ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Κολιού: Οφέλη από τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών

27 Απριλίου 2022, 16:55

images

Στην καλύτερη οργάνωση και συνεργασία ακαδημαϊκών και κρατικών γιατρών, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας υγείας αποσκοπεί η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, αναφέρει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, αναφερόμενη σε σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Βουλής.

Το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί τη μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν κατέχει Πανεπιστημιακές Κλινικές, καταδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και αποφάσεων καθώς αυτό έχει συνέπειες και στην πρόοδο της ποιότητας του τομέα της υγείας στην Κύπρο, επισημαίνει.

Η Δρ Κολιού, μιλώντας στο YgeiaWatch, δήλωσε ότι η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αφορά την αποκλειστική απασχόληση των ακαδημαϊκών γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, σε συνεργασία με τους κρατικούς γιατρούς. Συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο, διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών θα είναι οι καθηγητές.

Επεσήμανε ότι η έρευνα στον τομέα της υγείας λείπει από την Κύπρο, τονίζοντας τη σημασία της «αναβάθμισης της ποιότητας υγείας και της εξειδίκευσης όχι μόνο στα πιο συχνά περιστατικά νόσων, αλλά και στα πιο σπάνια».

Ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα παραπεμπτικά ασθενών στο εξωτερικό με όφελος για τον φορολογούμενου πολίτη.

Η Δρ Κολιού αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για ακαδημαϊκούς γιατρούς από τον ΟΚΥπΥ», εφόσον η συνύπαρξη με τους κρατικούς γιατρούς θα ενδυναμώσει τον τομέα της υγείας και της έρευνας.

Ερωτηθείσα για τις περιπτώσεις των Ιδιωτικών Ιατρικών Σχολών, σχολίασε ότι υπάρχουν ιδιωτικές ιατρικές σχολές που έχουν συμβληθεί με κάποια δημόσια νοσοκομεία με βάση το παλιό νομοσχέδιο περί συνεργασίας Πανεπιστημίων και Οργανισμών.

Όπως ανέφερε, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει συμφωνία με το Μακάρειο Νοσοκομείο και το ΓΝ Λευκωσίας, «αλλά ευελπιστούμε με το νέο νομοσχέδιο να δημιουργηθεί μία καλύτερη συνεργασία και η δημιουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής».

Δήλωσε επίσης ότι οι τρεις μέτοχοι που θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση αυτή είναι η Ιατρική Σχολή του ΠΚ, οι κυβερνητικοί γιατροί (ΠαΣυΚΙ) και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), συμπληρώνοντας πως σε ότι αφορά προηγούμενο νομοσχέδιο τα τρία μέρη δεν είχαν καταλήξει κάπου.

Νομοσχέδιο Συνεργασίας Πανεπιστημίων και Νοσηλευτηρίων

Στις 24 Μαρτίου ξεκίνησε η συζήτηση της επιτροπή Υγείας για το νομοσχέδιο περί συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο του 2020, το οποίο στοχεύει στην δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών και πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Μετά την παράταση δύο μηνών έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ξανά στην Επιτροπή Υγείας και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Μνημόνιο Συνεργασίας ΠΚ και ΟΑΥ

Σημειώνεται ότι τα πρώτα βήματα για την επίτευξη της δημιουργίας Πανεπιστημιακών Κλινικών έχουν ήδη αρχίσει, εφόσον στις 8 Απριλίου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσίας υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο Πρύτανης του ΠΚ Τάσος Χριστοφίδης είχε αναφέρει ότι η συνεργασία αυτή «δεν είναι προς όφελος του ΠΚ ούτε του ΟΑΥ, αλλά προς όφελος της κοινωνίας».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καλύτερος συνεργάτης από το μεγαλύτερο φορέα επιστημών που είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αυτή η συνεργασία θα διαρκέσει δεκαετίες διατηρώντας ο κάθε φορέας την αυτονομία του η οποία είναι αυτονόητη».

«Έχουμε υποχρέωση στην κοινωνία του τόπου να συνεργαστούμε προς όφελος της», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, είχε δηλώσει κατά την υπογραφή του μνημονίου, ότι η συνεργασία με το ΠΚ άρχισε εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς πληθώρα καθηγητών του ΠΚ συμμετέχει στις επιτροπές και έχει βοηθήσει στην αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

«Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής σχολής του ΠΚ, κάτι το οποίο η χώρα για πολλά χρόνια δεν είχε και σίγουρα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας που παρέχεται. Έτσι, έχουμε κοινούς στόχους και σκοπούς», επεσήμανε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα