ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πληθυσμιακό ανιχνευτικό πρόγραμμα για διάγνωση αυτισμού

08 Ιουνίου 2023, 19:51

images

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, μετά την ο

λοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ενταχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ και η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου, από τους προσωπικούς ιατρούς..

Βασικός στόχος του προγράμματος, τόνισε, είναι η έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων ΔΑΦ έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια της ζωής του παιδιού.

Η εξέταση, εξήγησε η κα υπουργός, θα γίνεται με τη χρήση του ειδικού ανιχνευτικού εργαλείου στην ηλικία των 18-23 μηνών και θα επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 24-30 μηνών. Παιδιά που δεν είναι δικαιούχοι ΓεΣΥ, θα μπορούν να απευθύνονται για εξέταση, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Τα παιδιά που θα εντοπίζονται ότι παρουσιάζουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου θα παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστική αξιολόγηση σε ειδικούς ιατρούς όπως παιδοψυχίατρους, κλινικούς γενετιστές και παιδονευρολόγους. Η αξιολόγηση και παρέμβαση είναι πολυεπίπεδη και πολυθεματική και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Η εφαρμογή του Ανιχνευτικού Προγράμματος, κατέληξε η Δρ Κανάρη, θα παρακολουθείται από διεπιστημονική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα