ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακτινογραφία τετραετούς πορείας του ΓεΣΥ στη Βουλή

08 Ιουνίου 2023, 14:32

images

Η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή υγείας της βουλής καθώς φέτος ολοκληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, με τους αρμόδιους φορείς να αναφέρουν βήματα βελτιώσεων αλλά και προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο, το εν λόγω θέμα θα συνεχιστεί και την επόμενη Πέμπτη, όπου θα υποβάλουν οι υπόλοιποι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής τις δικές τους ερωτήσεις στους αρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ έκανε μία περιληπτική αναφορά στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών που προέβη ο οργανισμός κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ προέβη σε εισαγωγή των υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης, ένταξη στον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων 80 και πλέον καινοτόμων φαρμάκων, εφαρμογή υπηρεσιών εφημερίας προσωπικού ιατρού, ένταξη ρομποτικής προστατεκτομής και άλλων επεμβάσεων, υιοθέτηση πρωτοκόλλων για τον προληπτικό έλεγχο για σιδηροπενική αναιμία, για δυσπλασία ισχίου και για οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά, στοχευμένες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας σε νευρολογικούς ασθενείς, απευθείας πρόσβαση σε μαίες, καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις σε ασυμπτωματικούς ενήλικες και ένταξη νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού για κάλυψη αναγκών χρόνιων ασθενών

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους του Οργανισμού είναι η διενέργεια συνεχών ελέγχων για συμμόρφωση των παροχέων με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ αλλά κυρίως για έλεγχο και αντιμετώπιση της κατάχρησης και της απάτης.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ έχει τερματίσει 8 συμβάσεις ειδικών ιατρών εκ των οποίων 6 έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία, έχει τερματίσει 3 συμβάσεις άλλων παρόχων εκ των οποίων 2 έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και έχει τερματίσει 15 συμβάσεις εργαστηρίων για μη κατοχή άδειας λειτουργίας σε συνεργασία με την έφορο εργαστηρίων.

Ακόμη, έχει προβεί σε απορρίψεις απαιτήσεων σε συνέχεια της διενέργειας ειδικών αυτεπάγγελτων ελέγχων ύψους €9 εκατ. και επέβαλε διοικητικά πρόστιμα σε 70 περιπτώσεις (ύψους €200 χιλ.) και σε 60 περιπτώσεις έχει επιβάλει την ποινή της σύστασης.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη περίπου 500 αυτεπάγγελτες έρευνες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023.

Εντοπίζουν καλύτερα τα προβλήματα ΓεΣΥ οι ασθενείς

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η ΟΣΑΚ δέχεται παράπονα ασθενών που σχετίζονται με το χρόνο αναμονής για να τους δει ο γιατρός.

Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά περισσότερο τα ραντεβού και σε κάποιο βαθμό αφορά κυρίως τις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει μικρός αριθμός γιατρών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με την πρόσβαση τους στα φάρμακα και ιδιαίτερα στις καινοτόμες θεραπείες. «Για αυτό το θέμα όμως γνωρίζουμε ότι έστω και με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς η διαδικασία ένταξης στο ΓεΣΥ προχωρεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων δεν θα έπρεπε να υπάγεται στον ΟΑΥ, αλλά να είναι ανεξάρτητη.

Αναφορικά με την ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ από τον Σεπτέμβριο, σχολίασε ότι δεν ασκήθηκε η ανάλογη πίεση στο Υπουργείο Υγείας για να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία ασθενοφόρων, εκφράζοντας το ερώτημα «πώς θα γίνεται η μεταφορά ασθενών και στα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, χωρίς προβλήματα και δυσλειτουργίες, εάν δεν υπάρχει σε λειτουργία μια εθνική συντονιστική αρχή».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η ανακουφιστική φροντίδα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προσφέρεται μόνο στους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι ασθενείς με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις που χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτές.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες ένταξης των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ,  όπως επίσης η αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για φάρμακα που έχουν ενταχθεί ήδη στο ΓεΣΥ με βάση νεότερες ενδείξεις.

Πρόσθεσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων και η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων του ΟΑΥ, θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτές τις ταχύρρυθμες διαδικασίες για άμεση εξυπηρέτηση ασθενών στο πρότυπο λειτουργίας της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου.

Ακόμη, είπε ότι πρέπει να γίνεται μία τακτική αναθεώρηση των παρεχόμενων φαρμακοθεραπειών που καλύπτει ο ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, εντατικοποίηση του ελέγχου σε παρόχους υπηρεσιών υγείας και διαφοροποίηση του μοντέλου αποζημίωσης του προσωπικού ιατρού στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης.

Ο Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ, Δρ Χριστόδουλος Καϊσής, ανέφερε ότι δυστυχώς το Γραφείο Εποπτείας του ΓεΣΥ δεν μπορεί να αναρτήσει δημόσια τις εκθέσεις του, λόγω του ότι υπάρχει απαγόρευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «παρόλο που όλοι προσπαθούμε για τη βελτίωση, φαίνεται ότι δεν μας ενδιαφέρει η παρανομία. Υπάρχουν τρία θέματα για τα οποία υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι παράνομα και αλλάζουν τη φιλοσοφία του συστήματος, και παρόλα αυτά συνεχίζονται».

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει γνωμάτευση για το διάταγμα που αφορά το ότι ένας προσωπικός ιατρός μπορεί να αμείβεται από την κρίση του, το οποίο αποτελεί παρανομία αλλά δεν έχει αλλάξει.

Ανησυχίες για μέλλον ΟΚΥπΥ

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στάθης Ματθαίου, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του ΟΚΥπΥ σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σχολίασε ότι η προσαρμογή του ΟΚΥπΥ ήταν λίγο «βίαιη» και ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι ζητούν στους νέους σχεδιασμούς  να χαρακτηριστεί καθαρά ο ρόλος και το μοντέλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.

Έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσο το μοντέλο του ΟΚΥπΥ αξιολογείται ως πετυχημένο, σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ περνά και μέσα από βιώσιμα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, επεσήμανε ότι η πανδημία επηρέασε και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όχι μόνο τα δημόσια.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαρκώς μία προσπάθεια να ευνοείται ο ΟΚΥπΥ, καθώς το 70% της εργασίας γίνεται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το 30% στα δημόσια. Επίσης, σημείωσε ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να είναι και οικονομική και διοικητική.

Βουλευτές: Στόχος η θωράκιση του ΓεΣΥ παρά τις στρεβλώσεις

Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι στόχος είναι η θωράκιση του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε το ΓεΣΥ είναι μια κοινωνική κατάκτηση, μια κατάκτηση του λαού, που χρειάζεται θωράκιση. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας, αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητάς υπηρεσίες υγείας.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι το ΓεΣΥ αντιμετωπίζει πολλαπλά περιβλήματα που αφορούν την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, προβλήματα που αφορούν τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, προβλήματα με τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας αλλά και ο μεγάλος αριθμός ασθενών που βρίσκονται στην αναμονή.

Όπως δήλωσε, ο ΟΑΥ έχει αυξήσει τον όγκο των αυτεπάγγελτων ερευνών στις 500, καθώς και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να γίνεται περισσότερος έλεγχος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταχρήσεις του συστήματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι πριν το ΓεΣΥ, είχαμε 2800 ιατρούς, ενώ σήμερα όπως μας έχουν ενημερώσει έχουμε 4800 ιατρούς και εντούτοις οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, αρά αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

«Ένα άλλο παράδοξο το οποίο έχει λεχθεί στην σημερινή συνεδρίαση από τον Εκπρόσωπο των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, είναι το γεγονός ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οδηγούνται σε πτώχευση λόγων των αποζημιώσεων από τον ΟΑΥ», είπε, θέτοντας το ερώτημα «εφόσον οδηγούνται σε πτώχευση πώς είναι δυνατόν να έχουν υποβληθεί σωρεία αιτήσεων για νέα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή δήλωσε ότι ακούγοντας τους εμπλεκόμενους φορείς διαπιστώθηκαν βαθύτερες στρεβλώσεις στο σύστημα.

Ωστόσο, σημείωσε το ΓΕΣΥ αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση και μια άνευ προηγουμένου ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας και θα πρέπει να διασφαλιστούν στο πλαίσιο της απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας στους ασθενείς, ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών υγείας και η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασθενών.

«Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αναμονή έως και 8 μήνες για προγραμματισμό επίσκεψης σε ιατρούς. Ιδιαίτερα κατόπιν της αύξησης του αριθμού των ιατρών, όπως μας λέχθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας. Προ ΓΕΣΥ είχαμε 2400 ιατρούς και σήμερα έχουμε 4000 ιατρούς εντός ΓΕΣΥ», προσθέτει.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αδιάκοπη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ασθενών και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

«Αναμένουμε όπως διευρυνθεί ο κατάλογος των εξειδικευμένων φαρμάκων που καλύπτονται από το ΓΕΣΥ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς ανεξαιρέτως», συμπλήρωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα