ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

21 Απριλίου 2022, 06:00

images

Διαβούλευση για επανεξέταση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ξεκίνησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η διαβούλευση αφορά επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στην οποία καθορίζονται ελάχιστοι κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον εν λόγω τομέα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την οδηγία του 2011 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, για να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές και τα εναπομείναντα νομοθετικά κενά.

Η Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των δημόσιων αρχών, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα συμβάλουν στην αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας και θα καθοδηγήσουν την επεξεργασία περαιτέρω δράσεων προτεραιότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Κατάσταση στην Κύπρο

Οι δράσεις της ΕΕ επηρεάζουν και την Κύπρο καθώς η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου – Λιβανίου, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής μελέτης για τον αντίκτυπο που είχαν τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας Covid 19 στα δικαιώματα του παιδιού, διαφάνηκε ότι στην Κύπρο κάθε 27 ώρες ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για περίοδο 6 μηνών, έγιναν 241 αναφορές περιστατικών, αριθμός που έφτασε το 83% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε διάστημα 12 μηνών το 2019.

Κατά το 2020, το Σπίτι του Παιδιού παγκύπρια έλαβε παραπομπές για να εξυπηρετήσει 324 παιδιά. Από αυτά, σε 113 περιπτώσεις η σχέση του παιδιού με τον ύποπτο ήταν ενδοοικογενειακή (δηλαδή, μητέρα, πατέρας, πατριός, συμβίος/α, μητριά, αδελφή/ος, παππούς, γιαγιά κ.α.), και σε 135 περιπτώσεις παιδιών ο ύποπτος ήταν οικείο ή γνωστό τους άτομο. Ως εκ τούτου, πέραν του 70% των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν στη Κύπρο τα παιδιά γνώριζαν τον θύτη.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας περιόρισαν το δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά. «Τα μέσα και τα κέντρα στα οποία τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναφέρουν την κακοποίηση ή/και αναζητήσουν βοήθεια μετατράπηκαν σε απρόσωπες διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα παιδιά σκεπάστηκαν με το πέπλο της σιωπής, εγκλωβισμένα στο κακοποιητικό περιβάλλον, με λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν βοήθεια», πρόσθεσε.

Το υποστατικό που στεγάζει το «Σπίτι του Παιδιού» (ΣτΠ), έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο από το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις» τα μέλη του οποίου στηρίζουν ενεργά το εν λόγω έργο.

Κάτω από την ίδια στέγη, και εφαρμόζοντας μία πολυθεματική προσέγγιση, συνεργάζονται επαγγελματίες από το Hope For Children (HFC), τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό τη διερεύνηση και την παροχή υπηρεσιών στήριξης και αποκατάστασης σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά.

Από τη λειτουργία του μέχρι το 2021, το ΣτΠ παρείχε υπηρεσίες σε 1,176 παιδιά. Ενώ μόνο για το 2021, έχουν ληφθεί πέραν των 421 παραπομπών.

To Hope For Children, υλοποιεί καθημερινά δράσεις που στοχεύουν τόσο στη πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά. Διαχειρίζεται τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, υλοποιεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία παγκύπρια, λειτουργεί γραμμές βοήθειας και έχει σημαντική παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανταλλαγή πληροφοριών, διαμόρφωση πολιτικών και ανάπτυξη τεχνογνωσίας.

Συγκεκριμένα, έχει παρουσία με το καθεστώς παρατηρητή στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου PROMISE Barnahus Network και είναι ο επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία Ένα στα Πέντε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα