ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό

23 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό και η ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης, θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Πέρσι, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τον αυτισμό, στην οποία θα εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Οικονομικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σκοπός της Επιτροπής αυτής, είναι μελέτη της κατάστασης, η καταγραφή των κενών και των ελλείψεων, η υποβολή ενιαίας πρότασης Εθνικής Στρατηγικής για τον αυτισμό και ο καταρτισμός στρατηγικού σχεδίου με πλάνο υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων.

Συστάθηκε επίσης διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, με σκοπό να παράσχει την απαιτούμενη πολιτική καθοδήγηση, όπου κρίνεται αναγκαία.

Η Εθνική Επιτροπή έχει συνέλθει μέχρι σήμερα δυο φορές και έχει ετοιμάσει προσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής, το οποίο θα παρουσιάσει στην Επιτροπή.

Πολύ σοβαρό το θέμα

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλλίδου, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ανησυχούν ιδιαίτερα.

«Θέλουμε να δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες όχι μόνο των παιδιών αλλά και των οικογενειών ατόμων με αυτισμό. Δεν είναι μόνο τα θέματα εκπαίδευσης που είναι ιδιαίτερα ακανθώδη, αλλά επίσης και το τι γίνεται για να μπορούν αυτά τα άτομα να εντάσσονται στην κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Χρειαζόμαστε δομές, απασχόληση και πολλά άλλα τα οποία μας απασχολούν», πρόσθεσε.

Στη προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής στις 07/02/2022 αναδείχθηκαν προβλήματα που δημιουργούνται από τη περιπλοκότητα των διαδικασιών, ενώ έγινε αναφορά στις διακρίσεις στην καταβολή επιδομάτων και στις ελλιπείς παροχές από πλευράς του κράτους, για τη στήριξη των ατόμων με αυτισμό, τόσο στην παιδική ηλικία, αλλά κυρίως μετά τα 21 έτη, όταν ολοκληρώνεται και η φοίτηση στα ειδικά σχολεία.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε ότι δημοσίευσε έκθεση από το 2018, που υποστηρίζει ότι τα επιδόματα δεν πρέπει να παραχωρούνται με κριτήριο τη σοβαρή ή ήπια μορφή αναπηρίας και τόνισε ότι με τη διάκριση αυτή, συχνά στερούνται επιδόματα τα άτομα με αυτισμό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την άρση της διάκρισης αυτής.

Στη σημαντικότητα της εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής που θα καλύπτει ένα πλαίσιο δράσης για αντιμετώπιση και διαχείριση των Διαταραχών που εμπίπτουν στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ), αναφέρθηκε σε άρθρο της, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κάκια Πετεινού.

Η κ. Πετεινού σημειώνει ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτής της Εθνικής Στρατηγικής, περιλαμβάνεται και η ανάγκη για δημιουργία ενός γενικότερου προγράμματος ανίχνευσης διαταραχών επικοινωνίας από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού με αυτισμό.

Όπως αναφέρει, η πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση, είναι η αρχή της επιτυχίας ενός προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, θα ενταχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ και η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου, από τους προσωπικούς ιατρούς.

Δια βίου μάθηση και μεγάλο κόστος για θεραπείες

Η κ. Πετεινού, επισημαίνει ότι η εκπαίδευση των ατόμων αυτών, συνεπάγεται με μακροχρόνιες καθημερινές δραστηριότητες και δια βίου μάθηση.

Προσθέτει ότι οι μακροχρόνιες καθημερινές δραστηριότητες για τα άτομα με ΔΑΦ συνεπάγονται και σημαντικές οικονομικές ανάγκες, τις οποίες τις περισσότερες φορές καλείται να επωμιστεί ο γονιός και που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν τις εκατοντάδες ευρώ τον μήνα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη 

Σχετικά Άρθρα