ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γ. Γεωργίου: Θέμα κουλτούρας η προστασία του ποδηλάτη στους δρόμους

11 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Η έλλειψη παιδείας και κουλτούρας στην Κύπρο αποτελεί το κύριο πρόβλημα, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τους ποδηλάτες που διακινούνται στους δρόμους, αφού οι οδηγοί αυτοκινήτων τις περισσότερες φορές δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή σε αυτούς.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Γιώργος Γεωργίου, σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch επισημαίνει ότι «ο ποδηλάτης είναι πολύ ευάλωτος στο δρόμο, είναι ο αδύναμος κρίκος, λόγω του μικρού του όγκου και της μικρής του ταχύτητας σε σχέση με τα άλλα μέσα που διακινούνται στους δρόμους».

Όπως αναφέρει, οι οδηγοί αυτοκινήτων αρκετές φορές δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στους ποδηλάτες και γενικά στους δικυκλιστές με αποτέλεσμα να τους θέτουν σε κινδύνους.

Το κύριο πρόβλημα, υποστηρίζει, «είναι δυστυχώς η έλλειψη παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας και για αυτό το θέμα θα πρέπει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει άμεσα».

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι το ποδήλατο είναι ένα πράσινο μέσο διακίνησης το οποίο συνδράμει στην εκπαίδευση των πολιτών για να αποκτήσουν τη σωστή οδική συμπεριφορά, τόσο από πλευράς ποδηλατιστών, όσο και από πλευράς οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων.

Αναγκαία η χρήση κράνους λόγω έλλειψης ποδηλατοδρόμων

Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που προϋποθέτει την υποχρεωτική χρήση κράνους από όλους τους ποδηλάτες που εφαρμόστηκαν από την 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Γεωργίου σχολιάζει πως η χρήση του κράνους αναμφίβολα προστατεύει τους ποδηλάτες και η χρήση του είναι περισσότερο επιβεβλημένη λόγω της έλλειψης υποδομών όπως ποδηλατοδρόμων κλπ. στον τόπο μας.

Προσθέτει ακόμη ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν σε αγώνες που οργανώνονται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μας ή προπονούνται με τις ομάδες των Σωματείων μας, εδώ και αρκετά χρόνια, φορούν κράνος».

Επίσης, στην Ακαδημία Ποδηλασίας, στην οποία εκπαιδεύονται μικρά παιδιά, διδάσκεται, εκτός από τη ορθή χρήση του ποδηλάτου, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και όλα τα παιδιά μαθαίνουν να φοράνε το κράνος τους, αναφέρει.

Η ποδηλασία ωφελεί στην υγεία και στην οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η ποδηλασία είναι ένα εξαιρετικό και ασφαλές άθλημα το οποίο βοηθά, τόσο στη σωματική, όσο και στην πνευματική ευεξία του ανθρώπου και γι’ αυτό παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, όσοι ασχολούνται με τη ποδηλασία αναπτύσσουν αθλητικό τρόπο ζωής και βελτιώνουν τη φυσική και πνευματική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το ποδήλατο πέραν από τα οφέλη που έχει στην υγεία, είναι η πιο απλή λύση στα διάφορα σύνθετα προβλήματα όπως:

  • Διευκόλυνση της μετακίνησης με ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον
  • Μείωση των ρύπων και του θορύβου
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Ανάπτυξη της οικονομίας, όχι μόνο σε αυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με το ποδήλατο αλλά και αυτές που βρίσκονται γύρω του όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις κλπ.
  • Μείωση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων και επομένως μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται στην υψηλή ταχύτητα
  • Ασφάλεια αφού περισσότεροι πολίτες στο δρόμο και όχι κλεισμένοι στα αυτοκίνητα τους σημαίνει περισσότερη ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, «όλα αυτά εκτός από τη κοινωνική τους διάσταση μεταφράζονται σε χρήματα, οικονομία, πόρους και επιπλέον έσοδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες ασχολούνται με το ποδήλατο και επενδύουν σε αυτό. Όλα είναι τόσο απλά και λογικά όσο το ίδιο το ποδήλατο».

Το ποδήλατο είναι μέρος της ζωής των Κυπρίων

Ο κ. Γεωργίου δηλώνει ότι «το ποδήλατο ήταν στην κουλτούρα των Κυπρίων, καθώς στο κοντινό μας παρελθόν ήταν το κύριο μέσο διακίνησής τους».

«Πέραν τούτου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, καθόσον είναι μια αθλητική ενασχόληση που δίνει διέξοδο στην καθημερινότητα μας, πέραν από τα οφέλη στην υγεία μας», προσθέτει.

Ωστόσο, «το θέμα τώρα, που ξεπερνούμε τη πανδημία, είναι να συνεχίσουμε όλοι να ασκούμαστε και να ποδηλατούμε για το καλό της υγείας μας, του περιβάλλοντος κλπ.», σημειώνει.

Ποδηλατικός τουρισμός και διεθνείς αγώνες στην Κύπρο 

Με αφορμή τους πρόσφατους διεθνείς αγώνες Γυναικών στην Κύπρο που θα διεξαχθούν στις 4, 8 και 11 Φεβρουαρίου 2023, ο κ. Γεωργίου σημειώνει ότι «στόχος της διοργάνωσης των αγώνων αυτών είναι αφενός η προσέλκυση ξένων αθλητών για συμμετοχή στους αγώνες και ολιγοήμερες διακοπές στο νησί».

Αφετέρου, συμπληρώνει, «στόχος είναι και η προβολή της Κύπρου διεθνώς, ως ποδηλατικός προορισμός, ειδικά για τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για ποδηλασία».

«Η Κύπρος αποτελεί πολύ καλή επιλογή για ποδηλατικό τουρισμό, αφού τόσο η μορφολογία του εδάφους ,όσο και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικά για τους ποδηλάτες, ενώ παράλληλα το οδικό δίκτυο και οι δασικοί δρόμοι είναι σε πολύ κατάσταση και με αρκετές επιλογές για όμορφες διαδρομές», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς εάν έχουν πραγματοποιηθεί ξανά διεθνείς αγώνες ποδηλασίας στην Κύπρο, αναφέρει ότι ο πιο παλιός διεθνής αγώνας στην Κύπρο είναι το Cyprus Gran Fondo, ο οποίος διεξάγεται από το 2012 ενώ το L’Εtap du Tour ξεκίνησε το 2022. Επιπλέον, οι διεθνείς αγώνες γυναικών Aphrodite Women Cycling races οργανώνονται για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια αφού η πρώτη φορά ήταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφορικά με το πόσες ομάδες συμμετέχουν στους αγώνες και από ποιες χώρες, ο κ. Γεωργίου σχολίασε ότι πολλοί αγώνες έχουν μεγάλη συμμετοχή από 25 μέχρι 30 διαφορετικές χώρες είτε με ομάδες είτε ατομικά. Επίσης, σε αγώνες που η συμμετοχή είναι με βάση πρόσκληση και με τους διεθνείς κανονισμούς σίγουρα υπάρχουν λιγότερες ομάδες.

Προσθέτει ότι στον αγώνα Cyprus Gran Fondo υπάρχουν 450 και πλέον συμμετοχές και στον αγώνα L’ Εtap du tour επίσης υπάρχουν 250 συμμετοχές. Ακόμη, στους διεθνείς αγώνες γυναικών Aphrodite Women Cycling races η συμμετοχή είναι σαφώς πιο περιορισμένη αφού ισχύουν περιορισμοί στις συμμετοχές. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα