ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχονται κανονισμοί για μείωση κατανάλωσης πλαστικών

02 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2023, θα έχει ολοκληρωθεί δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο κανονισμών με τους εθνικούς στόχους μείωσης κατανάλωσης πλαστικών μίας χρήσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος.

Ο κ. Ξενοφώντος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 36Δ των περί Αποβλήτων Νόμων του 2011 έως 2022 (Ν. 185(Ι)/2011), λαμβάνονται μέτρα μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών μίας χρήσης που προβλέπονται στις διατάξεις του Μέρους Α, του Παραρτήματος VIA του Νόμου. 

Προσθέτει ότι σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι εθνικοί στόχοι μείωσης της κατανάλωσης των ειδών αυτών. 

Όπως εξηγεί, οι εθνικοί στόχοι μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που προβλέπονται στις διατάξεις του Μέρους Α του Παραρτήματος VIA καθορίζονται με Κανονισμούς, οι οποίοι εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022 και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

«Επί του παρόντος, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο των Κανονισμών με τους εθνικούς στόχους μείωσης της κατανάλωσης, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου 2023», αναφέρει.

Στη συνέχεια, θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση.

Κρούουν κώδωνα κινδύνου για πλαστικά στη Μεσόγειο

Ιδιαίτερα ευάλωτη στα πλαστικά είναι η Μεσόγειος, ως ημίκλειστη θάλασσα και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, τα οποία απειλούν τα μεσογειακά είδη, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

Η UfM, Ένωση για τη Μεσόγειο, αναλαμβάνει δράση για να μετατρέψει αυτές τις προκλήσεις σε λύσεις υποστηρίζοντας έργα που εντοπίζουν σημεία διαρροής πλαστικών και παρέχουν επιστημονικά στοιχεία και συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Προσπαθεί επίσης να εμπλέξει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη λύσεων για τη διαρροή πλαστικών και τη μείωση της χρήσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Ένωση για τη Μεσόγειο, το πρόσφατα υποστηριζόμενο έργο Toumali αναπτύσσει συστήματα αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων στον τουριστικό τομέα στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Επίσης το έργο Plastic Busters συλλέγει και αναλύει πλαστικά απορρίμματα στη Μεσόγειο με επικέντρωση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τα απειλούμενα είδη.

Ενόψει της Μέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η Μεσόγειος, μια θάλασσα που περιέχει το 1% των υδάτων του κόσμου αλλά συγκεντρώνει το 7% όλων των παγκόσμιων μικροπλαστικών, εκτιμάται ότι μολύνεται από 570.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Δηλαδή, αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 50 πλαστικά συντρίμμια των Πύργων του Άιφελ που πετιούνται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Η ετήσια διαρροή πλαστικού προβλέπεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Συνεπώς, η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί επείγουσες δεσμεύσεις και δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, για να επιτευχθεί η αναγκαία μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων που παράγονται στην ξηρά.

Το έργο TouMaLi, συμβάλλει στη μείωση των ροών απορριμμάτων στη θάλασσα που προκαλούνται από τον τουρισμό, ενώ παράλληλα προωθεί λύσεις κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Ακόμη, το έργο έχει μέχρι στιγμής αναλύσει 4 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο και 40 είδη, βρίσκοντας ίχνη πλαστικών όχι μόνο στην επιφάνεια και στον βυθό της θάλασσας αλλά και στο πεπτικό σύστημα πολλών υδρόβιων οργανισμών, από είδη θαλάσσιας χελώνας μέχρι φάλαινες και μαλάκια.

Επιπλέον, το έργο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για τα θαλάσσια απορρίμματα σε όλη τη Μεσόγειο και έχει εκπαιδεύσει 250 επαγγελματίες και ιδιώτες στη διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων, με τη συμμετοχή 30 δήμων σε ένα δίκτυο παράκτιων πόλεων κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Έχει επίσης δημοσιεύσει εκθέσεις με συστάσεις πολιτικής και καλές πρακτικές για τη βελτίωση της διαχείρισης και της διακυβέρνησης των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επί του παρόντος, 50 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν σε εκστρατείες καθαρισμού παραλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Καμέλ σημείωσε ότι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην περιοχή καθώς «σκοτώνει την υδρόβια άγρια ζωή, βλάπτει τα φυσικά συστήματα και μολύνει τις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες».

Δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, κάθε περιβαλλοντικός αντίκτυπος στον Βορρά έχει συνέπειες για το Νότο και το αντίστροφο, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα