ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για στήριξη και ενίσχυση ΓεΣΥ

21 Ιουνίου 2023, 06:02

images

Διαβεβαιώσεις για στήριξη και ενίσχυση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την ίδια ώρα που η Υπ. Υγείας κάνει συνεχείς αναφορές για βελτίωση των στρεβλώσεων στο σύστημα.

Κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό των 100 ημερών διακυβέρνησης, ο ΠτΔ ανέφερε ότι το ΓεΣΥ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις «και θα το διαφυλάξουμε, αναβαθμίζοντάς το, με βασικό στόχο την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Επεσήμανε ότι στον τομέα της υγείας, από την περίοδο ανάληψης των καθηκόντων μας, συνέχισε, υλοποιήθηκαν μέτρα προς βελτίωση και ενίσχυση των ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με θεσμοθέτηση διαδικασιών τύπου «fast track», ορισμού ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής, ανάπτυξης σχετικών πρωτοκόλλων, στελέχωσης νυκτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό, περαιτέρω στελέχωση για συντονισμό των εργαστηριακών αναλύσεων και των ακτινογραφικών εξετάσεων και εκπαίδευση των νοσηλευτών ως προς το σύστημα διαλογής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναβάθμισης των εξωτερικών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων, ώστε οι εξετάσεις και τα χειρουργεία να γίνονται πράγματι με βάση τις λίστες αναμονής ή την ένδειξη του επείγοντος.

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι έχει ήδη τροχοδρομηθεί η συμπερίληψη περισσότερων ειδικοτήτων στα εξωτερικά ιατρεία καθώς επίσης η αύξηση των προσφερόμενων απογευματινών χειρουργείων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νοσηλευτηρίων, που θα βελτιώσει και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο σχέδια χορηγιών συνολικού ύψους €7,5 εκατ., τα οποία χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για παροχή οικονομικών κινήτρων, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με έμφαση στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας.

Επίσης, το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια μέσω της Διαπίστευσης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσω εφαρμογής προτύπων και της διαπίστευσής τους από σχετικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, στο πλαίσιο της πρόληψης, ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η υλοποίηση του Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος σε παιδιά για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε περίπτωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, ενώ έχει αποφασιστεί και η εφαρμογή πληθυσμιακών προληπτικών προγραμμάτων καρκίνου παχέος εντέρου και προστάτη από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023, αντίστοιχα.

Σημαντική δράση, ανέφερε, αποτελεί επίσης η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, αρχής γενομένης με τις σχολικές μονάδες στον Αγρό, στα Λεύκαρα και το Πολέμι.

Βελτίωση στρεβλώσεων

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην πολιτική για την υγεία, τονίστηκε το τελευταίο διάστημα και από την Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία έκανε αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης των στρεβλώσεων στο σύστημα.

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη στον χαιρετισμό της σε διάσκεψη για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του συστήματος, ανέφερε ότι η υλοποίηση του ΓεΣΥ και η προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί ήταν και παραμένει μια πολύ μεγάλη πρόκληση.

«Για την ποιοτική εξέλιξη μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας ωστόσο, υπάρχει η αδήριτη ανάγκη της συνεχούς αξιολόγησης των υφιστάμενων διαδικασιών και πρακτικών», τόνισε.

Απώτερος στόχος, υπογράμμισε, είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, θέτοντας τον ασθενή και τα θεμιτά δικαιώματά του, στο επίκεντρο της πολιτικής, του με ταυτόχρονες λήψεις μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Της Γεωργίας Χαννή



Σχετικά Άρθρα