ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχονται αποφάσεις για επίδομα μονογονιού

14 Νοεμβρίου 2023, 13:18

images

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η συζήτηση πρότασης νόμου που αποσκοπεί να βάλει τέρμα στην απώλεια του μονογονεϊκού επιδόματος, λόγω σύναψης σχέσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστο Χριστόφια και Γιώργο Κουκουμά, αφορά την τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου «μονογονεϊκή οικογένεια» η προϋπόθεση ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου δε, να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, σε περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, αφού η προϋπόθεση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί της μη ύπαρξης συμβίωσης για σκοπούς διεκδίκησης επιδόματος τέκνου, αποστερεί τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών από το επίδομα αυτό.

Επεσήμανε ότι η επιλογή ενός μονογονιού να συμβιώσει με άλλο άτομο, δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό επιμερίζεται και τις ευθύνες της φροντίδας των παιδιών του, αφού το άλλο άτομο δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση για τη συντήρηση και τη φροντίδα τους.

Ο κ. Καυκαλιάς πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου εξετάστηκε δύο φορές από την επιτροπή Εργασίας, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι υπάρχει στρέβλωση στη συγκεκριμένη νομοθεσία και να δεσμεύεται να εξετάσει τα δεδομένα και να καταθέτει δική της πρόταση για τη ρύθμιση του θέματος.

Δήλωσε ότι από τον προηγούμενο Ιούνιο που εξετάστηκε τελευταία φορά η πρόταση νόμου, η Επιτροπή Εργασίας δεν είχε καμία ενημέρωση από την υφυπουργό Πρόνοιας επί της πρότασης νόμου.

Πρόσθεσε ότι σκοπός της σημερινής συνεδρίας είναι να τύχουν ενημέρωσης από τους εκπροσώπους του υφυπουργείου Πρόνοιας για το τι προτίθενται να πράξουν, ώστε και η κοινοβουλευτική επιτροπή να προγραμματίσει τα επόμενα βήματα της, αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, είπε ότι η ανησυχία αφορά στην ανάγκη να γίνει αποδεκτό από όλους ότι υπάρχει αδικία και στρέβλωση στην υφιστάμενη νομοθεσία, την οποία η κυβέρνηση είναι σε θέση να διορθώσει.

Δήλωσε ότι θα αναμένουν το υφυπουργείο Πρόνοιας να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση της πρότασης για ρύθμιση του ζητήματος, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναφορές σε συνταγματικότητα της πρότασης νόμου που κατέθεσε το κόμμα του.

Τόνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός να πάρουν εύσημα για την προώθηση της πρότασης, αλλά στόχος είναι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί μια αδικία που υφίστανται δεκάδες γονείς, από τους οποίους αποκόπτεται το συγκεκριμένο επίδομα και μόνο με την πληροφορία ότι συμβιώνουν.

Σημειώνεται ότι η πρώην υφυπουργός Πρόνοιας κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, είχε αναφέρει ότι εξετάζεται γενική ρύθμιση στα ζητήματα που απασχολούν τους μονογονιούς.

Έκθεση επιτρόπου διοικήσεως

Υπενθυμίζεται ότι κατά της αποκοπής του επιδόματος μονογονιού, είχε ταχθεί και η Επίτροπος Διοικήσεως, μετά την εξέταση σχετικού παραπόνου, αλλά και μεγάλου αριθμού καταγγελιών για διακοπή του σχετικού επιδόματος που δέχθηκε το γραφείο της.

Μάλιστα, σε ειδική έκθεση ζητά την αλλαγή πλαισίου, ώστε ένας μονογονιός να συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ακόμη και στην περίπτωση που αποκτήσει συμβίο.

Η Επίτροπος εισηγείται ότι δεν πρέπει να καταστεί προϋπόθεση ο μονογονιός να παραμένει δίχως σύντροφο, σχέση, συμβίο, για να θεωρείται και να αναγνωρίζεται ως «μονογονεϊκή οικογένεια».

Εξηγεί ότι, ο τερματισμός καταβολής επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας λόγω συμβίωσης του γονέα με άλλο άτομο, τιμωρεί στην ουσία το παιδί και του στερεί μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η αποτροπή συμβίωσης του δικαιούχου με τον φόβο απώλειας του επιδόματος, ενδέχεται να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή και ελευθερία, που κατά μεγάλο ποσοστό, επηρεάζει και πάλι τις γυναίκες.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα