ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΝΤ: Καθυστερήσεις στην οικονομική αυτάρκεια νοσηλευτηρίων Κύπρου

09 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Η πανδημία καθυστέρησε την οικονομική αυτάρκεια των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την προετοιμασία τους για τον ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς παρόχους στην Κύπρο, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την Κύπρο, το ΔΝΤ κάνει αναφορά στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) επισημαίνοντας ότι αποτελείται από έναν μόνο πληρωτή και από ανταγωνιστικούς δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η πανδημία πρόσθεσε πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία επωμίστηκαν το μεγαλύτερο κόστος της έκτακτης ανάγκης υγείας, καθυστερώντας τις τόσο απαραίτητες επενδύσεις για την προετοιμασία τους για τον ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς παρόχους και τελικά για την οικονομική αυτάρκεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να παρθεί μία απόφαση για την επέκταση των επιδοτήσεων στα δημόσια νοσοκομεία (πέραν του προβλεπόμενου στα μέσα του 2024), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος στα κίνητρα για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας καθώς και οι συνολικές ανάγκες του συστήματος.

Φέτος τον Ιούνιο του 2023 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή λειτουργίας του ΓεΣΥ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο νησί.

Παρά τις στρεβλώσεις που έχουν εμφανιστεί στη νηπιακή αυτή φάση του συστήματος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν την ανάγκη για συνεχή διαφύλαξη του ΓεΣΥ ως κόρη οφθαλμού, προχωρώντας σε περαιτέρω λύσεις και βελτιώσεις για την ομαλή λειτουργία του και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Κύπρου.

Η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), συζητήθηκε χθες στην επιτροπή υγείας της βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο, το εν λόγω θέμα θα συνεχιστεί και την επόμενη Πέμπτη, όπου θα υποβάλουν οι υπόλοιποι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής τις δικές τους ερωτήσεις στους αρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ έκανε μία περιληπτική αναφορά στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών που προέβη ο οργανισμός κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ προέβη σε εισαγωγή των υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης, ένταξη στον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων 80 και πλέον καινοτόμων φαρμάκων, εφαρμογή υπηρεσιών εφημερίας προσωπικού ιατρού, ένταξη ρομποτικής προστατεκτομής και άλλων επεμβάσεων, υιοθέτηση πρωτοκόλλων για τον προληπτικό έλεγχο για σιδηροπενική αναιμία, για δυσπλασία ισχίου και για οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά, στοχευμένες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας σε νευρολογικούς ασθενείς, απευθείας πρόσβαση σε μαίες, καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις σε ασυμπτωματικούς ενήλικες και ένταξη νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού για κάλυψη αναγκών χρόνιων ασθενών.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα