ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνος ο μη εμβολιασμός των παιδιών

02 Αυγούστου 2022, 11:00

images

Επικίνδυνο φαινόμενο χαρακτηρίζει την τάση των νέων γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, καθώς όπως υποστηρίζει αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι νέοι γονείς επηρεάζονται πολύ συχνά από το διαδίκτυο ή από το περιβάλλον τους και έτσι οδηγούνται σε αυτή την λανθασμένη απόφαση.

«Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο το οποίο καταπολεμούμε εδώ και αρκετά χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο.

Αναφορικά με τους κινδύνους που επιφέρει η απόφαση των γονέων για μη εμβολιασμό των παιδιών τους, σχολίασε ότι αυτό συμβάλει στο να προσβληθεί το παιδί από κάποια ασθένεια, αλλά και στην επανεμφάνιση ασθενειών ή/και επιδημιών. Πρόσθεσε ότι αποτελεί και είναι ένας από τους λόγους που εμφανίστηκε ξανά η επιδημία των ιλαρών.

Ο Δρ Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι παιδίατροι είναι υπέρμαχοι στον εμβολιασμό των παιδιών για την προστασία τους από ασθένειες όπως τα ιλαρά, η γρίπη, ο τέτανος κ.ά. και ο στόχος είναι η προστασία της υγείας των παιδιών.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τα εμβόλια

Σύμφωνα με την παιδίατρο Αλεξία Ελευθεριάδου, οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

«Βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από διάφορες μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπλοκές ακόμη και το θάνατο. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να προστατευτεί από τις μολυσματικές ασθένειες και κανένας δεν μπορεί να εξαιρέσει ένα παιδί από το σχήμα εμβολιασμών, αν δεν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις», σημειώνει.

Ακόμη, μετά από ένα εμβολιασμό το ανθρώπινο σώμα αποκτά την ικανότητα να καταπολεμά τις διάφορες μολυσματικές ασθένειες με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο.

Για παράδειγμα, εξηγεί, «αν εμβολιάσετε το παιδί σας με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας ο εξασθενημένος ιός που υπάρχει στο εμβόλιο θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού για να παράξει αντισώματα εναντίον του ιού. Έτσι, όταν το παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με τον πραγματικό ιό που προκαλεί την ασθένεια τότε τα αντισώματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί θα την καταπολεμήσουν».

Μύθοι για τους εμβολιασμούς

Όπως αναφέρει η Δρ Ελευθεριάδου, υπάρχουν και διάφοροι μύθοι που αφορούν τους εμβολιασμούς όπως:

· Η ομοιοπαθητική ιατρική είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως και η ιατρική.

· Η καθαριότητα στο σπίτι και η υγιεινή σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπως και η σωστή επιλογή των φαγητών είναι ικανοποιητικοί παράγοντες για να προστατεύσουν την υγεία ενός παιδιού.

· Το εμβόλιο MMR για ερυθρά, ιλαρά και μαγουλά μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.

Υπογραμμίζει ότι με την βοήθεια των εμβολίων ο ανθρώπινος οργανισμός καθίσταται ικανός να αντιμετωπίσει τις ασθένειες αυτές ενώ τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένουν ευάλωτα στις διάφορες ασθένειες.

Αντίθετα, αναφέρει, η αυστηρή καθαριότητα και υγιεινή μεταθέτουν τις μολυσματικές ασθένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα παιδιά και ενήλικες να νοσούν με σοβαρότερα συμπτώματα.

Σχήμα Εμβολιασμών στην Κύπρο

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών περιλαμβάνει τα απαραίτητα εμβόλια, τη συνιστώμενη δοσολογία και την ηλικία χορήγησης της κάθε δόσης.

Στην Κύπρο, το Σχήμα Εμβολιασμών τυγχάνει αναθεώρησης με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και  της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση πάντα με τα  επιδημιολογικά δεδομένα των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο και στο διεθνή χώρο.

Συγκεκριμένα, τα εμβόλια που παρέχονται αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, τον αιμόφυλο ινφλουέντζας, το μηνιγγιτιδόκοκκο C, την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα, τον πνευμονιόκοκκο, την ανεμευλογιά, τις ηπατίτιδες Α και Β, τη φυματίωση, τη γαστρεντερίτιδα (ROTA) και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα