ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

05 September 2022, 16:30

images

Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την προσχολική ηλικία, στοχεύει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, έπειτα από 10 χρόνια αδράνειας των κυβερνήσεων στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρία που πραγματοποίησε η Επιτροπή, συζητήθηκε «Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019», μία πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών  Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι από το 2011 είχε ξεκινήσει μία πολύ έντονη αλληλογραφία με το Υπ. Παιδείας για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι 10 χρόνια μετά, εν έτη 2022, ακόμη δεν υπήρξαν δραστικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη να διεξάγεται ως ένα ξεχωριστό μάθημα και όχι στο πλαίσιο του μαθήματος της οικιακής οικονομίας.

Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι χρειάζονται κλινικοί ψυχολόγοι στα σχολεία και μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το παιδί θα βοηθηθεί εξίσου στο να ανακαλύψει και τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι οποίες θα χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «στόχος είναι να πετύχουμε να έχουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία».

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρία ήταν η τελευταία συνεδρία στην οποία ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων στο θέμα αυτό και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί κατ’ άρθρον συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχει το Υπουργείο Παιδείας και η νομική υπηρεσία, και εάν κριθεί απαραίτητο και το Υπουργείο Υγείας.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, κατά τη συνεδρία ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πολιτεία στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από την ηλικία του νηπιαγωγείου.

«Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στη πρόληψη για τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στο να καλλιεργούμε καλύτερες προσωπικότητες και πιο υγιείς σχέσεις μεταξύ των φύλων», πρόσθεσε.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διαφωτιστικές διαλέξεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  ενημέρωση για ολοκληρωμένες και ποιοτικές πληροφορίες σχετικές με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την υπογονιμότητα και την αντισύλληψη, το HIV/AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, την πρόληψη του καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε υπόμνημα της , αναφέρει ότι συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση νόμου και ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται στην προσχολική ηλικία, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σημειώνει επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να αναθεωρήσει τα αναλυτικά του προγράμματα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η οριζόντια περιεκτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο των αναλυτικών προγραμμάτων και από το σύνολο των εκπαιδευτικών – να μην επιτρέπει δηλαδή με κανένα τρόπο να είναι επιλογή του εκπαιδευτικού το αν θα διδάξει ή όχι το κεφάλαιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Προσθέτει, ότι θα πρέπει να επιβληθεί και στα Ιδιωτικά Σχολεία με ασφαλιστικές δικλείδες για το Υπ. Παιδείας, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα σχολεία κατά πόσο συμμορφώνονται με αυτή τους την υποχρέωση.

Υπέδειξε ακόμη, ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους και ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, οι οποίες περιορίζονται μόνο σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω, θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αυτό που εισηγείται, είναι να παρέχονται τα πιο πάνω για τις ηλικίες 13-16 ετών με τη συγκατάθεση των γονέων τους, καθώς επίσης και για τις ηλικίες 16 μέχρι 18 ετών, νοουμένου ότι αυτές κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Επίσης, το αν απαιτείται ή όχι η συγκατάθεση του γονέα, θα πρέπει να αποφασίζεται από ειδικό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το βαθμό ωριμότητας και ανάπτυξης του παιδιού.

Εκ μέρους του Υπ. Υγείας, σημειώθηκε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία του με το Υπ. Παιδείας.

Προστίθεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, νοείται ότι διατίθενται τουλάχιστον 12 μέχρι 20 εκπαιδευτικές περίοδοι για τις Δ', Ε' και Στ' τάξεις της δημοτικής εκπαίδευσης και για κάθε τάξη της μέσης και μέσης/τεχνικής εκπαίδευσης για σκοπούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών.

Το Υπ. Παιδείας τοποθετήθηκε θετικά με αυτή την πρόταση και θα βοηθήσει στη διασύνδεση των θεμάτων για την προστασία των παιδιών. Εκφράζει επίσης ,σύμφωνη άποψη ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου θα πρέπει να καταγράφονται οι αρμόδιες αρχές όσον αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Κατά τη συνεδρία, τονίστηκε ακόμη το ερώτημα, για το ποιοι θα διδάσκουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο νόμου και ότι πρέπει να υπάρχει ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε όλες τις ηλικίες, και δεν αφορά μόνο απλές γνώσεις αλλά και δεξιότητες.

Εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, αναφέρθηκε ότι υπάρχει υποχρέωση στο Υπ. Παιδείας  να προσφέρει ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Σημειώθηκε ακόμη, ότι όσον αφορά τον αριθμό συναντήσεων, να μην εφαρμοστεί περιοριστικά και να υπάρχει ένας μηχανισμός που να περιλαμβάνει πόσοι μαθητές περιλαμβάνονται στα μαθήματα αυτά, καθώς επίσης και να μπορούν αναφέρουν οι ίδιοι οι μαθητές τι θα θέλουν να μάθουν, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν αλλαγές και να βελτιώνονται τα θέματα διαπαιδαγώγησης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα