ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτυχές το πρώτο test λειτουργίας των σχολείων

04 Οκτωβρίου 2021, 06:05

images

Με επιτυχία πέρασε η Κύπρος το πρώτο επιδημιολογικό test του φθινοπώρου που αφορούσε στη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στα σχολεία.

Η επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε  ότι «τις πρώτες εβδομάδες που άνοιξαν  τα σχολεία μπορεί να είχαμε κάποιες μικρές αλυσίδες μετάδοσης, στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Υγείας, δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα».

Παρά ταύτα η κ. Κολιού εξέφρασε επιφυλάξεις για επικέντρωση του βάρους της πανδημίας στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, στα οποία δεν μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα και ούτε εφαρμόζεται ο εμβολιασμός.

Τόνισε όμως ότι «λόγω του ψηλού ποσοστού εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες η οποία αλυσίδα θα σπάσει πριν εξαπλωθεί».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στον έλεγχο για τήρηση των υγειονομικών μέτρων» και υπενθύμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και τους εμβολιασμένους, παρά το ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ίο επειδή το φορτίο στον ρινοφάρυγγα είναι μικρότερης διάρκειας.

Πρόσθεσε ότι «σαφέστατα θα πρέπει να τηρείται το μέτρο του SafePass, της μάσκας σε κλειστούς χώρους, οι αποστάσεις, αλλά και ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων όπως συστήνει άλλωστε και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Να μην ρισκάρουμε την καλή μας εικόνα 

Υπό έλεγχο εκτιμά ότι έχει τεθεί η κατάσταση με την πανδημία και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, και ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ρίσκο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, συνέστησε συνέχιση των υγειονομικών μέτρων και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, στο οποίο ανατράπηκε η καλή εικόνα της χώρας όταν καταργήθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κ. Καραγιάννης, επεσήμανε ότι «αν συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε στα μέτρα και ρίξουμε ακόμη λίγο τον αριθμό των κρουσμάτων τότε οποιαδήποτε έστω και μικρή έξαρση του ιού θα είναι ελεγχόμενη».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε έξαρση σε σημείο που να μας αναγκάσει να επιστρέψουμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Σε συνδυασμό βέβαια με τη συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι  η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται ακόμη στην κοινότητα», επεσήμανε.

Όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η απόφαση αφορά τις ηλικίες από 65 χρόνων και άνω και τους ανοσοκατασταλμένους και συνέστησε υπομονή μέχρι να διαφανούν τα αποτελέσματα από τις χώρες που ενέκριναν την τρίτη δόση και σε ηλικίες κάτω των 65 χρόνων.

Εξέφρασε επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν νέες αλυσίδες μετάδοσης στα  σχολεία.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στα δύο χάπια κατά του κορωνοϊού, τα οποία εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων, λέγοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των τριών φάσεων στις οποίες θα βασιστεί η αίτηση για αδειοδότηση της κυκλοφορίας τους.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις δηλώσεις σε ότι αφορά την εκτόνωση της πανδημίας, «διότι δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός όταν απομονωθεί και αν θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις».

«Νομίζω ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε ο ιός να μην είναι παθογόνος», είπε, προσθέτοντας ότι «ίσως σε κάποιο στάδιο να έχουμε λιγότερες λοιμώξεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου  

Σχετικά Άρθρα