισμός, ο ανταγωνισμός στον ιατρικό τουρισμό είναι πολύ μεγάλος και ως προς τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες, την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση, αλλά και ως προς τις προσφερόμενες τιμές.

Όπως αναφέρει η κ. Φόρτωμα, η Κύπρος πλέον διαθέτει ιατρικό προσωπικό, είτε εγχώριο, είτε προερχόμενο από το εξωτερικό, αλλά που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς ακόμη και τα πιο απαιτητικά ιατρικά περιστατικό.

Αναφορικά με τη σύγκριση των νοσηλευτηρίων της Κύπρου με αυτά των ευρωπαϊκών κρατών, η κ. Φόρτωμα υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου και έχει καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Προσθέτει ακόμη ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας, γίνεται πλέον με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υψηλού επιπέδου πρότυπα. «Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Κύπριοι, αλλά και Ελλαδίτες επιστήμονες που εργάζονται κατά κύριο λόγο στα νοσηλευτήρια στην Κύπρο, διαθέτουν πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση και κατέχουν ισάξια θέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στην ιατρική κοινότητα», υποδεικνύει.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει εντάξει τον Εισερχόμενο Ιατρικό Τουρισμό, κάτω από το Τμήμα Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ.

Μείωση χειρουργείων λόγω πανδημίας

Αναφορικά με την επίδραση που είχε η πανδημία στην ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, και δεδομένων και των μέτρων της Κυβέρνησης, τα οποία όριζαν την πραγματοποίηση μόνο επειγόντων χειρουργείων, αναφέρει ότι υπήρξε αναμενόμενη μείωση σε χειρουργεία περιστατικών που δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλητικά για τη ζωή.

Δήλωσε επίσης ότι η μείωση αυτή εξισορροπήθηκε από διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση. «Σίγουρα η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρόκληση για το χώρο της υγείας και λόγω των κρουσμάτων εσωτερικά και της ανάγκης για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού», αναφέρει η κ. Φόρτωμα.

«Το γεγονός όμως ότι μπορούμε και προσφέρουμε στον ασθενή ένα ολοκληρωμένο πακέτο ποιοτικών ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, ώστε να νιώθει σιγουριά, μαζί με αμεσότητα στην εξυπηρέτηση και διαφάνεια στην επικοινωνία, μας καθιστά πρώτη επιλογή στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει.

Το ΓεΣΥ συνέβαλε στον ανταγωνισμό

Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσο η λειτουργία του ΓεΣΥ επηρέασε τον ιδιωτικό κλάδο υγείας, η κ. Φόρτωμα σχολίασε ότι «δεν τον επηρέασε με τον τρόπο που οι πλείστοι θεωρούν, δηλαδή αυτόν της μείωσης των εργασιών».

Εντούτοις, όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός κλάδος ήταν αυτός του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, έγινε πιο ανταγωνιστικός ο κλάδος της υγείας στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην προσέγγιση των ασθενών, αλλά και σε ότι αφορά το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών.

«Όσοι πραγματικά ήταν σε θέση να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο παρέμειναν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αναπτύχθηκαν περαιτέρω», πρόσθεσε.

Σχετικά με την εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων που άρχισε πρόσφατα στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η κ. Φόρτωμα ανέφερε ότι στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ διαθέτουν Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. «Άρα για εμάς, πρόκειται για κάτι που ήδη ισχύει», είπε.

Σημειώνεται ότι η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι το μόνο Ιδιωτικό Νοσοκομείο εκτός ΓΕΣΥ στη Λεμεσό αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ως προς την πανδημία Covid-19, τόσο στο πλαίσιο των εμβολιασμών, στη νοσηλεία περιστατικών Post COVID,αλλά και για επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν της εξειδίκευσης και της νοσηλείας που παρέχει η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ.

Δυνατότητα ευελιξίας συνεργασιών

Πέραν του αμείλικτου ανταγωνισμού που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον ανταγωνισμό του ΓεΣΥ, η διατήρηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε μία εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, αποτελεί από μόνη της μία πρόκληση, σύμφωνα με την κ. Φόρτωμα.

Επέκταση της κλινικής και στην Πάφο

Εδώ και 35 χρόνια η ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στεγάζεται στην Λεμεσό ενώ έχει προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Εξωτερικών Ιατρείων στην Πάφο, όπου σχεδόν όλες οι ειδικότητες ιατρών, οι οποίοι ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και στην πλειονότητά τους προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στη Λεμεσό, είναι στη διάθεση των ασθενών και στην Πάφο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες ανά ειδικότητα.

«Άμεσο στόχο της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ αποτελεί η περαιτέρω ενδυνάμωση του Κέντρου μας στην Πάφο και ο εμπλουτισμός του με ιατρικές υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης, όπως η ενδοσκόπηση. Η επέκταση σε άλλες πόλεις σαφώς μελετάται, αλλά δεν είναι στους άμεσους στόχους μας για το υπόλοιπο του 2022», καταλήγει η κ. Φόρτωμα.

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

-Πόσο επηρέασε η πανδημία τις εργασίες σας; Αυξήθηκε ή μειώθηκε η προσέλευση του κόσμου;

Δεδομένων των μέτρων της Κυβέρνησης, τα οποία όριζαν την πραγματοποίηση μόνο επειγόντων χειρουργείων, υπήρξε αναμενόμενη μείωση σε χειρουργεία περιστατικών που δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλητικά για τη ζωή. Παρολαυτά, η μείωση αυτή εξισορροπήθηκε από διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση. Σίγουρα η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρόκληση για το χώρο της υγείας και λόγω των κρουσμάτων εσωτερικά και της ανάγκης για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Το γεγονός όμως ότι μπορούμε και προσφέρουμε στον ασθενή ένα ολοκληρωμένο πακέτο ποιοτικών ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, ώστε να νιώθει σιγουριά, μαζί με αμεσότητα στην εξυπηρέτηση και διαφάνεια στην επικοινωνία, μας καθιστά πρώτη επιλογή στον ιδιωτικό τομέα.

-Η λειτουργία του ΓεΣΥ πόσο επηρέασε τον ιδιωτικό κλάδο υγείας;

Δεν τον επηρέασε με τον τρόπο που οι πλείστοι θεωρούν, δηλαδή αυτόν της μείωσης των εργασιών. Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός κλάδος ήταν αυτός του ανταγωνισμού. Έγινε λοιπόν, πιο ανταγωνιστικός στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην προσέγγιση των ασθενών, αλλά βεβαίως και σε ότι αφορά το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών. Όσοι πραγματικά ήταν σε θέση να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο παρέμειναν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αναπτύχθηκαν περαιτέρω.

-Ποιες οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο;

Η Κύπρος μπορεί να καταστεί και ιατρικός προορισμός, εκτός από τουριστικός. Τόσο η γεωγραφική της θέση, όσο και το κλίμα με τις 365 μέρες ήλιου το χρόνο, σίγουρα την καθιστούν ιδανική επιλογή. Ως προς την υποδομή της, έχουν γίνει αρκετά βήματα, σίγουρα όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη, κυρίως ως προς τη νοοτροπία αντιμετώπισης ενός ασθενούς από το εξωτερικό. Ο ανταγωνισμός στον ιατρικό τουρισμό είναι πολύ μεγάλος και ως προς τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες και την τεχνογνωσία και εξειδίκευση, αλλά και ως προς τις προσφερόμενες τιμές. Η Κύπρος πλέον διαθέτει ιατρικό προσωπικό, είτε εγχώριο, είτε προερχόμενο από το εξωτερικό, αλλά που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς ακόμη και τα πιο απαιτητικά ιατρικά περιστατικό. Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει εντάξει τον  Εισερχόμενο Ιατρικό Τουρισμό,  κάτω από το Τμήμα Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ. Με στελέχη, τα οποία διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία και προσωπικό πολύγλωσσο, αλλά κυρίως 200 συνεργάτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έχει ξεκινήσει δυναμικά τη δραστηριοποίησή της σε αυτόν τον τομέα.

-Όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία που εφαρμόστηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, υπάρχει ενδεχόμενο εφαρμογής τους και στο Νοσοκομείο σας;

Εμείς διαθέτουμε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Άρα για εμάς, πρόκειται για κάτι που ήδη ισχύει.

-Ποια τα βασικότερα προβλήματα των νοσηλευτηρίων στην Κύπρο και πώς συγκρίνονται με αντίστοιχα στην Ευρώπη;

Η Κύπρος έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου και έχει καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Η παροχή υπηρεσιών υγείας, γίνεται πλέον με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υψηλού επιπέδου πρότυπα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Κύπριοι, αλλά και Ελλαδίτες επιστήμονες που εργάζονται κατά κύριο λόγο στα νοσηλευτήρια στην Κύπρο, διαθέτουν πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση και κατέχουν ισάξια θέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στην ιατρική κοινότητα.

-Το Νοσοκομείο παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ; Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και σε ποιο βαθμό;

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι το μόνο Ιδιωτικό Νοσοκομείο εκτός ΓΕΣΥ στη Λεμεσό αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Τόσο ως προς την πανδημία COVID, η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει υποστηρίξει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο των εμβολιασμών, στη νοσηλεία περιστατικών Post COVID, αλλά και για επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν της εξειδίκευσης και της νοσηλείας που παρέχει η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ. Είμαστε πάντοτε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος του ασθενούς.  

-Συνεργάζεστε με πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές;

Βεβαίως συνεργαζόμαστε με τις Ιατρικές Σχολές Πανεπιστημίων, όπως το European University και αναζητούμε διαρκώς τη διεύρυνση των συνεργασιών μας με τον Ακαδημαϊκό Κλάδο, σε επίπεδο, στήριξης των σπουδαστών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, καθώς και έρευνας και ανάπτυξης

 -Πόσα χρόνια λειτουργεί η πολυκλινική ΥΓΕΙΑ;

Φέτος εορτάζουμε τα 35 χρόνια σταθερής προσφοράς στο συνάνθρωπο με συνέπεια, ήθος, σεβασμό, ανθρωποκεντρική προσέγγιση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και πάνω από όλα εξειδίκευση.

-Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ποια τα οφέλη;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο ανταγωνισμός στον ιδιωτικό τομέα είναι πάντοτε αμείλικτος. Πόσο μάλλον τώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τον ανταγωνισμό του ΓΕΣΥ. Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε μία εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, αποτελεί από μόνη της μία πρόκληση. Το να παραμένεις ανταγωνιστικός δεν αφορά μόνο το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά μία σειρά πραγμάτων. Αφορά την εξειδίκευση, την ποιότητα υπηρεσιών, το ήθος και την κατάρτιση του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, την τεχνογνωσία και εμπειρία των συνεργαζόμενων ιατρών, τις εγκαταστάσεις και την υποδομή και βεβαίως όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ασφαλές για τον ασθενή από όλες τις απόψεις.

Το μεγαλύτερο όφελος που σου παρέχει ο ιδιωτικός τομέας, είναι αυτός της ευελιξίας ως προς τις συνεργασίες, τις υπηρεσίες και γενικότερα, αλλά και της διατήρησης των ποιοτικών σταθερών που ο ίδιος έχεις θέσει ως στόχο και που στην ουσία αποτελούν την εταιρική σου κουλτούρα και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του οργανισμού. 

-Ποια είναι τα πιο συνήθη περιστατικά που αντιμετωπίζει η ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ;

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό, όσο απαιτητικό και να θεωρείται. Διαθέτουμε πλήρως εξοπλισμένη εντατική μονάδα θεραπείας, χειρουργικό τμήμα που καλύπτει ορθοπεδικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά περιστατικά, γενικής ιατρικής, πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής, γυναικολογικά, μαιευτικής, τμήμα καθετηριασμού, το οποίο είναι ένας επιπλέον λόγος να νιώθει ο ασθενής ασφαλής, ότι δύναται να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε εντός της Πολυκλινικής. Πέραν των ανοιχτών και λαπαροσκοπικών χειρουργείων, πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μας με την AIMIS, υλοποιούμε και ένα ευρύτατο φάσμα ρομποτικών χειρουργείων, με χρήση του υπερσύγχρονου συστήματος DA VINCI Xi.

Βεβαίως από τα πλέον σημαντικά και άξια αναφοράς, είναι το παιδιατρικό μας τμήμα, του οποίου η παιδιατρική κλινική αποτελεί πρότυπο στον ιδιωτικό τομέα με άρτιο εξοπλισμό και εξειδίκευση.

-Εκτός από τη Λεμεσό, υπάρχουν και αλλού παραρτήματα της κλινικής στην Κύπρο; Υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες πόλεις;

 Έχοντας πρωταρχικό στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς όφελος του ασθενή, η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Εξωτερικών Ιατρείων στην Πάφο, όπου σχεδόν όλες οι ειδικότητες ιατρών, οι οποίοι ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και στην πλειονότητά τους προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στη Λεμεσό, είναι στη διάθεση των ασθενών και στην Πάφο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες ανά ειδικότητα. Άμεσο στόχο της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ αποτελεί η περαιτέρω ενδυνάμωση του Κέντρου μας στην Πάφο και ο εμπλουτισμός του με ιατρικές υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης, όπως η ενδοσκόπηση.

Η επέκταση σε άλλες πόλεις σαφώς μελετάται, αλλά δεν είναι στους άμεσους στόχους μας για το υπόλοιπο του 2022.

Σχετικά Άρθρα